Metodické centrum zahradní kultury nominováno na cenu Mosty

Metodické centrum zahradní kultury nominováno na cenu Mosty

Tisk

Zahrada200Metodické centrum zahradní kultury v Kroměříži získalo nominaci na cenu Mosty, kterou každoročně uděluje Národní rada osob se zdravotním postižením České republiky. Centrum  dlouhodobě usiluje o zpřístupňování památky zahradního umění osobám se zdravotním postižením. Nejnověji centrum vytvořilo průvodce kroměřížskou Květnou zahradou pro neslyšící – tablet s videonahrávkami ve znakovém jazyce. 

 

Cena Mosty se uděluje od roku 2003 nejlepším projektům, které pomáhají osobám se zdravotním znevýhodněním v integraci do společnosti a zlepšují kvalitu jejich života. Metodické centrum zahradní kultury v Kroměříži je nominováno v kategorii Cena Národní rady osob se zdravotním postižením ČR pro instituci veřejné správy za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch občanů se zdravotním postižením za zpřístupnění Květné a Podzámecké zahrady návštěvníkům se zdravotním postižením a za vydání metodiky zpřístupnění a prezentaci památek zahradního umění návštěvníkům s omezenou schopností pohybu a orientace.                                                               

Zahrada1

Slavnostní vyhlášení vítězů a předání cen Mosty 2015 proběhne letos koncem března v Českých Budějovicích.  V letošním roce je cena udělována ve čtyřech kategoriích:
•    I. kategorie – cena pro instituci veřejné správy
•    II. kategorie – cena pro nestátní subjekt
•    III. kategorie – cena pro osobnost hnutí osob se zdravotním postižením
•    IV. kategorie – zvláštní cena                                         

                                                      Zahrada3

 

Komplex kroměřížských historických zahrad ročně navštíví více než 100 tisíc návštěvníků, z nichž významnou skupinu představují právě osoby se zdravotním znevýhodněním. Metodické centrum v uplynulých pěti letech zorganizovalo řadu speciálních prohlídek zahrad pro nevidomé, neslyšící, osoby s pohybovými obtížemi či mentálním handicapem. Centrum v Kroměříži je jedním ze čtyř metodických center Národního památkového ústavu. Je součástí územního odborného pracoviště NPÚ v Kroměříži a představuje multioborové centrum pro oblast péče o historické zahrady a parky v České republice. Prostřednictvím vzdělávacích a volnočasových aktivit prohlubuje znalosti historie a rozvoje zahradního umění, posiluje obecné mínění o zahradní kultuře a architektuře, rozvíjí zahradní kultivovanosti široké veřejnosti. Poskytuje konzultace odborné veřejnosti, majitelům a správcům památek zahradního umění, vydává metodiky zaměřené na památky zahradního umění a jejich obnovu. Metodické centrum naplňuje cíle provozní fáze projektu Národního centra zahradní kultury.

Hodnocení 75 %, www.npu.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Luca D´Andrea – Podstata zla

podstata zla 200Hlavní postava knihy – mladý Jeremiáš Salinger pracuje jako newyorský televizní autor. Společně se svou dcerou Clarou a ženou Annelise se odstěhují do jejího rodného městečka Siebenhochu v Jižním Tyrolsku. Tam se spolu se svým dlouhol...

Divadlo

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtin...

Film

Mobil a jeho tajemství: Film ZNÁMÍ NEZNÁMÍ odkryje pravou tvář každého z nás

Znami neznami 200Filmová komedie, která se zapsala do Guinnesovy knihy rekordů, míří do českých kin. Příběh party přátel odkrývá tajemství, která mezi sebou skrývají. Snímek ZNÁMÍ NEZNÁMÍ přichází do kin 31. března 2022.

...