Kalendárium 13. – 19. května 2013: Přijíždí zavražděný vévoda!

Kalendárium 13. – 19. května 2013: Přijíždí zavražděný vévoda!

Tisk

kalendarium albrecht z valdstejna 200Sezóna nejrůznějších akcí se nám pěkně rozběhla a i tento týden nás čeká spousta zajímavostí. Můžete se těšit třeba na příjezd známého vévody, kterého potkala neslavná smrt v Chebu. Ano, řeč je o Albrechtu z Valdštejna. A milovníci historických zbraní si zase budou moci na středověkém dnu vyzkoušet, jak se s těmi ostrými meči vlastně bojovalo…

 

Milovníci ryb a rybaření by se měli ve dnech 12. – 18. května 2013 vypravit na jih Čech na Vodňanské rybářské dny. Zahájila je už v neděli 12. května 2013 vernisáž výstavy akademické malířky Marie Michaely Šechtlové nazvaná „Stromy a voda“. V přírodní duchu ve znamení vodního živlu bude pokračovat i program v dalších dnech. Ve středu 15. května 2013 čeká návštěvníky Městského kulturního centra ve Vodňanech například pořad Na rybách s Richardem Tesaříkem. Známý člen skupiny Yo Yo Band na sebe v 19:30 hodin prozradí, že je vášnivým sportovním rybářem. Během středečního dopoledne budou kuchaři ze Středního odborného učiliště ve Vodňanech soutěžit v netradiční přípravě kapra. V dalších dnech proběhnou semináře o marketingu a managementu v rybářství a všechno vyvrcholí v sobotu 18. května 2013 rybím trhem, na kterém nebude chybět bohatý kulturní program.
Kdy a kde: 12. -18. května 2013, Vodňany

kalendarium vodnany

Pokud patříte mezi obdivovatele vojenských schopností vojevůdce Albrechta z Valdštejna, nenechte si ve dnech 17. – 19. května 2013 ujít Valdštejnské slavnosti na zámku Frýdlant. Uvidíte Valdštejnův příjezd. Albrecht z Valdštejna v pátek 17. května 2013 navštíví frýdlantské školy. Pozve žáky a studenty na páteční program „V podzámčí to žije“ na frýdlantském náměstí, kde proběhne festival místních kapel. Hlavní program ale čeká na návštěvníky samozřejmě v sobotu a v neděli. V sobotu na náměstí už v 8:45 verbováním a střelbou. Nebude pak chybět výcvik halapartníků. V 11:00 všichni přivítají vévodu. Budete moci shlédnout historickou bitvu probíhající pochopitelně v dobové zbroji. Odjezd na ni je naplánován na 18. května 2013 ve 14:30 hodin. Dále budou následovat kejklířská i šermířská vystoupení, ale také dobové tance a divadlo a historická tržnice s ukázkami tradičních řemesel. Chybět samozřejmě nebude ani sobotní večerní pochodňový průvod a následná ohňová show a ohňostroj.
Kdy a kde: 17. – 19. května 2013, Frýdlant

kalendarium albrecht z valdstejna

Kdo propadl kouzlu znovu objevené zeleniny, která byla v dobách našich babiček běžnou součástí kuchyně, v dobách socialismu se z ní vytratila a nyní se do ní opět vrátila, měl by se od 17. do 19. května 2013 zastavit v jihomoravských Ivančicích na 19. Slavnosti chřestu. Na návštěvníky letos čeká dokonce samotná rakouská císařovna Sissi, s níž bude možné absolvovat třeba jízdu parním vlakem nebo pětichodové menu. Servírovat se budou vybraná jídla a vína a pochopitelně nebudou chybět tuny chřestu až do vyprodání zásob. Vařit se bude s gourmetkou a kulinářskou odbornicí Hankou Michopulu a hercem Lukášem Hejlíkem. V pátek budou své chřestové lahůdky nabízet 3 restaurace, v sobou a neděli nabídne chřest v různých úpravách už rovných 8 restaurací. Takže máte-li chřupavou zeleninku rádi, neváhejte.
Kdy a kde: 17. – 19. května 2013

kalendarium chrest

Poněkud zapomenuté řemeslo bednářské se bude snažit připomenout akce nazvaná Černokostelecké vysmolení dřevěných sudů probíhající v Kostelci nad Černými Lesy na Kolínsku dne 18. května 2013. Bednáři z černokosteleckého pivovaru budou stavět dřevěný sud, budou požahovat transportní dřevěné sudy a samozřejmě je vysmolovat. Pivo se bude točit, jak jinak, než z dřevěných vysmolených sudů. Vypalovat se budou i pivovarské znaky, sběratelé si budou vyměňovat suvenýry s motivy piva. Zkrátka všechno se bude ten den točit jenom a jenom kolem piva. Dobře se najíte při pravé staročeské žranici s jehněčími kýtami, rybami z udírny a domácími klobáskami. Na akci budou navařena dokonce čtyři piva. V rámci odborného programu si bude možné poslechnout příběhy z průzkumů starých pivovarů a prohlídka rozrůstajícího se muzea pivovarů.
Kdy a kde: 18. května 2013, Kostelec nad Černými Lesy

kalendarium Vysmoleni

„Na Okoř je cesta jako žádná ze sta…“ zpívá se v jedné známé písničce. Pokud se touhle cestou touhle cestou na hrad Okoř ve Středních Čechách vypravíte 18. května 2013, můžete zažít Středověký den. Tentokrát bude ve znamení historického šermu a vojenské historie. Všechno si budete dokonce moci vyzkoušet v dobové zbrojnici a střelnici. Na konci dne plného zážitků potom všichni účinkující svedou mezi sebou bitvu.
Kdy a kde: 18. května 2013, Hrad Okoř

Zdroj foto: internet


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vyrazte do přírody poznávat květiny a ptáky!

Kvetiny 200V nakladatelství Kazda vyšel nedávno atlas Květin od Felixe Weiße. Jedná se o následovníka podobné knihy zaměřené na Ptáky. Pojďme se na tyto tituly podívat podrobněji!

...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede poetickou komedii Happy End. Dlouholetý pár v ní ztvární Bohdana Pavlíková s Lubošem Veselým

Happy End 200Poetickou komedii Happy End zvoucí diváky na návštěvu bytu dlouholetých manželů uvede Švandovo divadlo v Praze. Režisérem a spoluautorem inscenace je Daniel Hrbek, ředitel smíchovské scény, premiéra se uskuteční 25. března ve Studiu Švandova di...

Film

Velký: Hanks se stal přes noc dospělým s duší dítěte

velky tom hanksTom Hanks natáčí filmy už vážně dlouho. V rodinné komedii Velký (1988) je ještě v kůži naivního mládence a jen těžko by se hodil na něco jiného. Nejistý a trošku zmatený kukuč nemá hlavní hrdina náhodo...