Adventní trhy, vánoční atmosféra, svařené víno a tradiční pochoutky

Adventní trhy, vánoční atmosféra, svařené víno a tradiční pochoutky

Tisk

vanocni trhy  videnPředvánoční období se pro mnoho lidí stává časem shonu, kdy potřebují stihnout nejen důkladný úklid celé domácnosti a napéct několikero druhů cukroví, ale věnují spoustu času a energie i vánoční výzdobě, nákupům dárků a posezením s přáteli či kolegy.

 

 

Jsou pak natolik vystresovaní, že si tu výzdobu a dokonale vytvořenou vánoční pohodu ani neužijí. Přitom se dá spojit příjemné s užitečným a atmosféru Vánoc nasát na některém z adventních trhů, pořádaných téměř v každém městě, obejít krámky s nabízenými produkty, pořídit pár drobných dárků a zastavit se u stánku se svařeným vínem nebo grogem. Vezmeme-li s sebou i oblíbené přátele, dobrá pohoda se zaručeně dostaví.

Nepořádají-li vánoční trhy ve vašem městečku, můžete se vypravit třeba do Prahy.  Na Staroměstském náměstí proběhlo v sobotu 1. prosince slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Stylové krámky nabízejí vánoční zboží, zejména ozdoby, věnce, jmelí a další dekorace. Nechybí občerstvení a atmosféru dokreslují koledy v podání dětských sborů a dalších interpretů. Uličkami pak můžete dojít až v Václavskému náměstí, kde je korzo také lemováno nasvícenými stánky.

vanocni trhy praha

Máte-li to blíže například do Jižních Čech, navštivte Český Krumlov a jeho historický vánoční jarmark s živým Betlémem, nebo České Budějovice, kde na náměstí Přemysla Otakara II. oživují tradiční řemesla a vánoční zvyky, dále adventní jarmark v Písku, či troubení z věže a vánoční trh s vůní punče a pečiva v Třeboni.

V Severních Čechách můžete zažít setkání s létajícími anděly v Úštěku, kde se i letos, 15.12.2012, snesou z věže kostela a přistanou na rynku, kterým pak procházejí na chůdách a shlížejí z výšky na korzující návštěvníky. Vypadají skutečně nadpozemsky. Dobové stánky nabízejí různé dobroty a tradiční vánoční zboží.

Ve Východních Čechách nasajete atmosféru pravých staročeských Vánoc na Pernštýnských vánočních trzích v Pardubicích, od 10. do 16.12.2012.

Na západě Čech zavítejte třeba do Plzně na Náměstí Republiky, kde oživují vánoční zvyky a tradice.

vanocni trhy brno

Na Moravě pro nás uchystali Brněnské Vánoce na Náměstí Svobody i na dalších místech ve městě, například Vánoce na Moraváku v komorním prostředí parku. Na cestu vám posvítí Betlémské světlo a každý den navečer zazní koncert.

Olomoucká radnice, sloup Nejsvětější trojice a barokní kašny tvoří jedinečnou scenérii Olomouckých Vánoc, ochutnat můžete perníčky, punč a medovinu.

Výčtem zajímavých předvánočních akcí bychom mohli pokračovat – je jich opravdu spousta, inspiraci najdete například na stránkách www.ceskevylety.cz

Jsou-li vám Čechy malé, těší se na vás vyhlášené adventní trhy v sousedním Německu. Na vánoční punč a vyhlášenou drážďanskou štólu si zajeďte do Drážďan, kde se koná již 578.vánoční trh a jeho slavnostní zahájení proběhne 28.11.2012 na Štrýclmarktu. Příjemná procházka historickým centrem se spoustou krásně osvětlených stánků i budov a plno vůní a chutí vám zpříjemní den.

vanocni trhy drazdany

Pro vánoční trh v Norimberku jsou zase charakteristické pečené kaštany, marcipán, bavorský vánoční chléb, víno a punč. Pokud vám zbude čas, můžete se stavit v termálních lázních v Amberku a vykoupat se v minerální vodě. 

Proměnu v pohádkové vánoční trhy zažívají každoročně i ta nejkrásnější vídeňská náměstí. Ve Vídni na náměstí Marie Terezie stojí v době adventu na 60 stánků s tradičními řemeslnými výrobky a originálními dárky. Nádvoří Ehrenhof před zámkem Schönbrunn má pro romantiky připraveny Vánoce v císařských kulisách. A to není zdaleka všechno!

Cestovní kanceláře se předhánějí s nabídkou autobusových zájezdů na adventní trhy u našich sousedů, takže se ani nemusíte obávat, že budete ochuzeni o ochutnávky svařeného vína a horkého punče či medoviny, připadá-li na vás obvykle role řidiče. Stačí zalovit na internetu.

Nuže, přejeme vám příjemně strávený Advent!

Zdroj foto: internet


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Kouzelné mýty po sedmé, tentokráte s příchutí Orientu

Myty 200Pojďte se zasnít a zavzpomínat na klasické pohádkové postavy v jedné z nejlépe napsaných a nakreslených komiksových sérií současnosti, pojďte se začíst do Mýtů. V již sedmé knize vám představí střet západní a kulturní civilizace a vy si tak budete moci...

Divadlo

V Lomnici nad Popelkou proběhlo klání ochotnických souborů
ImageOchotnický soubor při Tylově divadle v Lomnici nad Popelkou má poměrně dlouhou tradici. Jeho historie se datuje už od roku 1825. Ve dnech 1. -  4.března 2012 uspořádal domácí Divadelní spolek J. K. Tyl již tradiční př...

Film

Film JFK o pozadí atentátu na prezidenta Kennedyho konečně vyšel v režisérské verzi

jfk perexNa přelomu osmdesátých a devadesátých let byl americký režisér Oliver Stone (Četa, Narozen 4. července, Vítězové a poražení) na absolutním vrcholu, každý jeho film byl událostí a navíc dokázal vyvolat bouřlivé emoce, protože se vždy věnoval kontrover...