Výstava Má vlast cestami proměn zahájí své putování na Vyšehradě – už poosmé

Výstava Má vlast cestami proměn zahájí své putování na Vyšehradě – už poosmé

Tisk

ma vlast  200Na Vyšehradě se 21. května uskuteční slavnostní setkání krajů spojené se zahájením 8. ročníku putovní výstavy Má vlast cestami proměn. Program slibuje setkání se známými a inspirativními osobnostmi.
Vstup do památkových objektů na Vyšehradě bude ten den pouze za symbolické vstupné. Zpřístupněn bude tradičně i Slavín s odborným výkladem. Komentované prohlídky budou zajišťovat odborní průvodci. Pro rodiny s dětmi je připraven kulturní program. Prezentovat se budou i střední odborná učiliště.


Putovní výstava Má vlast cestami proměn přináší svědectví o zvelebování opomíjených míst a objektů v sídlech a krajině. O proměnách chátrajících staveb v důstojné objekty s užitečnou náplní, o zkrášlených náměstích a návsích, o rekonstruovaných nádražích, zachráněných sakrálních stavbách a znovuoživené přírodě. Putovní výstava prezentuje návštěvníkům příznivé proměny míst z celé naší země, které vznikají díky zručnosti a vytrvalosti našich lidí i díky donorům, bez nichž by mnohé proměny nikdy nevznikly. Má vlast cestami proměn je účinnou možností, jak zajistit zajímavou publicitu smysluplným projektům.


Putovní výstavu Má vlast cestami proměn pořádá Asociace Entente Florale CZ – Souznění spolu s národní kulturní památkou Vyšehrad Praha za spolupráce s dalšími institucemi, sdruženími i jednotlivci, kterým není lhostejný osud našich měst a obcí.


Hlavním partnerem ročníku 2016 bude Zlínský kraj. Partnery budou kraje Hlavní město Praha, Jihomoravský, Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Olomoucký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský a Ústecký. Návštěvníky čekají zajímavé proměny, bohatý kulturní program, stánky s regionálními výrobky a občerstvení.


Národní putovní výstava Má vlast cestami proměn přináší svědectví o zvelebování opomíjených míst a objektů v sídlech a krajině. O proměnách chátrajících staveb v důstojné objekty sužitečnou náplní, o zkrášlených náměstích a návsích, nádražích, sakrálních stavbách. Přispívá k posílení osobního i národního sebevědomí a k šíření dobré pověsti naší země v zahraničí.

ma vlast

www.cestamipromen.cz

  


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Tekutý písek: Knižní předloha oblíbeného seriálu

tekuty pisek200Kniha Tekutý písek u nás vyšla už v roce 2017 s tím, že byla vyhlášena jako nejlepší švédská krimi roku 2016. Před čtyřma lety se dočkala seriálové adaptace na Netflixu a letos tak vyšla v nakladatelství Kalibr s novou obálkou.

Divadlo

Wintonovy děti přežily. Jejich příběhy ale často neměly šťastný konec

Kabaret Winton perexBěhem prvních osmi měsíců roku 1939 dostali Nicholas Winton (Matěj Anděl) a jeho spolupracovníci 669 dětí z pomnichovského Československa. V hotelu Šroubek na Václavském náměstí bydlel tenkrát necelý měsíc, pak se vrátil do Vel...

Film

Film Barbory Chalupové Zákon lásky boduje na Hithitu

Zakon lasky 200Po zdolání půlmilionové mety sbírka na dokončen na portále HitHit pokračuje, navazující podpora umožní tvůrcům realizovat původní soundtrack a taky film distribuovat do zemí, kde čelí LGBTQ+ lidé ještě mnohem složitější situaci než u nás...