Na Sychrově jsou dva betlémy – původní rohanský i replika v životní velikosti

Na Sychrově jsou dva betlémy – původní rohanský i replika v životní velikosti

Tisk

Sychrov 200Sychrovský zámek představil nový betlém v životní velikosti, který je částečnou replikou původního rohanského.

 

 

 

V zámeckém depozitáři je léta opatrován a ochraňován původní sychrovský betlém, který byl zhotoven pro šlechtickou rodinu Rohanů na počátku 20. století. Návštěvníci ho mohou vidět pouze při adventních prohlídkách, neboť patří k umělecky i historicky vzácnému mobiliáři zámku. Před časem vznikl nápad zhotovit kopii rohanského betlému, ale v životní velikosti, a umístit ho na nádvoří zámku.

Sychrov1


Pro spolupráci bylo osloveno Střední odborné učiliště nábytkářské a Střední škola tvorby a designu nábytku v Liberci. Betlém na nádvoří zámku v životní velikosti zhotovili studenti na základě dodaných fotografií.

V první etapě vznikl chlév s volkem a oslem, kometa a figury Marie, Josefa a Ježíška. Každým rokem se budou doplňovat další postavy. Betlém o rozměrech 2,5 x 6 x 2,80 m je zhotoven ze smrkového dřeva, figury z voděodolné překližky, malba je provedena akrylátovými barvami.  

Sychrov3


Betlém bude na sychrovském nádvoří k vidění do Tří králů; potom bude uschován a vystaven – již s dalšími figurami – opět za rok.

Novogotický zámek Sychrov sloužil jako rezidence rodu Rohanů. Zámecké pokoje jsou zařízeny původním nábytkem, obrazy a dalšími doplňky; většina místností také vyniká bohatou řezbářskou výzdobou. Zámek je veřejnosti zpřístupněn celý rok, a to denně. V létě jsou v nabídce dětské zkrácené prohlídky s princeznou.

Sychrov4

U zámku je rozsáhlý anglický park s oranžerií – kavárnou. Před zámkem je množství obchůdků, pro zvídavé interaktivní výstava Technopolis (věda a vynálezy 19. a 20. století), v zámeckém sklepení je Medvědí galerie.  V zimním období je zámek otevřen denně včetně pondělí od 10 do 14 hodin.

Kontakt: www.zamek-sychrov.cz
Tisková zpráva Národního památkového ústavu, www.npu.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kalba ve spoďárech: Pij a žij jako Fin

kalimeFinsko a jeho svéráznou kulturu cizinci popisují slovy sauna, zima, vodka a introverti. I přes obraz pochmurné zimní krajiny, který tato slova naznačují, je to ale nejšťastnější země světa.

 

Divadlo

Rebelky v divadle Bolka Polívky

REBELKY perexKaždá premiéra v divadle známého klauna, principála, komika a vážného dramatického herce, je vždy událostí a představení jsou beznadějně vyprodaná. Ať už v inscenaci Polívka hraje, nebo ne. Stejné to bylo i na premiéře a v další sérii př...

Film

Cesta do lesa aneb v městě už nás to nebaví

cesta do lesaPokračování úspěšné komedie Cesta z města chystá premiéru na 4. října 2012. Ponese název Cesta do lesa a režie se opět ujal zkušený Tomáš Vorel st.