Jubilejní turistická sezóna v Kutné Hoře začala velkolepě

Jubilejní turistická sezóna v Kutné Hoře začala velkolepě

Tisk

kutnaHora perexDesátý ročník slavnostního zahájení turistické sezóny v Kutné Hoře se konal v polovině dubna. Tradiční Probouzení Kutné Hory neslo letos podtitul „Přemyslovská Kutná Hora aneb vznik českého eura“. Program letošních oslav dal mimo jiného nahlédnout do manželského života přemyslovských králů a objevení stříbra.


Podrobně byla rozebrána osobnost krále Václava II., který se nesmazatelně zapsal do historie města vydáním královského horního zákoníku Ius regale montanorum a zřízením centrální královské mincovny ve Vlašském dvoře. Celým programem návštěvníky provedli čtyři nevšední průvodci: kněžna Libuše, mnich Antoň, Přemysl Oráč a novinářka Zuzana; to vše včetně dobového hudebního doprovodu.

kutnaHora2

Jubilejní ročník oslav v Kutné Hoře byl zároveň součástí bohatého programu oslav zápisu Kutné Hory na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Historické jádro města bylo na seznam UNESCO zapsáno v roce 1995. Již od konce 13. století je historie města Kutné Hory nerozlučně spjata s dolováním stříbrných rud. Historické jádro města představuje ojedinělý architektonický skvost evropského významu. Pozdně gotický chrám sv. Barbory a katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci přestavěná v duchu barokní gotiky, tvoří pomyslné vstupní brány do královského horního města.

kutnaHora1

Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor, podle podkladů CzechTourism, www.czechtourism.cz a města Kutná Hora www.kutnahora.cz, www.kh.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Muž bez ženy není člověk

 

muz bez zeny 200Tento lákavý název nese útlá kniha oceňovaného autora Pavla Brycze a vydalo ji nakladatelství Mladá fronta. Hlavním tématem jsou dle očekávání vztahy, ale nudit byste se neměli.

...

Divadlo

Tragédie člověka, který neuměl říct NE

netrpelivost-srdce perexPoručík Anton Hofmiller (Petr Matyáš Cibulka) má jednu vlastnost, která mu občas nesmírně komplikuje život: neumí říkat ne. Když se spřátelí s nádhernou Ilonou (Romana Widenková), zdá se, že našel své štěstí.

<...

Film

Znovu ožívá Prokofjevova pohádka Péťa a vlk

petr-a-vlk 200Česká televize zase prokázala ignoranci v používání názvů. Pod drnčivým, neosobně znějícím, protože z angličtiny přeloženým titulem Petr a vlk se totiž skrývá Prokofjevova skladba odjakživa ...