Dostihy – sport královen i vášeň neurozených Britů

Dostihy – sport královen i vášeň neurozených Britů

Tisk

dostihy perexHMezi oblíbené kratochvíle britské šlechty na přelomu 17. a 18. století patřilo poměřování rychlosti koní, kteří byli v majetku šlechticů. Ctižádostiví a výherchtiví lordi se snažili zvýšit svoje šance na úspěch, a tak se jali šlechtit rychlonohé koně určené výhradně pro závodění. Po téměř stech letech usilovné chovatelské práce spatřilo světlo světa plemeno anglický plnokrevník, plemeno, jehož příslušníci se postupem času stali ceněným britským vývozním artiklem. A tak je tomu do dnešních dní. Ač jsou koňské dostihy sportem i zábavou, která je rozšířena po celém světě, přesto mají koňská zápolení ve své pravlasti punc něčeho výjimečného, „echtovního“, něčeho, co převyšuje ekvivalenty v jiných zemích. Nezřídka je Velká Británie označována jako „kolébka turfu“.  

 

Ač byly koňské dostihy původně „sportem královen“, postupem času pronikaly i mezi nižší společenské vrstvy. V současnosti jsou koňské dostihy Brity vnímány jako významná společenská událost, prestižní sportovní klání, ale i jako lidová zábava a místo, kde se setkávají přátelé a známí nad sklenkou kvalitního lahodného moku.  

Dostihy se postupem času staly selekčním kritériem vhodných zvířat pro chov anglického plnokrevníka, neboť jediným aspektem zařazení do chovu byla rychlost toho konkrétního zvířete. Tak tomu zůstává do dnešních dnů s tím, že dostihy ve Velké Británii dospěly k požívání výsad národního sportu. Sportu, který představuje svým způsobem samostatné průmyslové odvětví. Chovatelé dostihových koní, dražební společnosti, trenéři, žokejové, pracovní jezdci a personál stájí, závodiště a jejich zaměstnanci, sázkové společnosti a bookmakeři, specializovaná tištěná periodika a sportovní kanál, který vysílá pouze dostihy, to vše představuje soukolí, které víceméně bezchybně funguje.  

dostihy Long Hill Newmarket

Nejhustší kumulace dostihových koní a tréninkových centrál je v Newmarketu. Na tamních tréninkových drahách dennodenně od časného rána cválají ti nejrychlejší z rychlých. Zdroj: Wikipedia  

Ve Velké Británii se běhají dostihy skoro každý den, nezřídka i na třech čtyřech závodištích současně, vždy a všude za nemalého diváckého zájmu. Špičkoví žokejové tak mívají svá rita mnohdy i na dvou nebo třech místech během jednoho odpoledne, a ta místa dělí desítky kilometrů. Žádný problém, přepravu zařídí charterové lety helikoptérou. Další důkaz, že dostihy ve Velké Británii dosáhly velmi vysoké úrovně a nebývalého rozsahu, že se vyvinuly do odvětví, které na sebe nabaluje další služby.

Skutečná koňská elita měří každoročně síly na vyhlášených meetinzích, často zvaných také „festivaly“. V zimních měsících, konkrétně od listopadu do dubna probíhá překážková sezóna. Oproti tomu v jarních a letních měsících se konají rovinové dostihy.  

Z překážkových dostihů je za hranicemi Velké Británie nejznámější tzv. velká liverpoolská, v originále Grand National Steeplechase, která se běhá na závodišti v Aintree poblíž Liverpoolu. Koná se každoročně první dubnovou sobotu a v době jejího konání se na zhruba na 10 minut v celé Velké Británii zastaví život a téměř každý je nalepen na televizní obrazovku, monitor počítače nebo se nachází přímo na dostihovém závodišti.  

dostihy grand nationas steeplechase

7216 metrů a 16 obtížných překážek, které se překonávají dvakrát, to je nejtěžší překážkový dostih, nejen ve Velké Británii. Zdroj: www.telegraph.co.uk  

Ač je Grand National prezentována jako ta nej steeplechase, zvláště mezi laickou veřejností, tak odborná přikládá daleko větší význam jinému překážkovému dostihu, a to Cheltenham Gold Cup. V obou případech se však jedná o měření sil mezi špičkovými skokany. Oba dva dostihy (ostatně jako všechny britské překážkové dostihy) jsou pro diváky z kontinentální Evropy neskutečnou podívanou na koně, kteří ve velmi svižném strojovém tempu překonávají téměř bezchybně těžké skoky.  

dostihy trophy gold cup

Vytoužená trofej. Zdroj: www.racingdatabase.com  

dostihy gold cup cheltenham

Báječní muži na létajících koních, i tak by šel definovat prestižní Cheltenham Gold Cup. Zdroj: www.theguardian.com  


Royal Ascot
– velkolepá dostihová párty  

Nejznámějším britských dostihovým meetingem je Royal Ascot. Do zahraničí pronikají prostřednictvím médií především kloboukové kreace dam, výkony koní a žokejů zůstávají v pozadí, snad jen příslušníci „koňské ligy výjimečných“ jsou zmíněni i za hranicemi Velké Británie. Pokud máte zafixováno, že Ascot (a britské dostihy obecně) jsou především klobouky, je potřeba vás vyvéstz omylu. Ascot je i velmi přísný dress code, který není radno porušit. Pokud na společenských akcích typu ples v opeře v Evropě projde hlavním celebritám i hodně odvážná módní kreace, tak v Ascotu by měly smůlu a na závodiště by nebyly vůbec vpuštěny. Přes přísný dres code prostě nejede vlak! Nejpřísnější pravidla platí v sektoru Royal Enclosure, který přiléhá ke královským lóžím. O něco méně přísný je dress code v Grandstand Admission, ale nějaké úlety též nejsou povoleny.  

Nechcete, aby váš outfit v Ascotu bylo faux pas? Nechte se inspirovat.

nebo zde www.ascot.co.uk/the-dress-code  

Dokonce i jeden z nejmocnějších mužů světa, šejk Mohammed bin Rashid al Maktoum si nedovolí na meeting v Ascotu dorazit jinak, než ve smokingu. A to i přesto, že třeba na prestižní dostihy v Dubaji nebo kdekoliv jinde ve světě nosí typický arabský dlouhý oděv a kefíju (pokrývku hlavy).  

dostihy al maktourm dubai wold cup

 ©Martin vod den Driesch, Zdroj: http://english.alarabiya.net  

dostihy al maktoum royal ascot

Zdroj: www.hmaward.org.ae  
Na první fotografii šejk Mohammed bin Rashid al Maktoum (v modrém oděvu) tak, jak jej lze spatřit na dostizích v Dubaji, na druhé fotografii pak ten samý muž na meetingu Royal Ascot.  

Dostihový meeting v Ascotu (a vlastně i kdekoli a kdykoli jinde) je z velké míry o setkávání se s přáteli, navazování nových přátelství, jde o nejen prestižní, ale současně i lidovou společenskou párty, oodpoledne, kdy je nejdůležitější se bavit. Pokud má divák lístky do sektoru Silver Ring, ze kterého za celé odpoledne neuvidí koně naživo, jednoduše proto, že je sektor příliš daleko od dostihové dráhy a paddocku, není to sebemenší problém. Jednak vše podstatné z dráhy přenáší velkoplošné obrazovky, jednak jde i o to, užít si skvělé odpoledne s přáteli, popíjet, klábosit, případně si zatančit nebo zazpívat. Anebo si vsadit na svého favorita. A pokud návštěvníka nebaví sázet jen na koně, tak si může třeba vsadit na to, jakou barvu bude mít klobouk královny Alžběty.  

dostihy bet colour of queens hat

Zdroj: www.dailymail.co.uk  

Výstižné shrnutí, o čem vlastně meeting Royal Ascot je

Tak jako je přáním každého pravověrného Muslima pouť do Mekky, tak každý dostihový fanoušek doufá, že alespoň jednou za život vykoná pouť do země dostihům zasvěcené. Pokud mu bude štěstí přát a dostane možnost nakouknout britským dostihům pod pokličku, bude moci navštívit stáje, tréninkové centrály nebo hřebčíny, v jeho pocitech nejspíš převáží úžas a obdiv k téměř dokonalému fungování dostihového průmyslu. A také obdiv k tomu, jak si Britové dokážou svou tradici, svůjnárodní poklad hýčkat, opečovávat a rozvíjet. 

Culturea vizual dostihy

V těchto dnech, 8. a 9. dubna 2014, se v prostorách 14|15 Baťova institutu odehrává 2. ročník multikulturního festivalu Culturea. Tento festival se každoročně snaží široké zlínské veřejnosti přiblížit dvě cizí kultury. Letos vtáhne Culturea návštěvníky do tajů Indie a Velké Británie.

 culturea perex dostihy

www.culturea.cz

Více ZDE:  www.kultura21.cz/ostatni/8855-culturea-zlin-2014-2tz

( 0 hlasů )



 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Feynmanovy přednášky z fyziky aneb bible fyzikářů

200litSvětovým bestsellerem v oblasti fyziky jsou bezesporu třídílné Feynmanovy přednášky z fyziky (Lectures on Physics, 1963), které nyní v novém revidovaném vydání přináší českým čtenářům nakladatelství Fragment, jež tak reaguje na jejich poptávku, jelikož p...

Divadlo

Překrásná je nepotřeba nářku přináší zpět na jeviště poezii Jana Skácela

marta prekrasna je nepotreba narku200Letošní významné výročí sta let od narození Jana Skácela neoficiálně uzavře 15. 12. 2022 ve Studiu Marta inscenace studentů Divadelní fakulty JAMU Překrásná je nepotřeba nářku. Autorský počin re...

Film

Příliš osobní známost - kýč v novém střihu

POZ perexZatím se nezdá, že by slábl příliv slaboduchých kalendářových (či spíše telenovelních) historek, které se vesměs vyznačovaly odrazující umělohmotností prostředí, postav i zápletek. Patří sem zejména komedie jako Ženská na vrcholu, Poslední aristokrat...