Veletrh Svět knihy: Tradiční svátek milovníků písmenek

Veletrh Svět knihy: Tradiční svátek milovníků písmenek

Tisk

svet knihy 200Dobré tradice je potřeba udržovat a také hýčkat, a to bezezbytku platí i o již skončeném 19. ročníku veletrhu Svět knihy, který proběhl ve dnech 16. – 19. května 2013 na Výstavišti v pražských Holešovicích.



Zázemí stále pokulhává

Ačkoli holešovický výstavní areál má do moderního zázemí veletrhů, na které jsou zvyklí třeba návštěvníci podobných akcí v zahraničí, hodně daleko, v tomhle případě se ještě dá leccos tolerovat. Lidé, kteří se nějakým způsobem točí kolem knih, si totiž většinou na luxus moc nepotrpí. Nejde jim tolik o vnější efekt, parádu, ale o ty spousty strašně důležitých písmenek ukrytých někde v obalu. Ale přece jenom mi nedá, než si postesknout: veletržní servis v oblasti hygieny, občerstvení atd. v Holešovicích v porovnání třeba s takovým Německem notně pokulhává. Kdo byl třeba alespoň jednou na veletrhu dejme tomu v Lipsku, určitě mi dá za pravdu. Ovšem nechme zázemí zázemím a vrhněme se raději na veletrh samotný.

Nářky nad cenami aneb s povzdechnutím vracím do regálu

Nadšenci pro svět papíru a tištěných písmenek si tradičně přišli na své a odcházeli s taškami narvanými výhodně zakoupenými tituly. Pro nakladatele jsou u nás zřejmě důležité dva termíny: období před vánočními svátky a termín konání veletrhu. V obou totiž mohou prodat maximum, zatímco ostatní sezónu roku by spíše mohla charakterizovat slova bída a utrpení. Ano, knihy se nekupují, bohužel. Ačkoli se řadím mezi jejich milovníky, dobrovolně se přiznávám, že si už nepamatuji, kdy jsem si koupila knihu pro sebe, jen tak pro radost. Když zkrátka spočítám, co musím vydat za bydlení, jídlo a další věci, už na ně nezbývá. Do knihkupectví zavítám, když chci koupit dárek, ale jinak? Ano, prohlédnu si knihy, co nového vyšlo, se zájmem prolistuji a přivoním si k nim, protože vůni tiskařské černi miluji. Když se ale podívám na cenovku, s povzdechnutím knihu vracím zpátky do regálu a prchám pryč.

Boom pro knihovny a antikvariáty

Právě proto mne na letošním veletrhu zaujal společný projekt antikvářů, kteří připravili jakousi obrovskou samoobsluhu či snad dokonce supermarket plný knih. Získat levně dobrou knihu v antikvariátu vyžaduje sice docela zajímavé a často možná i dobrodružné hledání, ale výsledek nesmírně potěší a je přímo úměrný vynaložené snaze. Potěší i knihy do antikvariátu odnést, vychutnat si pocit, že nejde o zboží na jedno použití, že ve „druhém kole“ potěší i někoho jiného. Stávají se součástí určitého koloběhu života, a to je dobře. Podobně přínosné jsou proto i projekty typu „Dejme knihám další šanci“, který pořádá pražská Městská knihovna. Nová kniha se bohužel díky zvyšující se DPH stává luxusním zbožím, které si bude moci málokdo dopřát. Škoda, ale antikvární služby a knihovny díky tomu zřejmě brzy zažijí ještě větší boom než dosud.

Každý si najde knihu pro sebe

Nicméně veletrh Svět knihy se snaží všemožně prodej knih podpořit. Součástí jsou už tradičně nejrůznější doprovodné akce, ať je to Svět knihy ve filmu či na jevišti nebo třeba ceny, které se na veletrhu předávají. K tomu spousty autogramiád, autorských čtení, pořadů. Jejich počet rok co rok bobtná, jednoduše každý si přijde na své, od malých dětí až po staré babičky. A o tom to je, že na téměř 3000 metrech čtverečních si může každý najít něco pro sebe. Letos u 339 vystavovatelů se 192 stánky.

Dost bylo i zahraničních vystavovatelů, v letošním roce 30. Čestným hostem veletrhu se tentokrát stalo Slovensko, které se představilo pod heslem „Slovensko (po)čitajte s nami“. Se zájmem jsem si prohlédla expozici našich východních sousedů, která mne potěšila. Obzvlášť mne zaujala čtrnáctidílná série slovenských dějin, zpracovaná s nebývalou pečlivostí na základě dokumentů a hlavně bez zaujatých dobových komentářů. Navíc skutečně skvostně tiskařsky a graficky zpracovaná. Kandidát na nejkrásnější knihu roku číslo jedna. Uvědomila jsem si, že mi u nás něco takového chybí.

Obývací pokoj s velkou knihovnou

„Takové akce, jako je Svět knihy, jsou důležité kvůli propagaci četby a stálého posilování vztahu k literatuře, upozorňování, co vychází v té české i světové. Pro návštěvníky je to pozvánka do obývacího pokoje s velkou knihovnou, kde si dokonce mohou sednout do křesla a setkat se se svými spisovateli,“ říká o veletrhu jeho ředitelka Dana Kalinová. Jednoduše a stručně tak vystihuje jeho smysl.


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Doreen Virtue: Andělské tarotové karty

perex„Zachovali jsme plný rozsah lidských emocí a zkušeností z tradičního tarotu, ale přepracovali jsme obrazy a slova založené na strachu, aby raději rozzářily, než odstrašily ty, kteří karty používají. Naše interpretace přináší novou a živou symboliku, která ...

Divadlo

Večeru tříkrálovému něco chybělo

vecer trikralovy 200Do jedné z nejslavnějších komedií od klasika všech klasiků Williama Shakespeara - Večera tříkrálového se pustilo Městské divadlo Zlín.  Jedná se o první velký titul tohoto roku a na svědomí jej má režisér Jakub Nvota oblíbený dí...

Film

Já robot

ja 200K nočnímu promítání na Prima Cool 4. 4. něco před třetí ráno připomínám film, který si vzal několik témat od slavného sci-fi autora Isaaca Asimova.

...