Strážky na Slovensku - renesanční skvost s několika zajímavými expozicemi

Strážky na Slovensku - renesanční skvost s několika zajímavými expozicemi

Tisk

zamek strazky 200Mimořádně půvabnou a historicky cennou památkou v západní části Spiše, při úpatí východních částí masívu Vysokých Tater, je nesporně zámek ve Strážkách. Je ceněn pro svou slohovou čistotu, typickou renesanci, a tak pokud se necháte rádi unést romantickým prostředím, kde je vám dobře, pak byste tento kouzelný zámek neměli na svých toulkách po Slovenku rozhodně minout...

 

Obec Strážky, dnes součást městečka Spišská Belá, se nachází při hlavní silnici z Kežmarku, vzdáleného přibližně 5 km jižním směrem, a 1 km jižněji od Spišské Belé. Půvabný zámek se nachází v samém centru obce, na okraji rozlehlého anglického parku a zahrady obehnaných okrasnou zídkou.

zamek strazky1

Čtyřkřídlý renesanční zámek, jehož počátky spadají až do 14. století, si dodnes uchoval charakteristické rysy hradu: čtyřkřídlá, hmotově uzavřená patrová budova s falešným druhým patrem a vysokou zdobnou atikou, dvojicí nárožních věžic a bašt. I samotné situování na svah nad řeku, na hranu říční terasy, budí dojem pevnosti, nedobytnosti.

zamek strazky2

Zámek, jehož majitelem je od roku 1972 Slovenská národní galerie, je přístupný veřejnosti po celý rok. V hlavní sezoně je otevřen denně kromě pondělí. Návštěvníci zde najdou například dvě stálé expozice - jednak výstavu Portrét 17. - 19. storočia na Spiši, jednak výstavu nazvanou Strážky a Ladislav Mednyánszky, která přibližuje dílo jednoho ze zástupců středoevropského malířství poslední třetiny 19. a začátku 20. století.  

zamek strazky3

Neméně interesantní expozicí je i sbírka historického nábytku a interiérových doplňků z období 17. až 19. století.  Ojedinělá je přitom i historická knihovna, která seznamuje návštěvníky s dějinami obce, zámku a rodů, kterým Strážky v minulosti patřily. V rozlehlém anglickém parku je zase k vidění expozice Sochárstvo na Slovensku v 20. storočí.

zamek strazky4

Na nádvoří renesančního zámku se pod arkádami rovněž nachází stylová kavárna, která slibuje příjemné posezení s možností občerstvit se zdaleka nejen lahodnou kávou. Přitom doprovodných akcí je na zámku více než dost. Stačí se podívat na zámecké stránky a budete mít hned jasno.


Foto: archiv autora


www.sng.sk/sk/uvod/vysunute-pracoviska/strazky


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Sandra Brown odhaluje Skryté zlo

skryte zlo 200Představovat českým čtenářkám ikonu Sandru Brown je zbytečné, u nás jí vyšla celá řada knih. Tou nejnovější je temně nazvaný román Skryté zlo, který v září vydalo nakladatelství Ikar. Čeká nás milostný příběh, životní útrapy ve vztahu, ale t...

Divadlo

Kolečko v Disku pracuje s buchtami i bohyněmi

buchty a bohyne200Petr Kolečko (Okresní přebor) napsal divadelní hru přímo na míru čtyřem absolventkám, čtvrtého ročníku Katedry herectví činoherního divadla pražské DAMU, Nikol Kouklové, Evě Josefíkové, Marii Poulové

Film

Evoluce: Krotitelé sci-fi hmyzu

altFilm Evoluce se od svého vzniku v roce 2001 těší stálé oblibě a nezestárnul dodnes. I na béčkové počítačové animaci totiž můžeme vidět, jak by se život vyvíjel, kdyby nešlo o náhodu, ale jakýsi akcelerovaný záměr.

...