Nejoblíbenější kniha z dětství: Jakub a dvě stě dědečků od Miloše Macourka

Nejoblíbenější kniha z dětství: Jakub a dvě stě dědečků od Miloše Macourka

Tisk

Kniha detstvi perexUž jako malá jsem měla raději než klasické pohádky neobvyklé příběhy. Líbilo se mi dobrodružství, výpravy za tajemstvím a nejvíce mě bavilo, když byl celý příběh tak trochu „naopak“ nebo jinak. Fascinovaly mě filmy jako třeba Cesta do pravěku nebo Nekonečný příběh a mým dětským snem byl nález tajného vchodu do jiné říše, anebo objevení pokladu na půdě. Možná proto se jednou z mých oblíbených knih stala knížka Jakub a dvě stě dědečků.

Krátké příběhy s naprosto neobvyklým dějem, díky kterým se tak odlišovala od ostatních dětských knížek, jsem četla někdy stále a stále dokola (a je to taky na chuděrce knížce vidět). Vydání je z roku 1963 a původně bylo mojí mámy. Pak jsem se stala jeho majitelkou já, protože jsem jako jediná ze tří máminých dětí četla.

Můj oblíbený příběh je O modrém hrnci, co rád vařil rajskou omáčku. Tu omáčku v něm vařila paní Zajíčková, a když jednou hrnec myla, upadl jí a udělala se v něm díra. Místo aby hrnec spravili, tak ho vzali a vyhodili na dvůr. Hrnec se rozzlobil a řekl si, že když teče, tak teče. A tekl tak moc, až byla vedle domu za chvíli řeka i s parníkem, rybáři a lidmi, co se tam přišli vykoupat.

Líbí se mi i příběh, podle kterého se celá kniha jmenuje - je taky úžasný. Kluk jménem Jakub má dědečka, který si s ním moc nehraje. Zato se ale stará o zahrádku a o zelí, a to hlavně proto, aby zelí nesnědli bělásci. A tak se Jakub spřátelí s bělásky a podle jejich rady, když dědeček usne, zasadí ho a vypěstuje si nového – dědečka na hraní. Jak se pak dostal až k dvě stě dědečkům nebudu prozrazovat...

Ačkoliv je kniha už přes půl století stará, věřím, že právě svou odlišností osloví i dnes malé čtenáře a budou se k ní stejně jako já rádi vracet.

Byla jednou jedna holčička, jmenovala se Zuzanka a ta psala tak hrozná písmenka, že nad nimi musel každý zaplakat. A skutečně, když je paní učitelka viděla, dala se do pláče a plakala tak dlouho, dokud neměla úplně mokrý kapesník. Potom šla k panu školníkovi a řekla mu: Podívejte se na ta písmenka, která napsala Zuzanka do školního sešitu, co tomu říkáte? A pak školník se podíval na ta písmenka a dal se do pláče, plakal tak dlouho, dokud neměl úplně mokrý kapesník, a pak řekl: "Některá mají zlámanou nožičku a některým nožička chybí, musíme s tím něco udělat. Když mi pomůžete, můžeme s tím být do večera hotovi." A tak udělali plno malinkých destiček a plno sádrových obvazů na zlámané nožičky, a když s tím byli konečně hotovi, dali všechna ta nešťastná písmenka v Zuzančině sešitě popořádku.

/Ukázka z knížky Jakub a dvě stě dědečků od Miloše Macourka/

 

Knížka z dětství


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Muž, který našel svůj stín


muz milenium200Myslím, že nejsem sama, kdo netrpělivě čekal na další setkání s Lisbeth Salanderovou a Mikaelem Blomkvistem. Také na setkání s novým autorem pokračování Milénia, který nám naše oblíbené hrdiny přivedl zpět. Vypadá to, že David Lagerc...

Divadlo

Muzikál Romeo a Julie 2014

Romeo a Julie 2014 200 Na muzikál Romeo a Julie 2014 jsem se těšila o to víc, protože jsem pár týdnů před premiérou dělala rozhovor s jedním z autorů, Jiřím Barešem a také s představitelkou chůvy, Veronikou Zelníčkovou. Oba byli ...

Film

Festival francouzského filmu: Svatý pan Oscar a ministr, jemuž chcípnul motor

holy motorsHned pět francouzských filmových titulů, které budou mít příští týden českou premiéru, uvádí v předpremiérách 15. ročník Festivalu francouzského filmu. Festival nastartoval motor ve čtvrtek projekcí snímku Thérèse D...