Muzejní a Galerijní Centrum otevřelo své brány

Muzejní a Galerijní Centrum otevřelo své brány

Tisk

Muzeum galerie 200Slavnostní vernisáží výstavy Velká válka a Valašskomeziříčsko se veřejnosti otevřelo nové Muzejní a Galerijní Centrum v zrekonstruovaném jižním křídle zámku Žerotínů ve středu 29. října. Podvečer zahájilo defilé Klubu vojenské historie Greif slavnostní salvou na I. nádvoří zámku. Výstava potrvá do 15. prosince a je přístupná ve všední dny kromě pondělí od 9.00 do 17.00 a o víkendu od 13.00 zdarma.

 


Stovky návštěvníků přivítala krátce po 17. hodině na prvním nádvoří zámku Žerotínů lektorka Muzejního a Galerijního Centra Kamila Rýparová. O úvodní slovo se postaral starosta města Valašské Meziříčí Jiří Částečka: „Jsme moc rádi, že se tyto prostory podařilo zrekonstruovat, my dříve narození pamatujeme tato místa, kde jsme zkoušeli s kapelami, kde jsme začali hrát ping pong či zkoušeli divadlo. Dneska je ale všechno jinak, já vás tady vítám a přeji, aby se vám zrekonstruované prostory líbily.“ V rámci vernisáže se mohli návštěvníci podívat také do prvního podlaží a projít si takzvané zámecké patro, kde bude v červnu příštího roku umístěna stálá expozice věnovaná rodu Žerotínů s názvem Reditus Leonina.

Muzeum galerie 1


Výstava Velká válka a Valašskomeziříčsko představuje jak příčiny a průběh této významné světové události, tak i její vazby přímo na valašskomeziříčský region, kde jsou prezentovány výstavní panely tematicky zaměřené například na místní legie a legionáře či každodenní život za války. Výstava je k vidění do poloviny prosince a kromě jiných se na ní podílelo Gymnázium Františka Palackého ve Valašském Meziříčí. „V roce 2014 vzniklo mnoho výstav spojených se stoletým výročím vypuknutí první světové války a celá řada projektů. Já bych ale ráda naznačila, v čem je ten náš projekt, který tady dnes vidíte, originální. Není dílem profesionálních muzejníků, ale je výsledkem spolupráce řady lidí, současných studentů gymnázia, čerstvých absolventů i žáků, kteří tady studovali. Výsledkem jsou vystavené panely, které zpracovali naši studenti,“ uvedla výstavu paní Mgr. Alžběta Zetková z Gymnázia Františka Palackého.

Muzeum galerie 2


Výstava se koná za autorské spolupráce Gymnázia Františka Palackého Valašské Meziříčí a dalších odborných partnerů: Muzea regionu Valašsko, p.o., Muzea Novojičínska, p.o., Státního okresního archivu ve Vsetíně a Muzea Lagerfort XIII., Olomouc.


Foto: Ondřej Smolka


www.kzvalmez.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Femme fatale C. G. Junga: Sabina Spielreinová
ImageS krásnou, charismatickou a nadprůměrně inteligentní ruskou Židovkou s masochistickými sklony Sabinou Spielreinovou (1885 – 1942) se život nikdy příliš nemazlil. Její nelehký osud popisuje beletristicky, velmi živě...

Divadlo

Festival pro děti a jejich rodiče VyšeHrátky slaví 20 let

vysehratky2Divadelní představení Studia Damúza a dalších souborů. Výtvarné, pohybové a vzdělávací workshopy. Koncerty kapel Bombarďák nebo Rozbal to! Tak bude vypadat oslava 20. ročníku festivalu pro děti a jejich dospělé s názvem VyšeHrátky, který proběhne v t...

Film

Alena Mihulová vzpomíná na Karla Kachyňu i svůj život bez něho

muj 200U herečky Aleny Mihulové - narodila se přesně před půlstoletím, 4. května 1965 - občas vzniká dojem, jako kdyby se její existence zploštila na soužití s režisérem Karlem Kachyňou. Jistě měl na ni mimořádný vliv a jejich manželství neublížil ani více než ...