Vzácné dřevořezby se vrátily na hrad Bezděz

Vzácné dřevořezby se vrátily na hrad Bezděz

Tisk

bezdez drevo 200Dva roky po nálezu dřevořezby, zachycující výjev Kladení Krista do hrobu, se na Bezděz vrátila poslední pohřešovaná dřevořezba s výjevem Šimon Kyrenský pomáhá Pánu Ježíši nést kříž. Dřevořezeb je v celém souboru čtrnáct; tvořily výzdobu kapliček lemujících cestu na Bezděz. Dřevořezba pochází z konce 17., či počátku 18. století a považovala se od cca 60. let minulého století za ztracenou. Dřevořezba je ve velmi zachovalém stavu, má rozměry 64x100 cm.  

Dřevořezby v kapličkách přežily nejenom celé 18. a 19. století, ale i druhou světovou válku. Během padesátých a šedesátých let 20. století se začaly ztrácet, a tak byly postupně přemístěny na hrad Bezděz, kde byly vystaveny v Purkrabském paláci, i zde se ale pravděpodobně některá ztratila; proto bylo zbývajících jedenáct dřevořezeb odvezeno do muzea v České Lípě, kde jsou vystaveny v Bieberově kapli.

Bývalý kastelán hradu nalezl v roce 1983 po dřevořezbách ještě tři prázdné rámy, které pečlivě uschoval. V roce 2014, při pracích před zahájením sezóny, byla objevena jedna z postrádaných dřevořezeb, konkrétně s výjevem Kladení Krista do hrobu. Dřevořezba prošla restaurátorským zásahem a je vystavována při výjimečných příležitostech v hradní kapli.

bezdez drevo

Současný kastelán získal pro hrad poslední dvě chybějící dřevořezby;  jednalo se o poslední chybějící výjev, tedy 5. zastavení s výjevem Šimona Kyrenského, jenž pomáhá nésti Ježíšovi kříž. V současné době čeká obě dřevořezby převoz do restaurátorských dílen. Návštěvníkům budou dřevořezby představeny v příštím roce. Pro svou vzácnost a výjimečnost nebudou dřevořezby trvalou součástí hradní expozice, ale veřejnosti budou ukazovány jen při mimořádných příležitostech.

Královský hrad Bezděz založil v roce 1264 král Přemysl Otakar II. Roku 1279 zde uvězněn jeho syn Václav II. s matkou královnou Kunhutou. Od roku 1627 byl hrad v majetku Valdštejnů. Klášter montserratských benediktýnů zde byl zřízen v roce 1661; zrušen byl reformou císaře Josefa II. roku 1785. V letech 1831–1836 se zde inspiroval k dílu Máj básník Karel Hynek Mácha.


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jak fungují auta - to je tedy věc!

auta perexTak tohle je tedy věc! Sice je tahle interaktivní kniha s jednoduchým názvem Jak fungují auta určena pro děti od 7 let, ale u nás zaujala hned tři generace obou pohlaví.

 

...

Divadlo

Ženy na pokraji nervového zhroucení: Nový muzikál v divadle JAMU, na scéně v Orlí ulici, v Brně

zeny na pokraji 200Divadelní fakulta Janáčkovy akademie v Brně má vlastní muzikálovou scénu, kterou jim může kdekdo závidět. Na představení si mohou studenti vyzkoušet před publikem své dovednosti, pedagogové úspěšnost svého vedení, no je to prostě t...

Film

Můj táta Marianne

marianne 200Tentokrát nevymýšlím originální titulek, protože už jen název filmu je dostatečně zajímavý na to, aby přitáhl vaši pozornost. Severský filmový podzim přichází se švédským komediálním dramatem, jehož hrdinové budou čelit zásadní změně v rodin...