Přípravy na návštěvu Karla IV. a Noc hradních kaplí vrcholí

Přípravy na návštěvu Karla IV. a Noc hradních kaplí vrcholí

Tisk

bezdez 200Předposlední květnovou sobotu zavítá na hrad Bezděz Karel IV. se svojí družinou. Pro návštěvníky hradu je zajištěna kyvadlová autobusová doprava ze železniční stanice Bezděz do centra obce Bezděz. Na akci mohou zájemci přijet též nostalgickým motoráčkem, který bude vyjíždět ze stanice Turnov a pojede přes Mnichovo Hradiště, Bakov nad Jizerou, Bělou pod Bezdězem až do stanice Bezděz.

Odpolední program na hradě bude ve znamení skřetů; historického a fantasy vystoupení nejen pro děti. Večer zakončí tradiční květnová akce Noc hradních kaplí. Představí se hudební skupina Melissa, skupina historického šermu a divadla Bibus spiritus a vše zakončí ohnivá šou.

Bezděz – král hradů
Král hradů. Takovou přezdívku dostal Bezděz od návštěvníků. Hrad Bezděz je opředen mnoha tajemstvími. Říká se, že zde mniši ukryli poklad. Tato legenda inspirovala Bedřicha Smetanu k napsání opery Tajemství. Další legenda vypráví o tajemné chodbě. kterou měla prchat do vesnice Kunhuta se synem Václavem, pro které se stal hrad nedobrovolným vězením.
Přesné datum založení hradu není známo, pravděpodobně to bylo někdy mezi lety 1265 – 1278. Jisté  je, že jej nechal postavit Přemysl Otakar II., který také založil stejnojmenné město v podhradí. Hrad byl postaven jako pevnost a reprezentativní sídlo krále. Protože se povedlo hrad dokončit v relativně krátkém čase, představuje jednotný sloh, vyspělou ranou gotiku. Bezděz se stal nedobrovolným vězením pro ženu Přemysla Otakara II. Kunhutu a jejího syna, sedmiletého Václava, budoucího krále. Také císař Karel IV. si hrad velice oblíbil a často zde pobýval. Také dal osobně pokyn k založení Velkého rybníka (dnešní Máchovo jezero).

Bezdez

Mnoho lidí jezdí na Bezděz za inspirací. Tak jako to kdysi dělával Karel Hynek Mácha. Mácha k tomuto místu neodmyslitelně patří; na hradě má památku ve formě pamětní desky.
Bezděz patří k nejzajímavějším hradům v Česku. Jako jeden z mála se dochoval v původní podobě. Neprošel přestavbou na romantické letní sídlo ani nebyl zbořen jako jiné neméně slavné hrady. I proto se na něm zachovala vzácná raně gotická hradní kaple a křížová cesta, kterou lemuje mnoho kapliček. Z věže Bezdězu, která měří 34 metrů, je nádherný výhled do kraje.
Zdejší hrad také často ožívá kostýmovanými průvody, divadly a středověkými veselkami.

www.npu.cz, www.hradbezdez.eu

( 0 hlasů )


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Leichenberg – nejnovější hustý týpek Oskara Fuchse

leichenberg 200V březnu jsem si v nakladatelství Epocha vyhlédla nejnovější knihu Oskara Fuchse s názvem Leichenberg. Jeho třetí kniha nese všechny rysy z předešlých příběhů, ale přidává i další – poněkud nečekané - prvky.

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Anna Karenina, vášnivé drama o lásce a odpuštění

anna karenina200Švandovo divadlo připravuje inscenaci Anna Karenina, věčně živé drama o vztazích, milostné vášni a smyslu života.

...

Film

Křtiny aneb exkurze do polského podsvětí
ImageDrsný, avšak velmi lidský příběh současného varšavského podsvětí, kde vládne zákon ulice a nejsilnějšího gangu. I takto jednoduše by se film režiséra Marcina Wrony dal popsat, pokud bychom měli k dispozici jen několik slov. A...