Petřínská rozhledna a Zrcadlové bludiště lákají turisty i letos

Petřínská rozhledna a Zrcadlové bludiště lákají turisty i letos

Tisk

Petrin 200Muzeum hlavního města Prahy dostalo oba tyto objekty na Petříně do správy v roce 2012 a začalo tyto objekty provozovat v roce 2013. V roce 2014 navštívilo Petřínskou rozhlednu více než půl milionu návštěvníků a Zrcadlové bludiště více než 363 tisíc návštěvníků.

    Plánované restaurátorské a údržbové práce v Zrcadlovém bludišti v roce 2015                

Restaurování obrazu z dioramatu                                                                                                 

Malba je znečištěna, malba odpadla, či odpadává. V horní partii obrazu došlo vlivem vysokých dávek slunečního záření, vysokých teplot a nízké relativní vlhkosti vzduchu ke vzniku trhlin. Vzhledem k tomu, že velký vliv na stav malby mají klimatické podmínky, odborníci monitorují teplotu a vlhkost a od loňského roku i intenzitu osvětlení, aby mohli na základě vyhodnocení získaných dat provést technická opatření a úpravy k jejich optimalizaci. V současné době probíhají technické a stavební průzkumy objektu a odborná jednání o řešení této problematiky. Restaurování obrazu z dioramatu v Zrcadlovém bludišti na Petříně bude rozděleno na dvě etapy. První etapa restaurování obrazu začala v březnu 2015 a měla by skončit nejpozději do konce dubna letošního roku. V rámci 1. etapy restaurování bude proveden podrobný restaurátorský a chemicko-technologický průzkum a lokální upevnění spodní partie malby. Úplné restaurování obrazu může být realizováno až po dosažení příznivých klimatických podmínek. Další etapa restaurování tedy bude následovat až po technických úpravách, případně souběžně s nimi.   

   Petrin 1                                        

Je připravena restaurátorská obnova – údržba povrchů ve vstupním prostoru před pokladnou, včetně všech dveří a povrchová obnova dřevěného madla uvnitř objektu před dioramatem. Obě akce budou provádět odborní restaurátoři, práce byly konzultovány s památkáři.

Průběžně probíhá odborná údržba – přestříbřování zrcadel v zrcadlové síni. Z celkového počtu 12 ks zakřivených zrcadel již bylo zrestaurováno 9; pro další období – 2015 až 2016 zbývá obnovit 3 zrcadla. Degradace stříbřených zrcadel je postupný proces; jedná se o přirozenou vlastnost stříbra a tento proces ovlivňuje i vlhkost prostředí.                                                                             

Zrcadlové Bludiště na Petříně                                                                                                      

Objekt bludiště byl původně výstavním pavilonem Klubu českých turistů zhotoveným pro Zemskou jubilejní výstavu v roce 1891, který byl po skončení výstavy přemístěn na Petřín a později v něm bylo zrealizováno zrcadlové bludiště a zrcadlová síň. Stěny objektu tvoří rámová dřevěná konstrukce opláštěná fošnami; část vnitřních stěn je opatřena tzv. kašírkou (napodobující různé stavební materiály), kterou tvoří na stěny připevněné plátno, potažené sádrou s následným tvarováním a barevnou patinací. V zadní části prostoru dioramatu se nachází obraz Boj Pražanů se Švédy na Karlově mostě v r. 1648, který rovněž potřebuje celkové zrestaurování. 

     Petrin 3                             

Plánované údržbové práce na Petřínské rozhledně v roce 2015                                                    

Průběžně se uskutečňují měsíční kontroly stavu nosné konstrukce; zároveň se provádí protikorozní ochrana ocelové konstrukce a středového tubusu a potřebná údržba. V březnu 2015 bylo realizováno nové LED osvětlení rozhledny, které umožňuje více variant barevného osvětlení rozhledny.                                                                                                                                              V tomto roce je plánovaná rozsáhlejší jednorázová oprava detailů ocelové konstrukce (kompletní ochrana korozemi napadených detailů nosné ocelové konstrukce, především styčníků a dalších korozně mechanicky i klimaticky exponovaných prvků). V roce 2015 bude navíc provedena protikorozní ochrana kotevních roštů nosných sloupů ocelové konstrukce v cihelných šachtách u objektu.                                                                                                                                                

V roce 2015 je také plánovaná a připravovaná rovněž rozsáhlá údržba schodů – výměna dřevěných schodnic schodiště.                                                                                                       Plánovaná je restaurátorská údržba vstupních dveří, případně jejich náhrada replikami.   

  Petrin 4    

Kapitola sama o sobě je výtah. Provoz původního historického výtahu byl definitivně zrušen v roce 1953. Stávající výtah byl nově navržen a osazen při celkové rekonstrukci objektu v roce 2001. Vzhledem k náročným klimatickým podmínkám vyžaduje neustálou údržbu a servis.

Rozhledna a její historie                                                                                                                   

Objekt byl postaven při příležitosti Zemské jubilejní výstavy v r. 1891, kdy byla rozhledna také slavnostně otevřena. Kovová konstrukce je ze svářkové oceli; stejný materiál byl rovněž použit např. pro díly Eiffelovy věže v Paříži a pro několik mostů u nás a v Evropě. Později se tato ocel přestala využívat z důvodů náročnosti technologie výroby.                                                            Schodnice jsou v současné době dřevěné. Poslední celková oprava rozhledny se uskutečnila v letech 2000–2002.

Petrin 5


www.muzeumprahy.cz
                          


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Vyrazte si s klokanem do Cannes

klok 200Jede jede klokan je prý kniha veršů pro neukázněné děti. Alespoň tak se to uvádí na obálce. Povedené básničky napsal Jiří Dědeček. Nutno podotknout, že jsou rozverné a rozpustilé, ale netuším, proč by j...

Divadlo

Švandovo divadlo přináší mrazivý zážitek

zahrada perexKdyž slyšíte název Betonová zahrada a nečetli jste novelu Iana McEwana ani neviděli její filmovou verzi, asi máte mnoho představ, co se za trochu sterilním názvem skrývá. Přesně pro takové diváky bude nová inscenace mrazivým zážitkem. V Česku...

Film

Nebezpečně omamující jízda Rona Howarda

200rushNiki Lauda a James Hunt. Jména, která před pár dekádami vzbudily ve Formuli 1 takový rozruch, že si na své vzájemné rivalitě tito závodníci vystavili schody ke slávě, k níž se ale oba dostali úplně jinými cestami.

...