Nová prohlídková trasa v Benešově nad Ploučnicí

Nová prohlídková trasa v Benešově nad Ploučnicí

Tisk

benesov 200Komplex na zámku v Benešově nad Ploučnicí čítá sedm zámeckých budov, z nichž tři jsou nyní zpřístupněny veřejnosti. Wolfův palác, který je jednou ze sedmi budov zámeckého komplexu, je po dlouhých letech kompletně přístupný veřejnosti. Nyní se návštěvníkům otevřelo i druhé patro paláce. Zájemci se mohou těšit na expozici s  loveckou tématikou. Clary-Aldringenové, jedni z majitelů Dolního zámku, se oddávali na benešovském panství loveckým kratochvílím. Jako zázemí jim sloužil právě benešovský zámek.

Zámecký komplex v Benešově nad Ploučnicítvoří dohromady sedm zámeckých budov; tři z nich jsou nyní zpřístupněny veřejnosti. V ostatních budovách sídlí správa zámku, obřadní místnost a divadelní sál. Na rekonstrukci ještě čeká Konojedský dům.

V Benešově nad Ploučnicí se dochoval velmi významný komplex dvou oddělených samostatných zámeckých celků - Horního a Dolního zámku, k nimž patří i třetí doklad jedinečné renesanční architektury, přilehlý farní kostel Narození Panny Marie.

benesov1

S fenoménem "saské renesance" na Benešovsku, Českokamenicku, Děčínsku a Ústecku je neoddělitelně spojen šlechtický rod Salhausenů, který k nám přišel z Míšně v roce 1515 a byl přijat mezi českou šlechtu.

Jedinečnou renesanční podobu zámeckých objektů doplňují zdejší expozice dobového nábytku, porcelánu, zbraní, obrazů, grafik i uměleckých řemesel, dokumentující život drobné šlechty na panském sídle v 16. a 17. století.

benesov2
Benešovské zámky jsou veřejnosti přístupny denně, včetně pondělí.


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jaká tajemství ukrývá zámecká zahrada?

Zahrada taju perexPíše se rok 1916. Aby dvanáctiletou Kláru rodiče ochránili před válkou, pošlou ji na anglický venkov k příbuzným. Teta a strýc, kteří vždy byli přátelští, se ale najednou ke Kláře staví zády. Nechtějí se s ní bavit, nechtějí, ab...

Divadlo

Na podzim do divadla: Listopad

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme hru s příznačným názvem Listopad v podání Šaldova divadla.

...

Film

Staré pověsti české spatříme v obnovené podobě

Povesti 200Každým rokem přichází do kin další digitálně renovované klasické dílo tuzemské kinematografie - a pokaždé je provází knižní monografie, věnující se jak procesu obnovy, tak uměleckým záležitostem. K divákům i čtenářům prozatím doputovaly filmy (a ...