Opravdu praktický turistický průvodce (tentokrát po Izraeli)

Opravdu praktický turistický průvodce (tentokrát po Izraeli)

Tisk

Izrael perexPlánujete cestu do Izraele…? V tom případě by pro vás mohlo být příjemnou novinkou, že nakladatelství Jota právě připravilo druhé, aktualizované vydání průvodce zaměřeného na tuto oblast. V dnešní době papírovou publikaci takového formátu možná nedocení úplně každý (neboť „internet to jistí“), nicméně jste-li typem turisty-vzdělance, který má rád veškeré podklady pěkně naservírované v kompaktním knižním zpracování, určitě tomuto průvodci ze série „Bradt“ věnujte alespoň letmý pohled.

Je to totiž příručka především praktická. Najdeme v ní (relativně dosti podrobné) informace o ubytování, dopravě, poštách v okolí, nákupních zónách, cenách, bezplatných wifi, restauracích nebo kupříkladu o zdravotních rizicích, jimž je třeba předcházet. Kromě toho publikace nabízí nemalé množství tipů na to co, kdy a kde dělat. Znáte ten pocit… Docestujete na místo své kýžené dovolené, prohlédnete si ústřední památky a nadchází čas rozptýlit se něčím „jiným“. Potápěním. Sportem. Kávičkou v místním podniku. Ale protože teď honem rychle nevíte, jaké máte možnosti, běháte po informačních centrech a zuřivě se sháníte po vhodných prospektech. V angličtině. A právě toho by vás mohla tato kniha do jisté míry ušetřit – jako zdroj inspirace v tomhle ohledu totiž poslouží opravdu výborně. Co třeba Biblická zoologická zahrada…? Navíc se jedná o průběžně aktualizovanou záležitost, čili pravděpodobnost, že zamíříte do zkrachovalého baru, je vcelku minimální.

Mimo to, že se dále poměrně čtivou formou seznámíte s izraelskými reáliemi (s historií, geografií, náboženstvím, politikou, přírodou, základními hebrejskými / arabskými frázemi….), dostanou se k vám také dosti užitečné rady ohledně etikety. Například se dozvíte, že je krajně neslušné mířit na někoho chodidlem. Nebo že v tričku s krátkým rukávem či v sukni nejspíše nebudete vpuštěni do posvátných míst, a je tudíž třeba oblékat se tzv. střízlivě. Informace tohoto typu jsou pro cestu kamkoli nadmíru přínosné. A pokud se ptáte, zdali jde v tomto případě o důvěryhodný zdroj, řekla bych k tomu asi tolik – autorka knihy, Samatha Wilsonová, Izrael podle všeho nejen aktivně procestovala, ale také zde strávila několik let svého života. Nejedná se tedy o publikaci, kterou by „spíchnul“ kolektiv autorů na základě Wikipedie (řečeno s nadsázkou), a osobně bych považovala postřehy o vnitřním fungování země za celkem spolehlivé.

Průvodce Izraelem řady „Bradt“ se nesnaží lákat čtenáře dechberoucími fotografiemi - vizuální zpracování je spíše střídmé a nevtíravé. Snad právě z těchto důvodů je to (navzdory velkému množství předkládaných informací) průvodce příjemně skladný. Tuto přednost bych ráda zdůraznila, neboť se v případě turistické příručky jedná o vlastnost zcela zásadní - naducanou bichli byste s sebou po Svaté zemi nejspíše vláčet nechtěli. Co ještě dodat? Snad už jen přání „derech tzlecha“, tedy „šťastnou cestu“!

 

Izrael obalka


Izrael / Israel: The Bradt Travel Guide

Autorka: Samantha Wilsonová
Překlad: Jan Sládek
Žánr: turistický průvodce
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Počet stran: 400+12
ISBN: 978-80-7565-470-0

www.jota.cz/izrael-2


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Claudia Lazar, Monika Cordes: Vegetariánské dobroty

Vegetarianske-dobroty-box-na-web (2)36 tipů na kartičkách. Zdá se vám to málo? Jen do chvíle, než se těmi recepty pěkně jeden po druhém proberete. Pak zjistíte, že jsou to základy pro různé další obměny, které vynikají především ná...

Divadlo

„Je to otázka estetiky – ta molekula je krásná“

elegance molekuly 200Třešničkou na dortu letošního ročníku festivalu Setkání Stretnutie bylo představení Elegance molekuly Dejvického divadla. Na to se těšil vyprodaný hlavní sál, kterým se nesla slavnostní atmosféra. Vše umocnil ještě krátký pro...

Film

Napoleon je dobrý film. Bohužel ale jen dobrý

napoleon200Začnu pozitivně: Napoleon je dobrý film. Bohužel ale JEN dobrý. Od spolupráce renomovaného anglického režiséra Ridleyho Scotta a slavného "oscarového" herce Joaquina Phoenixe jsem čekala dílo výjimečné, nadprůměrné, pamětihodné.

...