PEKELNÝ JÍCEN

PEKELNÝ JÍCEN

Tisk

bezdez 200Říčka Ploučnice tekoucí mezi Stráží pod Ralskem a obcí Noviny, měla sloužit v 16 století pro potřeby člověka a pomoci mu při zpracování železa v hamru. K tomu však bylo nutno vytvořit vodní nádrž a svést vodu do skalní rokle. Neví se, jak dlouho trvalo jen za pomoci krumpáčů a lopat vykopat tunel dlouhý kolem 13 metrů a po 10 metrech další dlouhou chodbu v délce 41 metrů, mající výšku i šířku kolem 4 metrů. Okolní pískovcové skály dobře propouští vodu a nádrž se nikdy nenaplnila. Hamr sice pracoval, ale voda tam byla přiváděna náhonem od Stráže.

Hamr ani pozdější přádelna tam už dlouho nestojí, ale umělý vodní tunel, kterým dál protéká řeka, můžeme obdivovat i dnes. A to už od 19 století, kdy za světla loučí, mohli návštěvníci vidět tento technický, barevný zázrak.

Využili jí i součastní  filmaři a byla vidět v pohádkách Z pekla štěstí 2 či Princezna a písař. A také často tam můžete vidět vodáky při splouvání řeky. A protože přes obec Noviny vedou i dvě cyklotrasy, tak i cyklisty.

bezdez1

Průrva Ploučnice je od roku 1997 prohlášena kulturní památkou a místní se o místo kolem ní, starají náležitě pečlivě. Letos 23. července pořádají již 3 ročník Splutí Ploučnice. Pokud se budete v blízkosti pohybovat, neopomněte jí navštívit, stojí za to.

bezdez2

 Foto: autorka
http://www.novinypodralskem.cz/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

O dávném superhrdinovi Karlu IV.

karel iv komiks 200Zdeněk Ležák přichází s další psanou knihou a zároveň i komiksem. Tentokrát se věnuje letošnímu oslavenci Karlu IV. Podtitulem je příznačné označení Pán světa.

...

Divadlo

Co se škádlívá, to se rádo mívá
ImageV neděli 12.února 2012 uvedlo Městské divadlo Zlín pohádku Jak si spolu hráli. Na jedné louce se ocitli dva – Zajda a Felix. Ona veselá, hravá, trošičku potrhlá, ale v hloubi duše hodná bytůstka. On, na ...

Film

Záhy začne další ročník Febiofestu

Febiofest JJ perex
Stejně jako v uplynulých letech se i letos pořádá v Praze FEBIOFEST. Tato filmová přehlídka, obohacená i soutěžními sekcemi, se měla původně uskutečnit na jaře, avšak kvůli epidemii covidu byla odložena.  Začíná v pátek ...