6. prosinec: Svatý Mikuláš dárkem odradil ženy od hříchu

6. prosinec: Svatý Mikuláš dárkem odradil ženy od hříchu

Tisk

svaty mikulas 6 prosinceVyrážíte do města za trojicemi Mikuláše, čerta a anděla, nebo dokonce s dětmi přivítáte světce a jeho družinu doma? Nebo jsou vaše děti ještě příliš malé a tentokrát tedy raději ještě zůstanete jenom u barevného sáčku plného sladkostí, který se najednou objeví za oknem? Ať už oslavíte mikulášskou nadílku jakkoli, pojďme se společně podívat, jak její tradice vlastně vznikla.


Sáčky plné zlaťáků

Svatý Mikuláš (asi 280 – asi 345) se proslavil štědrostí ke každému, kdo potřeboval pomoci. Odtud pramení i tradice obdarovávání na jeho svátek 6. prosince, respektive většinou v jeho předvečer, tedy už 5. prosince.

Legenda o Mikuláši vypráví, že těžce zadlužený otec chtěl poslat své tři krásné dcery do nevěstince, aby splatil své dluhy a aby si děvčata vydělala na své věno. Když to viděl Mikuláš, zhrozil se a nadělil nešťastným dívkám sáčky plné zlaťáků. Krasavice pak nemusely podstoupit pohanu ve veřejném domě a postupně se začala šířit tradice mikulášského obdarovávání hlavně u dětí. Dnes už sice měšec zlaťáků sotva dostaneme, ale na sáček sladkostí pro děti bychom zapomenout neměli.

svaty mikulas 6 prosince

Ochránce odsouzených

O Mikulášově životě se toho moc neví, říká se, že jeho rodina se pravděpodobně živila obchodem s rybami, a proto se také později stal patronem rybářů a námořníků. Zbožný muž prý rozdal celé své dědictví po otci chudým a někdy kolem roku 300 se stal biskupem. Proměnil se v horlivého obhájce víry a nesmiřitelného bojovníka proti pohanství, který byl za svoje křesťanské názory zřejmě i nějakou dobu vězněn. Protože se bil za spravedlnost a snažil se, aby soudy konaly spravedlivě, je známý i jako ochránce nespravedlivě obviněných.

Čertovské strašení a nebeský klid

Světec se stal inspirací pro postavu Santa Clause. Jeho jméno vlastně vzniklo zkomolením Saint Nikolas. Santa ale vyměnil mikulášský oděv za typický čeveno-bílý včetně čepice a vysokých holínek. Také nenaděluje o Mikuláši, ale až o Vánocích.

svaty mikulas 6 prosince

U nás známe Mikuláše v biskupském oblečení s berlou. Bílou košili doplňuje zlatou nití vyšívaný plášť červený nebo bílý. Ve stejných barvách nosí i typickou biskupskou čepici. Doprovází ho čert a anděl. Pekelná bytost má za úkol postrašit zlobivé děti a dát jim brambory nebo rovnou uhlí, anděl naopak uklidnit a pohladit svým nebeským klidem. Andělský doprovod je ze všech bytostí nejmladší, do trojice přibyl jako poslední.

Přísná žena učí modlitby

Mikuláš míval také svoji ženskou variantu, která v některých českých regionech chodívala den před Mikulášem. Byla ale obvykle mnohem přísnější. Oblékala se do bílého hávu, kontrolovala, jestli se děti umějí správně modlit a učila je nové modlitby. Většinou žádné dárky nerozdávala. Zlobivé děti dokonce někdy trestala, ale těm polepšeným nebo poslušným nabídla sušené ovoce, ořechy nebo perníčky.

svaty mikulas 6 prosince

Jak vybírat Mikuláše

Chcete, aby se u vašich dětí objevil Mikuláš i s čertem a andělem? Nabídek je spousta, ale měli byste je pečlivě zvažovat. Nejlepší je, představuje-li Mikuláše někdo, koho znáte a víte, že je důvěryhodný a nedopustí se nějaké nevhodné situace. Pokud ale neseženete žádného přítele nebo známého, který u vás nadílku uskuteční, a přesto ji chcete, předem si všechno do detailu domluvte. Termín, cenu návštěvy, její průběh, jak staré máte děti, jak reagují, co si k nim pekelník může dovolit, aby je nevyděsil. Pokud si nejste jisti, jak návštěva bude probíhat, nebo si myslíte, že vaše děti jsou na čertovské strašení příliš malé, raději setkání vynechejte.

Zdroj foto: internet


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Arab mi šahá na babu...

arabove200 Ne, tento příspěvek se nebude týkat hravého Nohavicova popěvku, nýbrž dvou knížek, které se snaží mapovat, kam se arabský, či šířeji muslimský, svět v posledních letech vlastně pohnul, kam až se vyostřil konflikt nikoli jen protikladných, ale hlavně...

Divadlo

Divadelní start ve Zlíně se blíží. Připomene Tomáše Baťu, rozdá ceny Aplaus a pobaví premiérou Příběhů obyčejného šílenství

Divadlo ZlinNová 67. sezona Městského divadla Zlín se rozjede s humorem. V sobotu 8. září večer se uskuteční ve Velkém sále premiéra Příběhů obyčejného šílenství, kterou si nenechá aujít ani autor Petr Zelenka

Film

Severský filmový podzim přinesl dvanáct mrazivých snímků

synove norskaFestival severské kinematografie nabídl pražským divákům od 14. do 18. listopadu celkem dvanáct mrazivých snímků. Deset novinek z posledních dvou let, barevně upravené a rozšířené titulky pro neslyšící a příběhy, které ...