Pardubice zvou na Slavnosti perníku

Pardubice zvou na Slavnosti perníku

Tisk

Pernik slavnosti perexSymbolem města Pardubic se staly zdobené perníky. Známá pochoutka je tak slavná, že od Evropské komise získala právo na chráněné zeměpisné označení, má vlastní muzeum a dokonce i slavnosti. Ve čtvrtek 8. května se uskuteční již třináctý ročník Slavností perníku, na něž jsou zváni malí i velcí milovníci vyhlášené pardubické dobroty. Na návštěvníky čeká na obou nádvořích pardubického zámku velký jarmark perníku, medu a řemeslných lidových výrobků a ukázky výroby a zdobení perníku. Nebudou samozřejmě chybět ani ochutnávky.

 

 


Děti mohou absolvovat kurzy Baby Jagy v sedání na lopatu a létání na koštěti a vyzkoušet si loupání perníčků z perníkové chaloupky i zdobení perníčků. Součástí slavností jsou i divadelní představení pohádek O perníkové chaloupce a perníku a pásmo folklórního souboru Baldrián O perníkových panenkách (vyprávění o dělání perníkového těsta, tvoření figurek a veselém tancování perníkových panenek).

pARDUBICE ZAMEK
Návštěvníci si mohou prohlédnout výstavu perníkových prací a vytvořit dílo do perníkové galerie. Na slavnostech se představí také vítězové tanečních soutěží O perníkovou pantofli a O perníkové srdce. Na programu jsou i soutěže v pojídání perníku a perníková volenka.V rámci doprovodného programu vystoupí i kejklíři a muzikanti.

Pernik slavnosti
V ceně vstupného na Slavnosti perníku je zahrnuta volná vstupenka do celého areálu zámku, včetně výstav a expozic Východočeského muzea. Za prohlídku určitě stojí rytířské sály, expozice hraček, numismatiky, přírody východního Polabí, české sklářské tvorby, zbraní i historických pohlednic.
Navštivte slavnosti perníku a potěšte své mlsné jazýčky voňavým pardubickým perníkem a děti originálními kratochvílemi.

Slavnosti perníku
Místo: zámek Pardubice
Datum: 8.května 2014 od 10 do 18 hodin
Pořadatel: Agentura Tradice, Východočeské muzeum, Muzeum perníku a pohádek, Střední škola potravinářská a služeb Pardubice
Vstupné: rodinné (2 dospělí + 1-2 děti) 150 Kč
dospělí – 70 Kč, děti 25 Kč
Zdroj foto: autorka článku


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Ráj oceněný Nobelovou cenou je prozkoumáváním počátků kolonialismu z minoritních pozic

RájRáj je román od nobelisty Abdulrazaka Gurnaha, jenž nám popisuje subsaharskou Afriku 20. století – události napovídají, že jde o dobu kolem 1. světové války – dobu kolonialismu, novodobého otroctví, ale také krásných setkání, kouzelné divočiny a střetáv...

Divadlo

Divadelní Rozmarné léto na počest Vančury

altNa počest spisovatele Vladislava Vančury, kterého před sedmdesáti lety popravili nacisti, byly uskutečněny Vančurovské dny 2012 konané v pražské Zbraslavi.

 

...

Film

Svatba mezi citrony: Když rakovinu přece překonáme!

svatba mezi citronyPo filmu Lepší svět, oceněném Oscarem, přichází režisérka Susanne Bier s těžkou romantickou komedií, která splňuje všechny definice tohoto žánru, přestože se nebojí ani vážn...