Vánoční pohoda s redaktory Kultury21 – recepty, vyprávění a přání

Vánoční pohoda s redaktory Kultury21 – recepty, vyprávění a přání

Tisk

recepty jezciMilí čtenáři, rádi bychom vám co nejvíce zpříjemnili období Adventu i Vánoc. Pojďte s námi nahlédnout do kuchyní a rodinných zvyků několika našich redaktorek. Čekají na vás samé dobroty a hezké historky spojené nejen s vařením a pečením, ale dokonce i s exotickou Brazílií! Původně se tento článek měl jmenovat jenom Pečeme s K21, nakonec tu máme menu mnohem širší a pro každého něco, sladkosti pečené i nepečené, rybu, osvěžující koktejl…

Rocková rebelka Jana Křůmalová odmítá péci, ale pro čtenáře K21 přeci jen jeden úspěšný a vtipně podaný recept má.

(NE)Pečeme s K21

Jsem zapřisáhlým nepřítelem pánví, hrnců a vařeček, jakož i vánočních tradic. „Povinnosti“ - uklidit, navařit, napéct, nazdobit... přehazuji na ostatní členy domácnosti, pokud se neubrání. Ale jeden recept uplatňuji rok co rok, a vždy má úspěch.

VOSÍ HNÍZDA

Pomelu 2-3 pytlíky dětských piškotů, plus veškeré nepovedené vánoční materiály - liché linecké (vždycky zůstanou liché, i když se vždy peče v párech), rozlámané rohlíčky, nedozdobené perníčky. Prostě úklid. Načež jako vždy zjistím, že jsem si nevytáhla z ledničky máslo. Podle momentální časové rezervy následuje buď a/ odložení dalších kroků na zítra, nebo b/ rozehřívání másla převážně neekologickými postupy.

Rozemleté drobky, smíchané s máslem, moučkovým cukrem, kakaem, rumem (nezanedbatelná složka, čím víc, tím líp!) a kapkou vody vytvoří těsto, z něhož s pomocí formičky a členů rodiny vytvarujeme vosí hnízda. Co nejtenčí (vysvětlím později). Den dva necháme zaschnout a plníme. Náplň? Zapomeňte na nezdravé máslové krémy z internetových receptů. Vaječný koňak, zahuštěný nastrouhanými piškoty, aby nevytekl, docela postačí. Zašpuntujeme dalším piškotem a s odstupem času (den-dva) obalíme v čokoládové polevě z rozpuštěných Mikulášů a čertů. Úspěch zaručen!

Jana Beranová připravila krásné vánoční ježky a pudinkové kuličky i s vlastními fotografiemi. Jeden druh je pečený, druhý nepečený. No uznejte, že se opravdu povedly!

Vánoční ježci

Suroviny:
300 g hladké mouky
100 g másla
100 g sádla
50 g cukru krupice
1 vejce
jádra vlašských nebo lískových ořechů
kokosová moučka
čokoládová poleva

Z mouky, másla, sádla, vejce a cukru vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme asi na 80 dílků. Do každého zabalíme půlku (stačí i čtvrtka) jádra vlašského ořechu tak, aby vzniklý tvar připomínal ježka. Upečeme v mírně vyhřáté troubě, dokud nezrůžoví. Upečeným ježkům namáčíme zadečky v čokoládové polevě a obalíme je v kokosu. Špejlí namočenou v čokoládě namalujeme očička a čumáček.

recepty vanocni jezci

Pudinkové kuličky

Suroviny:
4 balíčky vanilkového pudinku
200 g moučkového cukru
120 g másla
rum
kakao
kokos na obalení

Pudinkové prášky smícháme s cukrem, kakaem, pokrájeným máslem a dobře prohněteme. Ochutíme kapkou rumu. Z hmoty v dlani uválime malé kuličky, které obalíme v kokosu. Skladujeme v chladu.

recepty pudinkove kulicky

Růžena Lepšová se s námi podělí o dva recepty. Ten na kokosky je prý léty prověřený a vynikající a ten na ořechové šátečky našla vloni někde v časopise nebo na netu a po vyzkoušení přidala mezi ty oblíbené rodinné. Přeje vám dobrou chuť!

Kokosky (naprosto dokonalé svou jednoduchostí)

3 celá vejce
¼ kg cukru
¼ kg kokosu

Vše nasypeme do mísy, nejlépe rukama prohněteme a děláme malé kuličky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Upečeme ve vyhřáté troubě cca 180 °C. Po upečení necháme chvilku na plechu, kokosky se pak netrhají. Jíst se dají samotné nebo je můžeme naplnit. Kokosku zespodu namažeme trochou marmelády, trochou máslového krému, přiklopíme piškotem a namočíme v čokoládové polevě.

Ořechové šátečky

Těsto:
28 dkg hladké mouky
25 dkg másla
2 lžíce octa
2 lžíce mléka
½ prášku do pečiva

Náplň:
20 dkg mletých ořechů
20 dkg moučkového cukru
sníh ze 2 bílků
šťáva z jednoho citronu

Postup:
Na vále vypracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout. Mezi tím si připravíme náplň. Z těsta vyválíme tenký plát a nakrájíme na čtverce cca 4X4 cm.(šátečky se při pečení nafouknou). Náplň poklademe na díly, rohy přehneme přes sebe a pořádně přimáčkneme, aby se šátečky "nerozvázaly". Pečeme dozlatova. Upečené obalíme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem.

Cukroví už máme v krabičkách, aby se pěkně uleželo. Den nebo dva před Štědrým večerem si upečeme vánočku třeba podle tohoto starého rodinného receptu redaktorky Radky Mothejzíkové:

Moje babička Marie byla svérázná osoba. Díky ní nikdy nezapomenu na dva zásadní vánoční atributy: kapra a vánočku. Zatímco její způsob zabíjení kaprů zde raději nebudu komentovat, protože ochránci zvířat by jí jistě udělili ještě nějakou pokutu či titul Kruťas In Memoriam, tak její vánočka si zaslouží čest a slávu. Není to sice po upečení takové to nadýchané a lehké těsto, naopak, vánočka podle našeho rodinného receptu je těžká a hutná, ale zároveň se na jazyku rozplývá a trochu maže. Rozhodně se nedá říct, že je suchá, ale nejlíp mi chutná, když si k ní uvařím dobrý čaj nebo kávu. Ráda se s vámi podělím o tuto dobrotu a přeji vám, aby se povedla co nejlépe!

Vánočka podle babičky Tlačbabové

750 g polohrubé mouky
200 g másla
200 g cukru krupice
300 ml mléka
10 g soli (malá čajová lžička)
3 žloutky
1,5 kostky droždí
100 g vlašských ořechů
100 g rozinek
50 g mandlových plátků

Ve velké míse promísíme prosátou mouku s cukrem a solí, uprostřed uděláme hlubší jamku, do ní rozdrobíme droždí a zalijeme trochou teplého mléka. Necháme vzejít kvásek. Potom přidáme do mísy tři žloutky, rozehřáté máslo a zbytek vlažného mléka. Vypracujeme vláčné těsto, které potom ještě dopracujeme na pomoučněném vále. Chce to trpělivost a čas.

Dobře propracované těsto přendáme zpět do mísy, zasypeme zlehka moukou, mísu přikryjeme čisou utěrkou a necháme alespoň 3 hodiny na teplém místě kynout.  Mezitím si nasekáme ořechy nadrobno a rozinky namočíme do teplého rumu (nebo vody). Asi v polovině doby kynutí těsto převálíme, přidáme připravené nasekané ořechy a nabobtnalé rozinky, zlehka zapracujeme a dáme znovu kynout.
Z vykynutého těsta spleteme vánočku na plechu vyloženém pečícím papírem (tip, jak ji uplést správně, najdete zde).

Díly upevníme špejlemi, aby se při pečení nesvezly. Připravenou vánočku necháme ještě asi půl hodiny kynout. Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátečky mandlí a vložíme do dobře předehřáté trouby. Asi po 10 minutách zmírníme plamen a pečeme ještě asi ¾ hodiny až hodinu.

Sladkostí už bylo dost, co říkáte? Přípravu tradičního kapra s bramborovým salátem jistě hravě ovládáte, tak co zkusit exotický recept i s vyprávěním a lákavými fotografiemi, který nám servíruje Andrea Cerqueirová!

Ryba s banánem chutná v Brazílii i v Česku…

Všechny ingredience na originální exotický pokrm seženeme i v tuzemsku

Bylo to kolem Vánoc. Nejprve jsme zašli nakoupit ryby, krevety, zeleninu a banány. Na romantický trh u pobřeží řeky v Cabo Frio, což je oblast vzdálená asi 250 kilometrů od brazilského města Rio de Janeiro. Ryby byly čerstvě vylovené. Carioca, jak se obyvatelům Ria říká, do Cabo Frio (což je nedaleko slavných pláží Buizos, kde mnoho času trávila slavná Brigitte Bardot) rádi přijíždějí na víkendy do letních domečků, podobně jako Češi na chaty či chalupy…

recepty krevety

V taškách to bylo cítit nejen rybinou. Výrazné aroma koriandru, který jsem do té doby neznala, čerstvá voňavá rajčata, cibule i poctivý česnek. Doma jsme se okamžitě pustili do práce - brácha Sandro stáhnul ryby z kůže a nakrájel je na kusy (rybí hlavy schoval na polévku), já jsem krájela zeleninu (mile mě překvapilo, že při krájení tamní cibule neslzí oči) a nemohla se stále nabažit oné kouzelné vůně koriandru. Vařili jsme pro šest osob, pracovali jsme se dvěma rybami, miskou krevet, šesti cibulemi, pěti rajčaty, svazečkem koriandru, dvěma česneky, třemi banány (zvláštním druhem - malými a nesladkými), sypkou červenou paprikou, olivovým olejem, solí a rýží.

recepty krevety

„Je to brazilská specialita Moqueca capixaba,“ rozpohyboval mé chuťové buňky Sandro. „V každé oblasti ji dělají jinak,“ dodal. My, ač jsme zrovna pobývali ve státě Rio de Janeiro (federativní Brazílie se skládá z 27 států), jsme chystali verzi, která pochází z bratrovy domoviny - ze státu na jihovýchodu Brazílie Espírito Santo, přímo z jeho hlavního města Vitória. O existenci ani přípravě jídla jsem neměla tušení, Sandro mě vedl příkladně. Vařili jsme ve třech nádobách .

Moqueca na mnoho způsobů

Do hrnce jsme dali klasicky vařit rýži. Do hlubší pánve jsme nejprve dali poloviční dávku česneku a olivový olej, lehce jsme to osmažili. Jakmile byl česnek měkčí, přidali jsme poloviční dávku cibule, rajčat a koriandru, míchali a přilévali olivový olej a trochu sypké červené papriky. Na to jsme položili kusy ryb, zalili je opět olivovým olejem. Následně jsme posypali ryby česnekem, přidali jsme cibuli, rajčata, většinu koriandru, krevety a trochu sypké červené papriky. Zalili jsme olivovým olejem, průběžně jsme lehce solili. Na pánev jsme dali poklici a nechali vařit na rozpáleném sporáku.

Mezitím jsme na vedlejší pánev nalili olivový olej, na kterém jsme rychle osmažili tři na kolečka nakrájené banány (začali jsme krátce před tím, než se uvařily ryby a krevety se zeleninou). Po chvíli jsem banány vyndali a vložili na pánev s hlavním pokrmem. Nechali jsme smažit ještě dvě minutky a už kolem nás stáli hladovci… Současně jsme uvařili rýži. Na talířích jídlo vypadalo úžasně, ještě jsme ho posypali čerstvým koriandrem, a tak jsme ho i nafotili (proto ty originální fotky přímo z Brazílie). Pochutnávalo si všech šest příbuzných, z různých koutů Brazílie, někteří jídlo ještě zalévali olivovým olejem nebo pikantní omáčkou a při tom vyprávěli, jak se Moqueca capixaba chystá jinde - někde jsou do zeleniny zamíchány i zelené papriky, jinde chybí krevety, v jiné oblasti jsou naopak přidávány i další plody moře, onde k celému pokrmu přidají ještě zahuštěný vývar z rybích hlav…

recepty

To je boršč?

Vrátila jsem se z Brazílie do Prahy a chtěla potěšit přátele nějakou dobrotou. Napadla mě právě Moqueca capixaba - tak, jak ji dělávají ve Vitórii. Všechny ingredience jsem sehnala - včetně koriandru (který mívají především v zeleninách u Vietnamců) a krevet (jindy jsem do pokrmu zkusila dát celou směs mořských plodů) ze supermarketu. Koupila jsem krásného velkého candáta, pro šest lidí bohatě stačil jeden. Jídlo bylo chutné navzdory tomu, že při krájení cibule se v Česku pláče (pokud nepoužijeme fígl a oloupanou cibuli neopláchneme studenou vodou) a banány jsou sladké…

Pouze jedno jsem udělala jinak než tehdy v Cabo Frio - ryby jsem nakrájela na mnohem menší kousky. „To vypadá jako boršč,“ vyhrkl na mě kamarád. Myslel to dobře, ruskou specialitku miluje. „Co to je, to jsou banány?“ zvolal ale náhle s nedůvěrou v hlase. „Ochutnej a pak kritizuj,“ odvětila jsem. Brazilský pokrm mu zachutnal, přidal si. Stejně jako další a jako už tolikrát…

Moqueca capixaba – brazilský recept

Suroviny pro 6 osob: 2 mořské ryby (lze nahradit i sladkovodními), miska krevet, 6 cibulí, 5 rajčat, svazeček koriandru, 2 česneky, 3 banány, sypká červená paprika, olivový olej, sůl, rýže

Ryby nakrájíme na velké kusy, stáhneme kůži, hlavy odložíme zvlášť, nachystáme krevety. Na drobné kousky nakrájíme cibule, rajčata, koriandr a česnek.

Do hlubší pánve dáme nejprve poloviční dávku česneku a olivový olej, lehce smažíme. Jakmile je česnek měkčí, přidáme poloviční dávku cibule, rajčat a koriandru, mícháme a přiléváme olivový olej a trochu sypké červené papriky. Poklademe kusy ryb, zalijeme je opět olivovým olejem. Následně posypeme ryby zbylým česnekem, přidáme zbylou cibuli, rajčata, koriandr (aby nám ještě nějaký zbyl) a trochu sypké červené papriky. Zalijeme olivovým olejem. Na pánev dáme poklici a necháme vařit na rozpáleném sporáku.

Současně s tím dáme na vedlejší pánev olivový olej, na kterém smažíme tři na kousky nakrájené banány (začneme chvíli předtím, než se nám dovaří hlavní pokrm). Po chvíli banány vyjmeme a vložíme do hlavního pokrmu.

Vaříme rýži.

Na talíř poklademe rýži, ke které přiložíme připravený pokrm, který posypeme zbytkem čerstvého koriandru.

Pochutnáváme si.

recepty

Tak, a čím to všechno zapijeme? Krásně se nám to sešlo, na závěr tu pro vás máme Koktejl ke stromečku od Jany Vlčkové.

Tento koktejl je příjemnou alternativou ke sladkému cukroví a výrazně ovlivňuje náladu u předávání dárků. Jeho tradice vychází z toho, že na Vánoce se pokupovalo spoustu ovoce a zdobily se jím mísy. Když už jsme my děti byly starší, mohlo se přejít k této dospělácké variantě. :-)

Suroviny: čerstvé ovoce (banány, pomeranče, citrony, grep, mandarinky, jablka), konzervované ovoce (ananas, jahody, ...), rum, šampaňské (sekt).

Ideální je pustit se do výroby tohoto koktejlu den před podáváním, tedy před Štědrým dnem. Nachystáme si velkou mísu, do které vyklopíme i se šťávou zavařené ovoce a přidáme nakrájené ostatní druhy. Vše promícháme, zalijeme rumem (dle chuti, odhadem tak 2 deci) a necháme na studeném místě odpočinout. Před podáváním do směsi nalijeme šampaňské a plníme do vyšších sklenic.

recepty vanocni koktejl

Milí čtenáři, věříme, že i ve vašich domácnostech a rodinách dokážete vytvořit příjemnou atmosféru, ve které se cítíte dobře vy i vaši blízcí. Je naším přáním, abyste prožili klidné Vánoce a byli zdraví a šťastní.

Vaše redakce.

Autorky fotografií: Jana Beranová, Jana Vlčková, Jana Křůmalová a Andrea Cerqueirová
Zdroj pletení vánočky: hobby.idnes.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Láska a moudrost v Alšových pohádkách

alsovy pohadky perexAlšovy pohádky - to je titul, který jsem brala do ruky s velkou úctou a zvláštním rozechvěním. Nejen proto, že ke knihám JaSného nakladatelství chovám nepokrytou náklonnost, ale také proto, že je doplněna o ilustr...

Divadlo

Kdo natropí nejvíce hloupostí?

Eva perexDivadlo Na Fidlovačce frčí letošní sezonu na „prvorepublikové“ vlně, a tak není divu, že přidalo na svůj repertoár vedle britské konverzačky z 20. let i oblíbenou českou retro komedii Fan Vavřincové Eva tropí hlouposti

Film

Malí Nezbedové - velká dobrodružství na malém dvorku
ImageDistribuční společnost Intersonic připravila pro malé diváky DVD s oblíbeným animovaným seriálem Malí Nezbedové (v originálu The Backyardigans). Nyní jsou na pultech obchodů k dispozici již dvě DVD se šesti...