Historie automobilismu na zámku v Jaroměřicích

Historie automobilismu na zámku v Jaroměřicích

Tisk

Jaromerice 200Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku otevřel výstavu Zámek s vůní benzínu. Návštěvníci se mohou seznámit, s počátky automobilismu na šlechtických sídlech před více než 100 lety.


Výstava na jaroměřickém zámku potrvá do konce října. Část expozice byla přejata ze zámku Sychrov, kde ji návštěvníci viděli v loňském roce. Autorem této části výstavy je ředitel Severočeského muzea v Liberci Jiří Křížek. Ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně byla výstava v Jaroměřicích doplněna o další exponáty, pocházející z počátku 20. století. Návštěvníci jaroměřického zámku uvidí například motocykly z 30. let minulého století, dobové řidičské průkazy a další dokumenty z vlastnictví šlechty, pamětní plakety, automapy, nebo účtenky z autoopraven.

V zámeckém interiéru je například replika dobové autodílny. Výstava se zabývá také dobovou automobilovou módou a doplňky.

Atraktivním exponátem je dětské šlapací autíčko z roku 1906, které vlastnili mladí potomci rodu Berchtoldů na zámku v Buchlovicích. Během trvání výstavy se uskuteční také speciální komentované prohlídky doplněné módní přehlídkou dobového oblečení automobilistů.

Jaromerice1

Zámek a jeho historie

Barokní zámek Jaroměřice nad Rokytnou patří k nejmohutnějším architekturám 1. poloviny 18. století nejen u nás, ale i v Evropě. Řadí se mezi nejnavštěvovanější památky Vysočiny. Původní středověká tvrz byla koncem 16. stol. Přestavěna na renesanční zámek, který se dochoval ve zdivu nynější barokní budovy. Do barokní podoby byl zámek přebudován v letech 1700 - 1737.

Současně s budovami vznikla i zámecká zahrada francouzské typu. Na druhé straně říčky Rokytné, na jejíchž březích se park rozkládá, pokračuje rozsáhlá část v anglickém stylu. Ve své nejslavnější době byly Jaroměřice nad Rokytnou centrem kulturního života. Jaroměřice tehdy měly velkou knihovnu, galerii, divadlo a vlastní kapelu.

Jaromerice2

www.zamek-jaromerice.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Kráska a zvíře okupují vedle kin i knihkupectví

Kraska a zvire Egmont perexJiž více než tři týdny okupuje česká kina filmová pohádka Kráska a zvíře s nepřekonatelnou Emmou Watson v hlavní roli. U této příležitosti vyšla v nakladatelství Egmont i knižní verze, která je výrazně inspirova...

Divadlo

Kdo natropí nejvíce hloupostí?

Eva perexDivadlo Na Fidlovačce frčí letošní sezonu na „prvorepublikové“ vlně, a tak není divu, že přidalo na svůj repertoár vedle britské konverzačky z 20. let i oblíbenou českou retro komedii Fan Vavřincové Eva tropí hlouposti

Film

ANIFILM začíná již za týden a představuje své porotce, hosty a program

anifilm perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM začne v Liberci promítat své filmy už za týden a na svém webu www.anifilm.cz již zveřejnil svůj denní program. Vedle programu mezinárodních i národních soutěží nejnovějších animo...