Tkaní - pozapomenuté řemeslo

Tkaní - pozapomenuté řemeslo

Tisk

Tkaní je jednou z nejstarších technik výroby látek. Změnu oproti minulosti představuje především rychlost zpracování materiálu. Tento posun v rychlosti se však netýká techniky samotné. Na dnešních stavech se většinou využívá jednoduchá plátnová vazba, látky se odlišují hlavně barvením a potiskem -  především u průmyslově vyráběných látek. Pokud bychom si chtěli prohlédnout složitější tkaniny, musíme se, stejně jako kdysi, podívat pod ruce řemeslníkům, kteří se zabývají tkaním na klasických stavech.

 

K nejstarším historickým nálezům patří, spíš než zbytky látek, pozůstatky jednoduchých tkalcovských stavů - např. osnovní závaží. Přes svoji “malou trvanlivost” byly nalezeny zbytky vlněné tkaniny, pocházející již ze 7 stol. př. n l. (Turecko, Peru).

K častým nálezům patří různá vyobrazení práce tkalců i primitivních tkalcovských stavů. (Egypt - 4400 let př. n l.) V Egyptě se také dochovaly zbytky tkanin, především z královských hrobek.

Významné nálezy pocházejí z Číny - v ledu zde byl nalezen koberec pocházející z 5. stol. př. n l. Na území Mexika a Peru se dochovaly především kresby. Stavy, které jsou na nich vyobrazeny, se však v některých indiánských vesnicích používají dodnes.  

alt

Tkalcovské stavy prošly vývojem od těch nejprimitivnějších po současné supermoderní. Jedno však zůstává stále stejné, a to je princip provlékání a křížení osnovních nití s útkovými v určitém pořadí.

Kvalita a využití tkaných látek se v minulosti, stejně jako dnes, lišily zpracovávaným materiálem. S druhem materiálu se mění vzhled konečného výrobku. V rukodělné práci se převážně používají přírodní suroviny, jako je vlna, bavlna, len, konopí a hedvábí. Využití najdou však také materiály netradiční, především zlaté a stříbrné nitě, které byly vetkávány do drahých látek i v minulosti.

Tkalcovský stav pro občasné domácí použití je náročný na prostor, a ani jeho cena není zanedbatelná.  Přesto si můžeme techniku tkaní vyzkoušet na jednodušších pomůckách. Tkát se dá třeba na obyčejném kartonu, na destičkách, hřebenovém stávku, na rámu nebo na stolním stavu. U všech těchto pomůcek je jejich velikostí omezena také velikost výrobku.

alt

Tip na zajímavé video:
http://www.fler.cz/magazin/muj-kreativni-svet-svetlana-hejnova-786

Zdroj foto: ehow.com
Zdroj info: I. PROŠKOVÁ, Tkaní na rámu, Grada 2010
J. SKARLANTOVÁ, H. VECHOVÁ, Textilní výtvarné techniky, Fraus, 2005


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pozor na chvíli, kdy uvidíte hořící stromy

horici stromy 200Kristina Ohlsson není pro české čtenáře žádný nováček. Její knihy jsou u nás velmi vysoce hodnoceny. Já jsem se s ní seznámila díky knihám Lotosové a Miovo blues, které mě nadchly, a proto jsem se s radostí pustila i do novinky Hořící stromy, která slibovala horor...

Divadlo

Antonius a Kleopatra – premiéra slavného dramatu v Brně

Antonius a Kleopatra perexPandemie a divadelní představení se velmi v lásce nemají. Ale Městské divadlo v Brně již v červnu odehrálo venku, na nádvoří Biskupského dvora, ve své premiéře pohádku O statečném kováři. První skutečnou premiér...

Film

Febiofest zakončilo dojemné drama Pořád jsem to já

febio plakat 200V pátek 17. dubna byly slavnostně ukončeny Regionální ozvěny mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest a tím i celý 22. ročník této oslavy filmu. U této příležitosti byl promítán také Oscarem ověnčený film s názvem Pořád jsem j...