Patnáct let pozitivních zpráv z Toulavé kamery

Patnáct let pozitivních zpráv z Toulavé kamery

Tisk

ToulavaKamera IvetaTouslova PavelVesely 200Patnáct let, více než 850 dílů a přes 4500 reportáží z celé České republiky – to je historie pořadu Toulavá kamera v číslech. V neděli 4. února, v tradičních 10 hodin dopoledne uvedla ČT1 speciální jubilejní díl, v němž se moderátorská dvojice vrátili na vybraná místa z reportáží, která během let prošla největší proměnou.


Skeptici předpovídali cyklu, majícímu k ‚dispozici‘ toliko zajímavosti České republiky, maximálně dva až tři roky. Nicméně tvůrci měli hned od začátku jasno, když tvrdili, že naše země má co nabídnout, jen je nutné umět se správně dívat. A jejich optimistické vize se naplnily,“ popisuje vznik pořadu jeho autorka a moderátorka Iveta Toušlová a dodává: „Tak trochu mě při vymýšlení Toulavé kamery inspiroval Václav Havel. Kdysi totiž prohlásil, že u nás panuje blbá nálada a já si uvědomila, že ji my média tak trochu spoluvytváříme.“ Ambicí pořadu tak bylo přinášet pozitivní reportáže z celé České republiky. Po patnácti letech existence se cyklus stal synonymem mozaiky zajímavostí z regionů a inspirací pro trávení volného času.

ToulavaKamera IvetaTouslova PavelVesely

„Myslím, že Toulavá kamera stále splňuje své hlavní poslání. Poutavou formou seznamovat se zajímavostmi České republiky, ukazovat, čím vším se lidé zabývají, jak tráví volný čas, nebo jaké se u nás udržují v různých oblastech zvyklosti a tradice. A to je to, co k pořadu Toulavá kamera stále přitahuje tak velké množství diváků,“ popisuje režisér Hanuš Hackenschmied. Zájem se odráží i na popularitě knih s těmi nejlepšími reportážemi z Toulavé kamery, kterých již vyšlo dvacet pět dílů. „V počátku jsem vůbec nepřemýšlel nad tím, jak dlouho asi Toulavá kamera vydrží, ale s postupem času jsem si patrně nejen já uvědomil, jak bohatá a nádherná je naše země, a kolik šikovných lidí tu žije. A tak mě vlastně vůbec nepřekvapuje, že vysíláme Toulavou kameru už celých patnáct let,“ uzavírá moderátor Josef Maršál.

ToulavaKamera JosefMarsal PavelVesely

Toulavou kameru sledovalo v loňském roce průměrně 606 tisíc diváků, tedy každý třetí, který v neděli dopoledne trávil čas u televize (share 36, 31 %).

Přejeme Toulavé kameře ještě mnoho desítek let toulání a přinášení jen dobrých zpráv.

Autoři: Pavel Veselý a Renáta Lucková


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Spánek je umění

spanek200Nakladatelství Esence vydalo v srpnu příručku pro všechny, kteří mají problémy se spánkem nebo si tuto dobu, kdy tělo i mysl odpočívá, chtějí zlepšit. Odborník na slovo vzatý Shawn Stevenson nám příjemnou a srozumitelnou formou popisuje, proč je spáne...

Divadlo

Nekonečno snů Michala Nesvedy

nekonecno snu200Bez mučení přiznávám, že jsem v neděli vstupovala do Vinohradského divadla v Praze poněkud skepticky. První, čeho si ovšem k mému velkému překvapení všímám, je velké množství lidí, které se tu ten den sešlo. Hmatatelné napětí prostupuje ...

Film

Musí se do práce, i kdyby se nechtělo!

200filmFilm Já to tedy beru, šéfe…! reaguje na tehdejší podnikovou a ekonomickou stabilitu v Československu. Pracovních míst bylo mnohem více než práceschopných a kdyby nebylo zaměstnání ze zákona povinné, museli by se lidi k činnosti přemlouvat.

...