Nová kniha představuje Česko jako velmoc UNESCO

Nová kniha představuje Česko jako velmoc UNESCO

Tisk

unesc200Památky UNESCO jsou jedním z lákadel cestovního ruchu a Česká republika se v tomto směru má čím pochlubit. Česká republika UNESCO je název nové knihy fotografií Vydavatelství MCU. Autorem snímků, které dokumentují památky UNESCO i kandidáty na seznam světového dědictví je fotograf Libor Sváček. Kniha nabízí zcela nový pohled na památky UNESCO v Česku.

 

 

Publikaci, na níž spolupracovaly agentura CzechTourism i Národní památkový ústav, pokřtili spolu s autorem tři kmotři – generální ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková, generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková a kastelán státního hradu a zámku Český Krumlov Pavel Slavko.

Reprezentativní kniha fotografií Libora Sváčka s jedinečnými záběry českých památek zapsaných i usilujících o zápis na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO přináší milovníkům památek a samozřejmě i zahraničním zájemcům o Českou republiku kolekci unikátních záběrů dvanácti českých památek, zapsaných na seznamu UNESCO, dále devatenácti pamětihodností, které o zápis na prestižní seznam usilují a také čtyř tzv. nehmotných památek, kterými je naše země na seznamu zastoupena.

Unesco2


Ačkoli české památky UNESCO jsou většinou velmi dobře známé objekty, fotograf Libor Sváček je dokázal zachytit z nových, zcela nečekaných úhlů, za mimořádných světelných podmínek, v neobvyklých denních i ročních dobách. Samostatnou kapitolou publikace jsou české památky, usilující o zápis na seznam UNESCO; právě zde si čtenář knihy naplno uvědomí, jak bohaté kulturní dědictví nám naši předkové zanechali.

Kniha Česká republika UNESCO je k dispozici v knihkupectvích po celé České republice. Publikace vzbudila hned od počátku značný zájem nejen odborníků, ale i široké veřejnosti. Knihu vydalo vydavatelství MCU. Reprezentativní publikace vyšla v české, anglické, německé a francouzské jazykové mutaci. Má 180 stran a 160 fotografií.


 ilustrační foto autor


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Pekelné horko v Ďáblově kolonii

dablova kolonie rollins bbartNanotechnologie a historie založení Ameriky, nerozluštitelné šifry a tajné dějiny, podzemní jeskynní labyrinty v Utahu, Yellowstonu a na Islandu, skupina vyvolených na jedné straně a bojovníci za spravedlonost na...

Divadlo

Rodina je základ státu. Švandovo divadlo uvádí hru Ecce Homo Homolka inspirovanou známou komedií

Ecce Homo Homolka perexRodina Homolkových vyráží na výlet do přírody. Kromě ušlápnutého Ludvy (Jan Grundman), frustrované Heduš (Natálie Řehořová) a jejich dvojčat (Marek Frňka) a výletu účastní i babi (Nataša Bednářová/Lucie Valenová) a děd...

Film

Německy mluvené filmy dorazí do Prahy a Brna

pr 200Mnohé filmů, které v české distribuci sotva spatříme, zprostředkovávají početné přehlídky - tak se pořádají přehlídky středoevropských kinematografií, snímků natočených ve francouzštině, španělštině, nyní též německy. Festival německy mluvených filmů zvaný...