Obnovená technická památka se v červenci otevře veřejnosti

Obnovená technická památka se v červenci otevře veřejnosti

Tisk

Korenov 200Zrekonstruovaná výtopna Kořenov se pro veřejnost otevře 2. července. Akci doprovodí výstava fotografií, která dokumentuje průběh obnovy.

 

 

 

Železniční společnost Tanvald při této příležitosti vypraví na trati mezi Tanvaldem a Kořenovem historické vlaky a unikátní lokomotivy.

Korenov1

Výtopna pochází z počátku 20. století. Budova desítky let chátrala, zůstaly z ní pouze obvodové zdi. V létě 2015 byla zahájena její obnova. Objekt by se měl stát součástí Muzea ozubnicové dráhy zaměřeného na historii památkově chráněné tratě z Tanvaldu do Harrachova a poskytnout zázemí sbírce železničních vozidel. Výtopna byla zrekonstruována v rámci projektu Zubačka – unikátní živé kulturní dědictví Jizerských hor a Krkonoš. Díky Železniční společnosti Tanvald a Norským fondům se podařilo kořenovskou výtopnu zachránit. Ve výtopně Kořenov budou po dokončení deponována historická vozidla Železniční společnosti Tanvald, budou zde probíhat i jejich opravy. Výtopna bude veřejně přístupná v rámci Muzea ozubnicové dráhy. Veřejnost tak bude mít možnost vidět unikátní vozidla i práce na jejich údržbě.


Korenov2
Jen málokterá železnice se může pyšnit tolika nej jako jizerskohorsko - krkonošská železniční trať Tanvald - Harrachov - Szklarska Poręba. Jediná ozubnicová železnice České republiky představuje významnou kulturní a technickou památku. Jizerskohorsko - krkonošská železniční trať je nejstrmější a jediná normálně rozchodná ozubnicová železnice v České republice. Pomocí ozubnicového systému vlak vyšplhá na pouhých 7 km o 235 metrů výše. Trať je zajímavá nejen unikátním technickým provedením, ale také svojí bohatou historií. Stala se pravidelným cílem cest pro obdivovatele železnice a technických památek z celé Evropy a v roce 1992 byl úsek Tanvald - Kořenov prohlášen Ministerstvem kultury ČR za kulturní památku. Unikátní zubačka slouží od roku 1902.

Korenov3

Ilustrační foto autor, www.vytopnakorenov.cz

 


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Minulost, jak jste ji ještě neviděli!

historie v kostce 200Nakladatelství Universum jednoduše umí vydávat vynikající encyklopedie, o tom už jsme se přesvědčili mnohokrát. Edice ..v kostce nabízí již několik pozoruhodných titulů a v srpnu ji doplnil neméně působivý díl Historie v kostc...

Divadlo

Divotvorný hrnec – muzikál v barvách duhy

200hrnecMěstské divadlo Zlín zahájilo sezónu muzikálem od Voskovce a Wericha Divotvorný hrnec. Jak se s tímto kouzelným příběhem o hledání štěstí na konci duhy vypořádali, se dozvíte v tomto článku.

...

Film

Představujeme vám projekty, které na podzim nabídne veřejnoprávní televize

ct 200Česká televize oslavila tento rok šedesáté výročí od svého založení. A i když má ty největší oslavy jubilea za sebou, bude podzimní schéma doprovázené ještě jejich dozvuky. Nebudou však chybět ani nové projekty, které dostanou prostor vedle...