Vstupenky s vyobrazeními hradů a zámků potěší sběratele, doplní je cestovatelský deník

Vstupenky s vyobrazeními hradů a zámků potěší sběratele, doplní je cestovatelský deník

Tisk

vstupenky200Na Hrubém Rohozci, Zákupech, Troskách a Slatiňanech dostávají návštěvníci nové vstupenky s historickým vyobrazením objektu. Jako vzor posloužily veduty, olejomalby, či podklady z historických sborníků.

 

 

Do roku 2019 na nové vstupenky přejdou všechny objekty ve správě Národního památkového ústavu. Vznikne tak unikátní sběratelský soubor a pro návštěvníky bude k dispozici také deník, kam se budou vstupenky vlepovat.

Vstupenky1

Dosud byly vstupenky na hradech a zámcích nejednotné, různých formátů i grafiky. Nově obdrží návštěvník na všech objektech ve správě Národního památkového ústavu vstupenku stejného rozměru a s jednotícími prvky, kdy na lícní straně je historické vyobrazení daného objektu.

Vstupenky4

V nejbližších době se začnou tyto vstupenky vydávat také na Grabštejně, na Bezdězu a na Kuksu. Na nový typ vstupenek přechází NPÚ postupně; nejpozději v létě roku 2019 budou nové vstupenky již na všech objektech. Během příštího roku také Národní památkový ústav vydá cestovatelský deník, kam bude možné vstupenky vlepovat.

Vstupenky3

Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor, podle podkladů Národního památkového ústavu.


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Za mě kniha roku 2022: Šepot z lesa

sepot z lesa200V srpnu 2022 vyšel debutový mysteriózní román Šepot z lesa mladé autorce Kateřině Surmanové. Již obálka nás varuje, že mezi stromy číhá zlo… a přiznávám, že tajemný les a jeho tajemství vás budou strašit ještě chvíli po přečtení tohoto ma...

Divadlo

Půjdeš mi za svědka? To je nová komedie o mnohdy neuvěřitelných vztazích mezi lidmi

Pujdes mi za svedka200Mam pozve na svoji svatbu s Lili, se kterou již 12 let chodí, za svědka svého nejlepšího přítele Toma, kterého několik let neviděl, protože mu Lili zakázala se s ním stýkat, a to proto, že kdysi opustil jejich kamarádku. Tom p...

Film

Rytmy + pohyb + světlo = futurismus

rytmy perexNakladatelství Arbor vitae nabídlo již několik mimořádných publikací, hodnotných jak textově, tak přetiskem mnohdy unikátního obrazového doprovodu. Týkají se jak jednotlivých osobností (Jan Švankmajer, Jiří Brdečka), tak uměleckých směrů, napříkl...