Mariánský sloup je znovu v Praze

Mariánský sloup je znovu v Praze

Tisk

Sloup 3 (2)Na Alšově nábřeží v centru Prahy 11. června 2019 v podvečerních hodinách zakotvila loď, které přivezla repliku barokního Mariánského sloupu. Nyní mohou návštěvníci Prahy i její obyvatelé sledovat práci kameníků a sochařů od uměleckého sochaře Petra Váni na na tomto díle, která zabere asi měsíc.

 

Na nákladní lodi je 250 kusů fragmentů sloupu, v nemocnici Boromejek pod Petřínem je už sokl sloupu a dřík. To je dohromady 20 tun kamene a čekají tam už 19 let. Další částí je socha Panny Marie u Týnského chrámu. Celá socha váží 100 tun.

Sloup 1

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze byl raně barokní pískovcový sloup se sochou Panny Marie na vrcholu a dalšími sochami na čtyřech soklech kolem sloupu. Postaven byl v roce 1650, jeho sochařskou výzdobu vytvořil Jan Jiří Bendl. Sloup stál na náměstí 268 let, z toho tři roky společně s pomníkem mistra Jana Husa z roku 1915.

Sloup 2

Po vzniku samostatného Československa dne 3. listopadu 1918 byl stržen davem Žižkováků, kteří ve sloupu spatřovali symbol svrženého habsburského režimu. Jeho pozůstatky jsou uloženy v Lapidáriu Národního muzea. Dochoval se dostatek dokumentace i fragmentů díla, aby bylo možno postavit věrnou a umělecky hodnotnou repliku barbarsky zbořené památky.

Sloup 4

Nyní sochař Petr Váňa a jeho tým vyřizují poslední povolení, aby tento sloup mohl být zase vztyčen na svém bývalém místě, na Staroměstském náměstí v centru Prahy.

Sloup 5

Foto: Roman Šebek, www.baseprodukce.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Geniální příručka do přírody: Atlas živočichů - 1000 živočichů střední Evropy

 atlas zivocichu200Knižní klub nás na podzim vyzbrojil výborným průvodcem do přírody, jenž nese název Atlas živočichů, s všeříkajícím podtitulem 1000 živočichů střední Evropy. Těšit se můžeme jak na vyčerpávající popisky, tak na nádherné barevné fotog...

Divadlo

Koulí za světový mír

Koule TomicováPolických hesel a deklamací na téma budování světového míru jsme si kdysi užívali po plných doušcích. Mezi oblíbená patřila i ta, jež zviditelňovala úspěchy československých sportovců. Co už ale nezmiňovala, byla cena, kterou bylo za úspěc...

Film

Křehká komedie o dívce z továrny na koláčky štěstí

fremont-foto-07

Americký snímek Babaka Jalaliho Fremont nadchl diváky na festivalu Sundance i na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, odkud si odvezl Cenu za režii. Křehká komedie sleduje osudy mladé dívky ...