NPÚ letos slaví rekordní návštěvnost, peníze půjdou do státních hradů a zámků

NPÚ letos slaví rekordní návštěvnost, peníze půjdou do státních hradů a zámků

Tisk

Pamatky 200Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo letos od ledna do konce září o 150 tisíc návštěvníků více než za celý loňský rok. Více návštěvníků přitom pro památky znamená i vyšší výnosy. Zhruba 30 milionů korun ze vstupného lze použít na jejich obnovu. Vysokou návštěvnost hradům, zámkům, ale i klášterům, areálům lidových staveb a technickým památkám zajistila kombinace příznivého počasí, brzkého jarního otevření a lákavých kulturních programů, které kasteláni pro tuto sezonu připravili.

Největší zájem návštěvníků zaznamenaly stejně jako loni zámek Lednice a hrad a zámek Český Krumlov, jejichž návštěvnost se meziročně zvýšila zhruba o 15 procent, hned za nimi jsou zámek Hluboká a hrad Karlštejn, jejichž kapacita je díky trvale vysokému zájmu návštěvníků o prohlídky prakticky naplněna.

Pamatky Konopiste

Nejvýznamnější růst počtu zájemců o prohlídku zaznamenaly některé méně známé památky, které mají potenciál přitáhnout více návštěvníků i v budoucnu. V prvé řadě to byl státní zámek Kunštát se zbrusu novou expozicí a pohodlným návštěvnickým zázemím. Ještě větší růst počtu zájemců zaznamenaly severočeské Zákupy, na něž už zavítal dokonce dvojnásobek milovníků české historie než obvykle – letos celkem 33 300, zatímco loni za celý rok 16 358 zájemců. Správa zámku, který patřil rodu Habsburků a byl svědkem sňatku Františka Ferdinanda d’Este a Žofie Chotkové, připravila pestrou paletu akcí, jimiž se zámek zapojil do připomínek stého výročí sarajevského atentátu. Navzdory tomu, že provoz státních hradů a zámků je dotovaný, vykazuje Národní památkový ústav v porovnání s ostatními příspěvkovými organizacemi ministerstva kultury vysokou míru soběstačnosti. V celkových číslech tvoří výnosy ze vstupného, z pronájmů atd. více než 40 procent rozpočtu instituce a plánované příjmy jsou integrální částí jejího rozpočtu. Ale právě s výnosy nad plán, které Národnímu památkovému ústavu přinesla letošní návštěvnicky úspěšná sezona, je možné nakládat podle uvážení organizace. V letošním roce proto NPÚ využije zhruba 30 milionů korun přímo ze vstupného na opravy a údržbu hradů a zámků; přidají se tak k více než 100 milionům, s nimiž se na opravy počítá v běžném rozpočtu.

Na státním zámku Hrubý Rohozec proto bude možné vyměnit značně zchátralá okna do nádvoří, na Opočně opravit dřevěný altán v zámeckém parku, na hradě Šternberk zpevnit poškozené hradby a na zámku Duchcov opravit mříže a vstupní brány. Na hradě Lipnice přispějí peníze navíc k obnově dřevěné šindelové střešní krytiny a na zámku v Telči k opravě sgrafitové fasády před hlavním vstupem. Na hradě Velhartice zaplatí ze získaných peněz restaurování vitráží, na zámku v Jindřichově Hradci zase restaurování nábytku a hrad Kunětická hora bude moci kompletně opravit dubové podlahy.        

  Pamatky Sychrov                               

Vedle peněz z rozpočtu instituce a ze zvýšených výnosů se o památky NPÚ pečuje i díky prostředkům ze státního rozpočtu, jenž investice do státního majetku zabezpečuje pomocí programů Evidenčního dotačního systému (EDS) a Správy majetku ve vlastnictví státu (SMVS), přidělovaných ministerstvem kultury. Národní památkový ústav z něj s ohledem na specifické potřeby památek čerpá opakovaně, na víceleté investiční akce. V letošním roce získá pro objekty ve své správě 386 milionů korun na téměř 90 projektů, z toho 45 je rozpracovaných z minulých let. Mezi ty velké patří například celková oprava hlavní budovy zámku ve Veltrusích, oprava fasád jízdáren v areálu zámku Lednice či celková obnova úřednického domu v zámeckém areálu v Ploskovicích. Mezi významné a zároveň rozsáhlé akce patří také postupná příkladná obnova hradu Bečov či rozsáhlá, na několik let plánovaná obnova střech státního zámku v Hořovicích. Další významnou sumu ze státního rozpočtu získá Národní památkový ústav na obnovu památek poškozených po povodních v červnu 2013. Za více než dvacet milionů určených pro prozatím sedm registrovaných akcí v roce 2014 Národní památkový ústav například zajistí a staticky zabezpečí hlásku v zámeckém parku v Horšovském Týně, kterou poškodil sesuv půdy, zpevní svahy ohrožující stavby v areálech zámků Žleby a Náchod či opraví přístupové cesty na zámku Hluboká; tyto prostředky částečně půjdou i na obnovu areálu ve Veltrusích.

Pamatky Trosky


Návštěvnost 10 nejnavštěvovanějších objektů NPÚ:


1 Lednice                                                                                                                                         

2 Český Krumlov
3 Hluboká  
4 Karlštejn  
5 Konopiště  
6 Kroměříž  
7 Křivoklát  
8 Sychrov  
9 Bouzov
10 Trosky

www.npu.cz 


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Válečná nevěsta Jiřího S. Kupky

valecnaNevesta perexUpoutávka na román Válečná nevěsta (Jiří S. Kupka) udává, že poznáme Londýn za druhé světové války v době bitvy o Anglii, útrapy obyvatel, potíže uprchlíků, lásku pod německými bo...

Divadlo

Trollové mezi námi

Trollove 2Pražská čtvrt Letná. V jednom z barů popíjejí mladý absolvent práv Vojta a tajemná dívka Lena, která se mu líbí a o které touží dozvědět se víc. Dokonalé rande ale přeruší telefonát, který nejenže zhatí Vojtovi všechny jeho plány, ale i obrátí j...

Film

Dokumentární tragikomedie Dagmar Smržové CHCI TĚ, JESTLI TO DOKÁŽEŠ míří do kin

Chci Te 200Osobitá dokumentární tragikomedie Dagmar Smržové o tom, že každý člověk potřebuje lásku a o tom, že nemožnost hýbat se nezamezuje člověku ve svobodném rozletu.

...