Za vzácnými vltavíny do Českého Krumlova

Za vzácnými vltavíny do Českého Krumlova

Tisk

Vltavin 200Ojedinělé muzeum, věnované vltavínům, mají v Českém Krumlově. Zdejší občanské sdružení Muzeum vltavínů ho otevřelo v historickém domě v českokrumlovské Panské ulic. Expozice umístěná ve dvou podlažích je interaktivní, s cílem zaujmout nejen geologické nadšence, ale i širokou laickou veřejnost.


Kromě sbírky těchto drahých kamenů, pocházejících z jižních Čech, Moravy i Chebska, zde návštěvníci najdou také třeba mikroskopy a mnohé další zajímavé exponáty. Muzeum představuje nejreprezentativnější vzorky vltavínů, jaké kdy byly ve veřejné expozici k vidění. Tyto kameny, jimž jsou přisuzovány i léčitelské účinky, mají tajemný původ. 

Návštěvníci poznají příběh vltavínů v širším kontextu: od jejich vzniku až po dnešní laboratorní experimenty i zajímavosti, týkající se meteoritů, nebezpečných asteroidů, či velkého vymírání živočichů v historii Země. Vltavíny, někdy také nazývané Moldavity, se nejčastěji vyskytují v oblasti jižních Čech, v okolí Českobudějovicka. Kameny jsou zelené; některé jsou světle zelené, jiné olivově zelené, některé pak mají zelenou barvu doplněnou kresbou.

Muzeum vltavínů plánuje i doprovodné přednášky, komentované prohlídky, programy pro zájemce o geologii i pro školy. Vystavené vltavíny jsou zapůjčené ze soukromých sbírek a vybrané byly tak, aby ukázaly pestrost neživé přírody, která je na jihu Čech v tomto případě velmi štědrá. Během prohlídky návštěvníci zjistí, čím jsou vltavíny zajímavé a proč je tento typicky český přírodní klenot světovou raritou.

vltavin 1

Design muzea navrhl architekt Petr Tošovský, generálním dodavatelem rekonstrukce byly firma Povltavská stavební a. s. Z Českého Krumlova. 

Vltavíny nabízejí pestrou škálu zelených až hnědavých odstínů s nezaměnitelnou povrchovou strukturou. Vznikly po dopadu meteoritu na Zemi před zhruba 14,5 milionu let na území dnešního Bavorska.

Muzeum vltavínů vzniklo pod záštitou města Český Krumlov; oficiálním partnerem projektu je Českokrumlovský rozvojový fond. Přípravné práce podpořil i Jihočeský kraj. Projekt Muzeum vltavínů je spolufinancován Evropskou unií. Některé vzorky si mohou zájemci prohlédnout i v elektronické databázi muzea. Českokrumlovské muzeum je otevřeno denně od 9 do 17 hodin.

vltavin  2

Ctibor Čejpa, podle podkladů města Český Krumlov


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dokonalá detektivka: Dokonalá kořist

Dokonala Korist 200V říjnu vyšel v nakladatelství Plus drsný detektivní příběh Dokonalá kořist britské autorky Helen Fieldsové. Jde o druhý díl série Inspektor Luc Callanach, která nám představí dvojici vyšetřovatelů – krasavce Luca Callanacha a ...

Divadlo

Tentokrát Ve Smečkách Klub bláznů

klicovou dirkou perexV Praze je hodně divadel, podle mého odhadu nejméně stovka. A to ta, která mají ještě malou nebo komorní scénu, počítám jen jednou. Při tomto počtu samozřejmě není divu, že mi zhusta nějaká ta pr...

Film

Seriál Terapie je výzvou pro tvůrce, herce i diváky

terapie serial magicboxDiváci, kteří rádi sdílejí osudy seriálových hrdinů, ale zároveň dávají přednost zápletkám s hlubším podtextem, nabízejícím poučení a inspiraci, jistě uvítali projekt HBO Česká republika, seriál s názvem TERAPIE