Tábor láká návštěvníky na poklad, čokoládu i LEGO

Tábor láká návštěvníky na poklad, čokoládu i LEGO

Tisk

tabor Muzeum LEGA 200Tábor, druhé největší město Jihočeského kraje, je centrem severní části regionu. Historické centrum obklopené unikátními hradbami, úzké a klikaté uličky mezi starými domy působí na návštěvníka jedinečnou atmosférou.

 

 

Bohatá kulturní nabídka města poskytuje výběr z divadel, kulturních domů, kin a galerií. Mezi nejoblíbenější patří akce pod širým nebem, jež zpestřují především letní měsíce. Každoročně symbolicky přebírá slavný hejtman a husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova v polovině září vládu nad Táborem; město žije mezinárodním festivalem Táborská setkání.

Expozice představuje Táborský poklad

Jen pár kroků od historického centra Tábora si mohou zájemci prohlédnout novou expozici zdejšího muzea. Vystaveny jsou čtyři tisíce stříbrných mincí z jagellonského období, které byly spolu s dalšími předměty objeveny při archeologickém průzkumu v jednom z táborských domů v historickém centru města. Táborský poklad byl objeven při generální rekonstrukci jednoho z historických domů v roce 2001. Záchranné práce přinesly četné nové poznatky o stavebně-historickém vývoji domu i o životě v něm od sklonku středověku do 17. století. Nálezy umožnily učinit si představu o podobě domu a domácím vybavení táborských měšťanů na přelomu středověku a novověku. Nález mincí patří svým počtem, kvalitou i dobře zachovaným místem úkrytu k nejvýznamnějším nálezům z jagellonského období na našem území. Expozice je umístěna v budově renesanční sladovny v areálu bývalého táborského hradu.

tabor taborsky poklad

Muzeum kde voní čokoláda a marcipán

Viděli jste už čokoládového mafipsa Fíka, nebo marcipánového Jaromíra Jágra? Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře ve zrekonstruovaných prostorách třech historických domů, na ploše přes 1000 m2, představuje historii čokolády, její pěstování, dovoz do Evropy a následné zpracování. Expozice se věnuje i historii obalů a reklamních plakátů; k vidění jsou i porcelánové, či cínové soupravy, ze kterých se čokoláda pila v 19. století, šlechtický salon, či model pěstování kakaa v pralese.

Čokoládová historie se začala psát před více než 3000 lety, kdy indiáni pěstovali v deštných pralesích Mexika kakaovníky. Okolo roku 1590 vyvinuli španělští mniši recept na první sladký čokoládový nápoj. Byl to základ dnešního receptu na výrobu čokolády. V roce 1606 přivezli benátští kupci kakao do Itálie; v téže době poznala tajemství čokolády také Francie. Do Londýna se čokoláda dostává okolo roku 1650. Brzy poté se pití čokolády rozšířilo do dalších evropských zemí a obliba čokolády stoupala. Roku 1819 založil první švýcarskou čokoládovnu Francois-Louis Cailler. U nás je považována za nejstarší čokoládovnu firma Luna, kterou v Praze založená roku 1839. Nástupem kapitalismu se výroba rychle mechanizovala. Ve 40. letech 19. století působilo Praze již 6 výrobců čokolády.

tabor Muzeum cokolady

Muzeum LEGA

Expozice soukromého muzea LEGA je rozdělena na několik tématických okruhů, kde jsou k vidění stovky originálních modelů z celého světa. Na stavbu modelů bylo použito několik miliónů dílů. Expozice je neustále rozšiřována a doplňována o další zajímavé exponáty. Součástí výstavního projektu je i laserová a světelná show věnovaná tématu Star Wars.

Muzeum se nachází v historickém jádru města Tábor, celá výstavní expozice je umístěna v národní kulturní památce v domě na Špitálském náměstí. Expozice zabírá plochu více než 200m2. Mezi nejstarší modely patří např. Větrný mlýn z roku 1964, či Rodinný dům z roku 1969. Po prohlídce muzea lze navštívit dětský koutek, kde si lze postavit vlastní model a ten i vystavit. Návštěvu je možné zakončit nákupem v prodejně, kde jsou nabízeny stavebnice LEGO za zajímavé ceny.

tabor Muzeum LEGA

Ilustrační foto: autor článku


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Zachrání Andrea svět?

charlotte200Tajemné bytosti, záhadné stíny, svět démonů a boj dobrých se zlými. Charlotte – Ztracená vzpomínka Vampi Very v sobě nese vše, co do správné fantasy patří. A ještě něco navíc – svět současných náctiletých, kteří vidí své okolí trochu jinak než os...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Adamova jablka, střetne se v ní Robert Jašków s Jacobem Erftemeijerem

Adamova jablka 200Téměř rok po původně ohlášeném termínu se ve Švandově divadle dočká premiéry hra Adamova jablka. V sugestivním příběhu o dobru a zlu v režii Jiřího Pokorného se sejdou Jacob Erftemeijer jako pastor Ivan a Robert Jašków v roli neo...

Film

Intelektuální masakr
ImageFilmová adaptace divadelní hry Yasminy Rezy je uváděna jako drama/komedie, což si vlastně naprosto protiřečí. Je to ale nejvýstižnější určení žánru a zároveň hlavní zápletky filmu.
...