Naše fotoreportáž – za Mozartem do Salcburku

Naše fotoreportáž – za Mozartem do Salcburku

Tisk

Salcburk200V roce 2016 si celý kulturní svět  připomíná 260. výročí narození a 225. výročí úmrtí  geniálního skladatele W. A. Mozarta. Narodil se 27. 1. 1756 v Salcburku, zemřel 5. 12. 1791 ve Vídni.              

 

Mozart vytvořil během svého krátkého, leč umělecky velmi plodného života více než 600 děl: první skladbu napsal ve věku 5 let a poslední – známé Requiem, na smrtelné posteli. Zemřel ve věku pouhých 35 let. K Mozartovým nejznámějším dílům patří jeho opery a zpěvohry. Za dvacet pět let jich napsal více než 20, z toho 5 oper patří k největším klenotům světové operní tvorby vůbec.

Salcburk1


Napsal ale i desítky symfonií. V Mozartově tvorbě nechybějí ani klavírní a houslové koncerty, napsal rovněž jeden klarinetový koncert. Mozart rovněž vytvořil více než desítku mší, mezi jinými  slavnou Korunovační mši a také známé „Requiem.

Salcburk3


Mozartovo rodiště Salcburk je po Vídni, Štýském Hradci a Linci čtvrtým největším městem Rakouska. Město je považováno za vzácná perlu v srdci Evropy a pyšní se oceněním světové kulturní dědictví UNESCO.

Salcburk4

Salcburk získal slávu díky ojedinělé architektonické kráse svého historického centra a kouzlu přírody, která jej obklopuje. Řím severu; tak se Salcburku říká pro jeho italský šarm, který mu propůjčuje italská barokní architektura. Zdejší pamětihodnosti patří k nejznámějším místům na světě.

Salcburk5


Foto autor, www.stadt-salzburg.at 


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Začtěte se do příběhu tlumočnice

na kridlech slov 200Diana Kutilová vydala ve spolupráci se svou dcerou Terezou už tři knihy o Sladkých dětech – s diabetem. Nyní se pustila do beletrie pro dospělé a já doufám, že Na křídlech slov nebyl její poslední počin tohoto typu.

Divadlo

To nejlepší z hudebního divadla – to je festival Dokořán!

dokoran 200Letos v červnu Městské divadlo Brno opět nabídne průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích, a vás tak čeká pestrá ochutnávka pozoruhodných uměleckých počinů, které ukážou, co všechno n...

Film

Film - náš pomocník

film200V posledních letech byly několikrát zveřejněny soubory filmů, sjednocených autory (cestopisy Hanzelky a Zikmunda), případně výrobcem (zlínské reklamy). Nyní Národní filmový ústav ve spolupráci s Filmexportem vydal záslužný komplet krátkých filmů z 50. ...