Památky v říjnu - aneb co se bude dít na památkách NPÚ

Památky v říjnu - aneb co se bude dít na památkách NPÚ

Tisk

Pamatky 200Rok pánů z Kunštátu, celoroční projekt NPÚ, který připomněl významný aristokratický rod spojený s dějinami zemí Koruny české, představil dějiny Kunštátského rodu, ale sídel i významné fenomény a umění pozdního středověku.


26. října na státním zámku Kunštát uzavřou Rok pánů z Kunštátu poslední akcí, kastelánskými prohlídkami v obvykle nepřístupných prostorách západního křídla Horního zámku. Poslední akcí Kunštátského roku bude výstava v Moravské galerii v Brně Poděbradský mýtus. Jiří  Kunštátu a Poděbrad v umění 19. století.


Říjen, měsíc svatohubertských slavností, lovů a zvěře
Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatel hradů a zámků nutností, zábavou, ale i  diplomatickou povinností. Obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, rezonuje v říjnu i na památkách.  


4. říjen státní hrad Kunětická hora – Od parforsních honů k Velké pardubické. Klasické prohlídky hradního paláce budou rozšířeny o tematické vystoupení trubačů a výklad o parforsních honech, přímém předchůdci legendární steeplechase. Parforsní hony pořádané v okolí Kunětické hory od 40. let 19. století bývaly vyhlášenou společenskou událostí, jíž se účastnila i císařská rodina. Zdejší parforsní společnost si později vybudovala dostihovou dráhu v Pardubicích a odstartovala tradici, trvající letos 140 let.


4. a 5. října státní zámek Ratibořice – Barvy a tóny podzimu. Podzimní bohatství barev, vůní a tónů doplní fanfáry pozounů a lesních rohů, bohatá výzdoba interiérů i prohlídka běžně nepřístupných barokní sklepení. A v zámecké hale ochutnávka knížecího zvěřinového guláše a zvěřinové paštiky.

Pamatky3


11. října stání zámek Sychrov – Knížecí lov aneb jedinečná příležitost pro malé i velké zastřílet si z luků na terče v podobě zvířat v životní velikosti i olympijské a sklopné terče. Program doplní zámečtí trubači, loutkové divadlo a prezentace lukostřeleckých oddílů, výrobců luků, řemeslníci.


10. – 12. října státní zámek Opočno – Mezinárodní setkání sokolníků. Evropsky významná sokolnická akce v Čechách. Dopolední nástupy sokolníků, slavnostní večerní výřady ulovené zvěře za zvuku loveckých fanfár, ukázky lovu.


25. října státní zámek Bučovice – Hubertova jízda. Kvalitní jezdecký program i kostýmované prohlídky zámku a historické scénky.


26. října státní zámek Velké Losiny – Lovy beze zbraně, totiž s dravými ptáky – reálný lov lišky, zajíce nebo bažanta i humorné, poutavé, leč vědecky přesné povídání o dravých ptácích.


Podzimní příroda nám přeje, říjnová úroda je hojná

Zatímco sklizeň a slavnosti vína vrcholí v září, další plodiny dozrávají právě v říjnu – a tradice velí úrodu řádně oslavit.


4. říjen státní zámek Sychrov – Slavnost jablka. Mulitgenerační a multižánrová akce pro všechny, kdo mají rádi vše dobré a čerstvé s ochutnávkami regionálních produktů, kreativními dílničkami, zpěvem, tancem, divadlem. Den ukončí koncert skupin The Apple, Jelen, LENNY a Mága a Žďorp.


4. říjen Soubor lidových staveb Vysočina, Veselý Kopec – Bramborová sobota. Příležitost k ochutnání tradičních bramborových jídel i poučení o pěstování, použití i uskladnění brambor.

Pamatky2


4. říjen státní zámek Hořovice – Cibulový jarmark.


18.–19. říjen soubor lidové architektury Zubrnice – Podzim na vesnici plný atmosféry a zážitků z vlastního vyzkoušení podzimních zemědělských prací.
Památkové speciality a historické lahůdky


do 28. října státní zámek Kozel – Výstava Tisky 16. století v západočeských zámeckých knihovnách ukazuje reprezentativní tisky 16. století. Nejstarší, renesanční tisky z historických knihoven zámků a klášterů i virtuální prohlídka tisků z 16. století.
10. a 11. října státní hrad Švihov – exkluzivní prohlídky fasád. Prohlídky běžně nepřístupných prostor s výkladem o historických stavebních postupech a vyzkoušením míchání malty středověkými postupy.


11. října státní hrad Krakovec – šest set let od odchodu Mistra Jana z Krakovce do Kostnice oslavy s průvodním slovem, bohoslužbou, divadlem a hudbou.


11. a 12. října státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! – speciální prohlídky zámku od sklepů až po půdy, včetně technického zázemí a prostor, které nejsou běžně přístupné veřejnosti.


25. - 28. října státní zámek Lemberk – Mimořádné zpřístupnění středověké věže.

Přestože řada našich památek má otevřeno po celý rok a přibývá památek, které příležitostně otvírají své brány alespoň o víkendech, či při speciálních příležitostech, některé hrady a zámky se v říjnu s návštěvníky loučí.

Pamatky1
18. říjen státní hrad Trosky – Poslední táborový oheň k uzavření sezony.


25. říjen státní zámek Náchod – Večerní prohlídky Ottavio Piccolomini se loučí s návštěvníky


25. října státní hrad Velhartice – Zamykání hradu. Rozloučení s letošní sezónou tradičním cross-country během o hradní klíč od 13 hodin a kulturním programem.


25. října státní hrad Nové Hrady – podzimní Novohradské slavnosti s šermířskými vystoupeními, ukázkami výcviku dravců a atrakcemi pro děti.


28. října státní zámek Litomyšl ukončí sezonu nočními prohlídkami.                                          

31. října státní zámek Benešov nad Ploučnicí – Na zámku straší. Zakončení turistické sezony za doprovodu strašidel a pohádkových bytostí.


www.npu.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Historická detektivka od úspěšné autorky Diany Gabaldon

loed john200Historická detektivka od Diany Gabaldon, autorky světově úspěšné románové série Cizinka, čtenáře nezklame. Přeneseme se do Londýna osmnáctého století, do prostředí bohatých paláců a chudých příbytků, veřejných domů a páchnoucích nebezpečných temn...

Divadlo

”Demokracie není právo do všeho mluvit, ale povinnost vědět, co mluvit,” říká Rudolf Jelínek

altJeden z nejznámějších českých herců všech věkových generací, Rudolf Jelínek, má za sebou neskutečnou filmovou a divadelní kariéru, bohaté zkušenosti s dabingem a lidé ho na ulici spíše než jménem oslovují jako majora Jiřího Hradce...

Film

Rytíři nebes
ImageFilm Rytíři nebes, který u nás nevyvolal téměř žádné reakce, je povedeným válečným filmem na pomezí dramatu, komedie a romance, který vypráví skutečný příběh několika amerických letců, kteří odjeli bojovat proti Němcům do...