Úspěšná sezona na jihočeských památkách skončila; některé nezavřou ani v zimě

Úspěšná sezona na jihočeských památkách skončila; některé nezavřou ani v zimě

Tisk

pama 200Jihočeské památky ve správě Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích patřily letos k vyhledávaným turistickým cílům. Hlavní návštěvnická sezona, která skončila 31. října, byla  úspěšná. Na zimu lákají k návštěvě nejen zajímavé adventní akce, ale i zimní prohlídkové trasy. Otevřeno zůstane na zámku Hluboká, v Hradním muzeu v Českém Krumlově a na hradech Rožmberk a Nové Hrady, prohlídky; v určitých termínech nabídne rovněž zámek v Třeboni.

 

Během letošní hlavní návštěvnické sezony prošlo branami jihočeských památek ve správě Národního památkového ústavu více než milion platících návštěvníků. Oproti loňskému roku to představuje růst o devět procent. Vysokou návštěvnost zajistila památkám kombinace příznivého počasí, brzkého jarního otevření a lákavých kulturních programů. Trojici nejoblíbenějších památek tvořil i letos hrad a zámek Český Krumlov a zámky Hluboká a Červená Lhota. Ve srovnání s loňskem zaznamenal nejvyšší růst zájmu zámek Kratochvíle, kam zavítalo o 30 procent zájemců více.

pama 1


Kromě návštěvníků placených prohlídkových tras využily další desetitisíce lidí nabídku kulturních a společenských aktivit, které v hradozámeckých areálech probíhaly. Jihočeské hrady, zámky i klášter, jež spravuje Národní památkový ústav, lákaly na více než pět set různorodých kulturních akcí. Také letos spolupořádal Národní památkový ústav prestižní Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. O tom, že památky jsou stále velmi oblíbeným místem pro významné životní kroky, svědčí více než pět stovek svatebních obřadů, které na nich proběhly. Některé jihočeské památky (hrad Zvíkov, hrad a zámek Český Krumlov a Jindřichův Hradec) byly letos navíc vyhledávané českými i zahraničními filmovými tvůrci.

pama 2


V průběhu roku probíhají práce na obnově a prezentaci památek. V rámci oprav, údržby a restaurování památkových objektů bude letos proinvestováno zhruba 123,5 milionu korun.
Jihočeské památky se již tradičně připojily k několika celorepublikovým kulturním aktivitám (Mezinárodní den památek, Dny evropského dědictví, Víkend otevřených zahrad), z nichž se těší stále větší popularitě Hradozámecká noc.

pama 3


Přehled adventních akcí na jihočeských památkách

29. 11. –6. 12. 2014 zámek Třeboň: Vánoční výstava v zámecké galerii.
6. –21. 12. 2014 Hrad Nové Hrady: Vánoce u pana správce - tradiční adventní nahlédnutí do atmosféry počátku 20. století v domácnosti správce panství. Adventní prohlídky se budou konat
vždy v sobotu a v neděli.
7. – 13. 12. 2014 Zámek Třeboň: Skleněné Vánoce - výstava v zámecké galerii.
13. – 14. 12. 2014 Jindřichův Hradec: Adventní dny - největším lákadlem je možnost vidět funkční
černou kuchyni, která patří k nejzachovalejším na území Česka.
21. 12. 2014 Zlatá Koruna - Jan Jakub Ryba: Česká mše vánoční
27. 12. – 30.12. 2014 zámek Třeboň: Vánoce na zámku s knížetem Adolfem Josefem

podle podkladů Národního památkového ústavu České Budějovice, ilustrační foto Ctibor Čejpa
www.npu.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Musím tě zradit

MusimTeZradit200Je to už skoro 35 let od konce komunistické éry a pro nás, kdo jsme v ní žili, je neustále obtížnější, ba nemožnější těm, kdož přicházejí po nás a tu dobu nezažili, vysvětlit, proč jsme tehdy byli smutní a v neustálé depresi. Naštěstí jso...

Divadlo

Trójanky: původní českou hru o ženách zasažených válkou nastudovaly u Švandů ukrajinské divadelnice

trojanky 200Inscenaci Trójanky inspirovanou antickými motivy i skutečnými osudy současných žen uvede 27. května v premiéře Studio pražského Švandova divadla. Novou českou hru Davida Košťáka vyprávějící o třech hrdinkách z města Trója, které kvůli válce ztrati...

Film

Lego příběh

leg 200Lego příběh (2014) je už podle názvu takový reklamní tahák, který určitě obohatí nejednu domácnost novými stavebnicemi. Narozdíl od počítačových her, které na tohle téma vychází, je však film tak chytře udělaný, že se tvůrcům vyplatí mož...