Sezona 2015 byla pro hrady a zámky výjimečně dobrá

Sezona 2015 byla pro hrady a zámky výjimečně dobrá

Tisk

Sychrov200Většina objektů ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově zaznamenala v roce 2015 růst počtu návštěvníků. Zájem o obnovený hospitál Kuks předčil všechna očekávání. Výrazně vyšší zájem návštěvníků zaznamenali také v Náchodě, Ratibořicích, na Lemberku, Troskách a Kunětické hoře. 

 

                                                                                                                                                                                                                      Návštěvnickým hitem se stal hospitál Kuks, který v rámci projektu Kuks – Granátové jablko prošel náročnou stavební obnovou. Od konce března do prosince 2015 jej navštívilo 139 016 osob, což je absolutní rekord v návštěvnické historii Kuksu. I přes obtížný příjezd návštěvníků na zámek v Náchodě stoupla návštěvnost na  41 782 osob. Vyšší zájem měli lidé nejen o nově restaurovanou a opravenou věž, ale také o dětské prohlídky.        Zámek Ratibořice pořádá pravidelně akce s oživenými postavami z Babičky. Kromě toho zde pořádají prohlídky bez průvodců. Na Liberecku se s velkým návštěvnickým ohlasem setkaly noční prohlídky Trosek. Návštěvnost Trosek se dosáhla 106 255 návštěvníků.

Více lidí navštívilo také hrad a zámek Frýdlant, kde se v nabídce nově objevila dětská trasa a několikrát za sezonu bylo možné absolvovat speciální prohlídku knihovny a sklepení. Frýdlant navštívilo celkem 43 919 návštěvníků. S uplynulou sezonou jsou spokojeni na Bezdězu i na Lemberku. Lemberk letos navštívilo 31 671 osob. Zcela vyprodány byly noční prohlídky a každoročně roste zájem o velikonoční prohlídky.

Sychrov1

 

Nejnavštěvovanějším objektem Liberecka zůstal celoročně zpřístupněný zámek Sychrov s 111 202 návštěvníky.  Do projektu Neobjevené památky, upozorňujícího na památky, stojící dosud stranou návštěvnického zájmu, byl na Liberecku zařazen hrad Grabštejn. Hrad v roce 2015 navštívilo 17 086 osob.  Vynikající návštěvnost si udržel zámek Zákupy, který si prohlédlo 33 306 osob. Na Pardubicku byl návštěvnicky nejúspěšnější hrad Kunětická hora, který si v roce 2015 prohlédlo  43 548 návštěvníků.

Zámky Litomyšl a Slatiňany vykázaly návštěvnost obdobnou jako v roce 2014. Na návštěvnosti Souboru lidových staveb Vysočina se podepsalo počasí. Za prosinec navštívilo Soubor lidových staveb Vysočina přes 14 000 osob, což je za poslední roky rekord; celková návštěvnost za rok 2015 je 63 606 osob.


 ilustrační foto autor, Hodnocení 80%, www,npu.cz  


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Příliš krátký provaz se smyčkou

prilis kratky provaz perexV knižním klubu nyní vyšel detektivní politický thriller s názvem Příliš krátký provaz, který byl v roce 2015 vyhlášen nejlepší knihou měsíce na Amazonu a také sociální síti Goodreads.com. Jak se kniha ujme u nás?

...

Divadlo

Festival DIVADLO: demonstrace v Rusku, válečné Japonsko i Ingmar Bergman

ljud invasionMezinárodní festival DIVADLO oslaví od 12. do 20. záři v Plzni dvacáté narozeniny. V hlavní části připravil pro návštěvníky do 16. září přes 40 představení předních zahraničních a domácích divadel, v rámci epilogu pak 17. ...

Film

V zajetí tradic a pravidel

norsko 200Na devátém ročníku festivalu Severský filmový podzim nabídnou v sedmnácti českých městech to nejlepší ze severské a pobaltské filmografie. Letošní ročník je plný snímků se sportovní tématikou. My se ale dnes podíváme na film norské autorky Iram ...