Centrum baroka v Mariánské Týnici

Centrum baroka v Mariánské Týnici

Tisk

barok 200V polovině června bylo slavnostně otevřeno nové Centrum baroka v Mariánské Týnici, v prostorách bývalého proboštství, jehož projektantem byl jeden z nejvýznamnějších barokních architektů – Jan Blažej Santini-Aichel. Centrum vzniklo z iniciativy Plzeňského kraje v rámci jeho projektu Západočeské baroko.


Západočeské baroko, hlavně malířství, architektura a sochařství, patří k nejvýznamnějším památkovým a kulturněhistorickým hodnotám Plzeňska. Centrum baroka přibližuje bohatý společenský a kulturní život šlechticů i prostého lidu. Nabízí programy pro odbornou i laickou veřejnost. Součástí centra je nově otevřená expozice Baroko a jeho svět. Expozice tvoří především Santiniho architekturu na Plzeňsku.

Centrum barokazhodnotí a využije stávající prostory, které poskytnou zázemí pro odbornou, ediční a vzdělávací činnost. Přednáškové cykly budou pokrývat jednotlivé obory barokního života a vzdělanosti od výtvarného umění, duchovní život, přes barokní osobnosti, život ve městech, na zámcích a v klášterech, až po barokní krajinu, zahradní umění a základy vědy.

barok1

Součástí Centra baroka je i nově otevřená expozice Baroko a jeho svět, zaměřená na odkaz doby, která výrazným způsobem poznamenala jak českou krajinu dominantami jedinečných staveb, tak duši lidí, kteří dokázali vnímat díky umění, hudbě a literatuře duchovní hodnoty a kulturní tradice. Expozice představuje především architekturu Jana Blažeje Santiniho a její odkaz na Plzeňsku, zvláště pak na území někdejšího plaského kláštera formou modelů a bohatou ikonografií. Využití moderních médií oživuje expozici barokní hudbou a promítáním filmů o obnově místa a architektuře baroka na Plzeňsku.
Centrum je určeno nejen odborné veřejnosti, ale především všem, kdo chtějí poznat dobu baroka takovou, jaká skutečně byla. Projekt Západočeské baroko, v jehož rámci bylo Centrum zřízeno, byl  zahájen v lednu letošního roku; v květnu byl dán do provozu webový portál projektu, na kterém je možné též nalézt aktuality a informace k činnosti Centra.
Většinu nákladů na vznik Centra baroka  financovalo Muzeum a galerie severního Plzeňska; projekt podpořil i Plzeňský kraj. Expozice Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici je orientována na vývoj historie regionu Plzeňsko. Nachází se v areálu bývalého cisterciáckého poutního místa. Počátky poutního místa v Mariánské Týnici spadají do roku 1230. Rozkvět poutního místa nastal ve druhé polovině 17. století.

barok2


V budově bývalého probošství se nachází již od roku 1952 regionální muzeum. Muzeum nabízí prohlídku stálých expozic o historii Mariánské Týnice a Mariánského kultu, historickém vývoji severního Plzeňska, dále prohlídku kostela Zvěstování Panny Marie a od roku 2010 novou národopisnou expozici.
Koná se zde také řada výstav a kulturních akcí jako např. koncerty, divadelní představení apod. Pro skupiny nad 10 osob je zajištěn výklad průvodce. Pro jednotlivé návštěvníky je připraven tištěný průvodce. 

Foto: autor, www.zapadoceskebaroko.cz 


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Vztahy, vzlety a pády

prvni chyba200V srpnu vydalo nakladatelství Cosmopolis román pro ženy První chyba od britské autorky Sandie Jonesové. Vztahový příběh s propracovanými psychologickými profily hlavních hrdinů je trochu přitažený za vlasy, zato se však dobře čte.

Divadlo

Na podzim do divadla: Ošklivec

2d3c94dbbe2fd3850b9978cd5b0534f6O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme na Ošklivce do olomouckého Divadla Tramta...

Film

Film Zkrocená hora má deset let

zkrocena hora 200To mezi náma je na teď. Já teplej nejsem. - Já taky ne...  Kdo z filmových fajnšmekrů by si nevzpomněl na deset let starý americký film Zkrocená hora, který v sobotu 28. února reprízoval druhý program České televize.  I když snímek zí...