Tudy kráčel český génius

Tudy kráčel český génius

Tisk

Cimrman200Je řada koutů naší vlasti, která nejslavnější Čech prokazatelně proslavil po celém světě. Existují památná místa, kde zanechal výrazné stopy a důležité odkazy nejslavnější český génius - Jára Cimrman.

 


Možná tudy pouze projížděl, sehrál zde divadelní představení, přespal, kdo ví… Na každém takovém místě však lidé na jeho počest vzpomínají a postavili například pomník, pamětní desku, odlitek, zkrátka chtěli si navždy zachovat vzpomínku na nejslavnějšího Čecha.

Ke každé události, která se dotýká Járy Cimrmana, se vztahuje příběh, se kterým se seznámíte v  průvodci Památná místa Járy Cimrmana od autora Radka Laudina. Do knihy byly zařazeny více než dvě desítky nejzajímavějších míst, která jsou prokazatelně spojena s mistrovým životem a dílem. Kniha  je doplněná řadou fotografií z těchto památných míst. Průvodce tak určitě potěší nejen širokou veřejnost, ale především srdce každého cimrmanologa.

Cimrman

 


 Život a dílo českého génia
Jára Cimrman se narodil ve Vídni. Dodnes nelze s určitostí říci, kdy se manželům Cimrmanovým narodil synek; možná to bylo roku 1856, 1864, 1868, či 1883. Jeho otec byl český krejčí Leopold Cimrman, matka rakouská herečka Marlen Jelinková-Cimrmanová. Sám Cimrman se cítil být Čechem a nijak se tím netajil.

Zanechal po sobě rozsáhlé dílo. Byl jedním z největších českých dramatiků, básníků, hudebníků, učitelů, cestovatelů, filozofů, vynálezců, kriminalistů a sportovců své doby.

Poslední bezpečně zjištěné místo mistrova pobytu je obec Liptákov v Jizerských horách roku 1914.  Cimrmanovo údajné místo skonání se nachází poblíž obce Skalka v Ústeckém kraji. Jeho stopy ovšem nacházíme v nesčetných zemích téměř všech světových kontinentů.
Nezištně pomáhal řadě světových velikánů. V Čechách dosahuje Cimrmanovo životní dílo vrcholu.
Ať už je tomu jakkoli, díla, pod nimiž je podepsán Jára Cimrman, patři k vrcholům světové dramatické tvorby.  Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat…

Radek Laudin pracuje jako redaktor a editor. Je autorem několika cestopisů.

Památná místa Járy Cimrmana, autor: Radek Laudin, vázané, 126 stran, bohatě ilustrováno, vydala Grada Publishing v roce 2016, www.grada.cz 
Hodnocení 90 %

( 1 hlas )


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Maková válka: Čína, bohové a čínský zvěrokruh

big makova-valka-csT-487671 (2)

Hlavní hrdince Rin je na počátku románu 14 let. Žije u pěstounů, v provincii Kohouta, na dálném jihu, stará se o jejich krám a roznáší pro ně nelegální opium. Jakmile se ...

Divadlo

Rukojmí bez rizika

IMG 20170814 193557V letním období jsou v kamenných divadlech prázdniny, ale milovníci divadelních představení kvůli tomu smutnit nemusí, protože se mohou kulturním zážitkům oddávat mimo ...

Film

Podivínský Tim Burton se vrací do kin s Temnými stíny

altTim Burton patří k nejosobitějším režisérům celého Hollywoodu. Jeho filmy vždy oplývají zvláštním kouzlem a jsou fanoušky velmi očekávány. Podobně tomu je i u jeho nejnovějšího počinu, fantasy komedie Temné stíny.