Upečte si doma s láskou domácí chleba

Tisk

Upeceno s laskou 200Po knize Ruce v mouce přišla Iva Trhoňová společně s nakladatelstvím CPress a spoluautorkou Ludmilou Gottwaldovou s další kuchařkou, tentokrát s názvem Upečeno s láskou a podtitulem Kváskový chléb a pečivo.

 

 

Než čtenář přistoupí k receptům, čekají na něho úvodní informace o surovinách, pomůckách na pečení nebo pekařské matematice. Následuje pak to hlavní - informace o kvasu, kvásku a jeho udržení a vedení. Tyto části jsem zhltla s nadšením a těším se, jak se do tohoto zázraku pustím a budu moc dělat dobroty. Největší část knihy tvoří kváskové chleby, kde je například ten s kopřivami nebo slunečnicový s melasou a česká verze francouzského chleba Pain de Campagne. Další zajímavé a netradiční chleby si můžete připravit v remosce, která je i partnerem knihy, což z ní vyloženě křičí hned po otevření, nebo také v domácí pekárně.

Kniha není jen o chlebu a najdete v ní recepty na drobnosti z kvásku jako je například focaccia, langoše nebo slané tyčky a kubetky. V poslední kapitole nazvané Co k chlebu a pečivu jsou recepty na domácí lančmít, bzenecké okurky, domácí ovocný džus nebo paštiku z pomalého hrnce. Podle mě je to takové knize trochu navíc, ale jako inspirace dobré. V úplném závěru knihy se nachází ještě pár vět o tom, jak se peklo dříve, drobečky, co se nikam jinam nevešly a je potřeba je zopakovat, pekařský slovník a informace o použité literatuře.

Recepty v kuchařce mají tradiční strukturu – po názvu nechybí krátký úvod popisující daný pokrm, suroviny a postup. Suroviny jsou rozepsány na rozkvas, záparu a suroviny a postup je popsaný opravdu krok za krokem. Nechybí celostránková fotografie výsledné upečené dobroty a tam, kde je to potřeba, se nachází i názorný fotopostup.

upeceno s laskou1

Dvoubarevný chleba

Z knihy přímo sálá radost z pečení i pokora k surovinám. „Mouka, voda, sůl a kmín… a jak úžasně voňavou dobrotu dají!“ píše Iva Trhoňová v úvodním slově. A právě toto nadšení se po přečtení přeneslo i na mě a láká mě vše vyzkoušet a už se těším, jak nějaký chleba vytáhnu z trouby!

Ludmila Gottwaldová o sobě sama říká: „jsem všechno, jen ne dokonalá“. Dnes na plný úvazek manželka, matka a babička, ale taky zapálená pekařka, kuchařka, velká čtenářka, zahradnice, pečovatelka a chovatelka různé drobné zvířeny. Původně zdravotní sestra s 15letou praxí v ordinaci, ale v životě pracovala ledaskde. Nesnáší pokrytce, lháře, rybí tuk, zubaře, stát na jedné noze a tvářit se, že jí to nevadí. Ludmila Gottwaldová také vede blog https://www.vune-chleba.cz/

Iva Trhoňová je pečicí manželka, matka a babička. S domácím pečivem začala kdysi dávno kvůli úspoře, později se nutnost přetavila v zálibu a celoživotní koníček, na který nedá dopustit. Vyzkoušené i vlastní recepty, postřehy a postupy vkládá na své stránky Pekárnománie (http://www.pekarnomanie.cz/), podle kterých byla pojmenovaná její první kniha - Pekárnománie (kompletní průvodce pečením nejen v domácí pekárně), kterou napsala spolu s R.Hrevušovou v r. 2011. V další knize Ruce v mouce obsáhla pečení nejen s droždím, ale i žitným kvasem. Svoje texty a recepty sepisuje s upřímným přáním, aby se lidem pečení líbilo, bavilo je a povedlo se jim - začátečníkům i těm pokročilým.

Upeceno s laskou

Upečeno s láskou: Kváskový chléb a pečivo
Autor: Iva Trhoňová, Ludmila Gottwaldová
Žánr: hobby, kuchařka
Nakladatelství: CPRESS pod Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 264
Hodnocení: 88 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/48041534/upeceno-s-laskou/

Zdroj foto: Albatros media


 

Zobrazit další články autora >>>