Den Země v Kyjově: Rozhodně nejde o žádnou eko blbost!

Den Země v Kyjově: Rozhodně nejde o žádnou eko blbost!

Tisk

den zeme kyjov 200Jak je dnes již zvykem, jako houby po dešti se rozrůstají akce typu Den Země apod. Můžete namítnout: Zase další eko blbost. Ale…! Z mého pohledu to byla jedna z nejhezčích akcí, které jsem za poslední léta mohla navštívit.

 

 

Celou slavnost jsem 17. května 2013 pozorovala spíše z pohledu jarmarečnice. Plánovala jsem si, že si projdu všechna stanoviště připravená pro děti, ale to se nakonec, bohužel, nestalo. Nějak jsem to nestihla.

Úspěch měli i hendikepovaní

Byla jsem však v centru dění, přímo na náměstí, kde bylo postavené malé pódium. Na něm vystupovali studenti, žáci ZŠ, i chovanci místního ústavu pro hendikepované. Ti nám předvedli nacvičenou sestavu s balony a opravdu jim to krásně šlo.

Módní přehlídka z odpadních materiálů

Nechyběla ani módní přehlídka, jak jinak než z recyklovatelných, těžko v přírodě rozložitelných materiálů, například šaty z papundeklu nebo igelitových tašek, brnění z pet láhví a drátěného pletiva. Modely v pravdě originální.

den zeme kyjov1

Včele chybělo žihadlo

Samozřejmě jsme se spolu s kolegyní staly svědky zákulisních lahůdek. Způsobily nám mnoho záchvatů smíchu, kdykoli jsme si na ně jen vzpomněly či řekly jediné slovo. Žihadlo. Zástupci eko spolku měli nacvičené divadlo v kostýmech kytek, zahradníků a včel. Jedné včeličce chybělo žihadlo a také něco čím jej připevnit. Kostymér si k nám přišel vypůjčit provázek k uvázání, jelikož jsme stály se svým stánkem hned vedle nich. Včela po chvíli zakřičela: „Tak kde mám to žihadlo?“ A my se mohly potrhat smíchy.

Děti se hrabaly v hlíně

V parčíku probíhala vědomostní dráha, kde se děti seznamovaly s možnostmi zpracování hlíny na označených stanovištích. Ta jsem, jen tak mimochodem, kreslila sama :-) .

den zeme kyjov2

Díky za bravurní organizaci!

Jen škoda, že jsem nestihla fotit. Nedá se nic dělat, zkusím nějaké fotky sehnat u Kyjovského Slovácka v pohybu, které celou akci zaštitovalo. A právě jim patři velký dík za bravurně zvládnutou organizaci, nápadité hry pro děti a v neposlední řadě i občerstvení pro všechny účastníky připraveného programu.

P. S. Věře se skutečně podařilo fotky z akce sehnat, za což jí patří velký dík pro změnu od redakce :-)

den zeme kyjov


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Psí park. Příběh Ukrajinky Olenky, kterou potřeba změnit svět zavede na scestí

Psi park perexByznys s dárcovstvím vajíček je velké téma, kterému se věnuje román finské spisovatelky Sofi Oksanen Psí park. Téma je ale jen prostředníkem, je to především příběh o vykořisťování žen, ženské síle, touze po lepším světě v kombinaci ...

Divadlo

Elita národa včera, dnes a zítra
ElityDoba se mění, ale lidé zůstávají stejní. Tento sociální jev má svou kladnou i zápornou stránku. Jestliže se ale v postkomunistických zemích objevují na vysokých společenských pozicích osoby spjaté s nechvalnou činností pro minulý režim, je tento úkaz silně...

Film

Průvodce nekonečným seriálem

ulice pruvodce serialem 200Na televizních obrazovkách se s ním setkáváme večer co večer po dobu 8 let. A o čem že je řeč? Přeci o seriálu Ulice, který odstartoval své vysílání 5. září 2005 a nadále se těší divácké přízni.