Život v empíru - s průvodcem za krásami empírových zámeckých zahrad a parků

Život v empíru - s průvodcem za krásami empírových zámeckých zahrad a parků

Tisk

Zahrady 200Letos slaví Evropa dvousté výročí tzv. Vídeňského kongresu. Národní památkový ústav se k oslavám připojí nejen připomenutím několika rodů a významných osobností, které v této době hrály na politické scéně Evropy klíčovou úlohu, ale i odborným katalogem neoklasicistní aristokratické architektury na Moravě a ve Slezsku. Mimo jiné zahrnuje tak významná sídla a jejich zahrady, jako jsou zámky Dačice, Lysice, Hradec nad Moravicí, Raduň, Schönwald v Jinošově, kroměřížskou Květnou a Podzámeckou zahradu, Uherčice či  stavby v Lednicko-valtickém areálu.

   Zámeckých zahrad a parků se týkají komentované prohlídky připravované a vedené odbornými průvodci. Během komentovaných prohlídek se průvodci zaměří právě na empír, zvaný také císařský sloh, což je období klasicismu (respektive neoklasicismu), který se rozšířil z Francie počátkem 19. století za vlády Napoleona Bonaparte. V mnohých zahradách se dochovaly významné prvky z tohoto období, které ovlivnily jejich vzhled a ráz až do dnešní doby.

Zahrady2

Vídeňský kongres, od jehož ukončení uplynulo právě letos dvě stě let, patří k nejvýznamnějším politickým událostem v dějinách Evropy. Na komplikovaná jednání, která měla ukončit napoleonské války a přinést starému kontinentu trvalý mír a mocenskou stabilitu, se do hlavního města monarchie sjely nejvýznamnější osobnosti – panovníci a jejich dvory, nejvyšší evropská aristokracie, diplomaté i vítězní vojevůdci.

Zahrady3

Politický systém, který vzešel pod taktovkou rakouského kancléře Klemense Václava Metternicha z tehdejšího koncertu velmocí, pak s malými změnami přetrval až do konce první světové války. Z diplomatického kongresu se stala mimořádná společenská událost, provázená slavnostmi, plesy, divadelními představeními a ceremoniály, které lze považovat za vyvrcholení evropské empírové kultury. Doklady empírové kultury a odkazu Vídeňského kongresu jsou v podobě architektury a sbírek stále přítomné na mnoha památkách.  Nabídka komentovaných prohlídek:  

7. srpna ve 14 hodin hrad Pernštejn 

7. srpna v 10 hodin zámek Kroměříž

14. srpna ve 14 hodin zámek v Uherčicích

21. srpna v 16 hodin zámek v Lednici           

www.npu.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Magie času

MagieCasuČarodějovy hodiny od J. A. Bellairse už je možné zařadit mezi klasiku dětské fantasy a s novým vydáním od DOBROVSKÝ s.r.o. máme možnost se do této knihy ponořit znovu. Začíst se do ní můžete i bez dětí a pravděpodobně nebudete litovat. Dokonce se můž...

Divadlo

Dorian Gray, manipulátor v třpytivém oblaku

dorian 200Už je to více než sto dvacet let, co si svět může přečíst příběh o obrazu Doriana Graye. Mladíka, který si užívá života a díky záhadnému portrétu nestárne. Všechno špatné v jeho životě se odráží v obrazu a on zůstává krásný a neposkvrněný. Švandovo ...

Film

České a italské natáčení historického velkofilmu Il Boemo v hlavní roli s Vojtěchem Dykem je v plném proudu

Il Boemo 200Hlavní část natáčení historického velkofilmu režiséra Petra Václava Il Boemo o Josefu Myslivečkovi, jednom z nejvyhledávanějších hudebních skladatelů druhé poloviny 18. století, právě probíhá mezi Českou republikou a Itálií. Ve skladatelově rod...