Za papoušky a dalšími opeřenci do pražské Botanické zahrady – už po sedmdesáté

Za papoušky a dalšími opeřenci do pražské Botanické zahrady – už po sedmdesáté

Tisk

ptactvo200Až do 6. září se koná v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK v Praze další ročník tradiční výstavy exotického ptactva, která je pořádána ve spolupráci s Klubem přátel exotického ptactva. U příležitosti 70 ročníku. výstavy exotického ptactva v areálu Botanické zahrady PřF UK se otevírá stálá expozice velkých papoušků v tropickém skleníku zahrady.

 

Nyní jsou mezi chovateli oblíbení například arové, amazoňané. Kdo si je chce pořídit, musí mít tolerantní sousedy. Ptáci jsou totiž dost slyšet.

Ptactvo4

Velice oblíbený a přitom nenáročný je například chov andulek.

Pokud bychom chtěli s chovem exotů začít, stačí zajít pro odborné rady za některým z chovatelů. Záleží na tom, jaké máme doma pro tento druh koníčka podmínky. Pokud si chceme pořídit opeřence do bytu, vhodná je například zebřička; na ochočení je ideální andulka.

Ptactvo1

Chov exotického ptactva je sice zajímavá a užitečná záliba, ale chceme-li se chovu skutečně věnovat, je třeba si uvědomit, že budeme potřebovat hodně času, trpělivosti i odříkání.

Papoušci – co o nich víme

Papoušci obývají tropické a subtropické oblasti Ameriky, Asie i Afriky.

Typickým znakem papoušků je jejich velký a silný zobák, připomínající svým tvarem zobák dravců. Let papoušků je rychlý a přímočarý; řada druhů patří k vytrvalým letcům a dokáží uletět i několik kilometrů. Převážná většina těchto ptáků je zbarvena velmi pestře. Velikost papoušků kolísá od 10 – 15 centimetrů (andulka vlnkovaná, agapornisové) až po 1 metr (arové).

Ptactvo3

Životním prostředím papoušků jsou jak husté tropické pralesy, souvislé lesní celky, křovinaté pásy buše a lesostepi, tak i parky a zahrady. Některým druhům nevadí ani přítomnost člověka a hnízdí i v blízkosti zemědělských farem nebo i v městských parcích.

Potravu papoušků tvoří semena a zelené části nejrůznějších druhů rostlin, květy, pupeny a plody stromů a keřů, ovoce a bobule.

Papoušci mají ze všech ptáků nejvíce vyvinutý mozek. Jsou nesmírně inteligentní a učenliví. Někteří jedinci jsou schopni naučit se nejen některé zvuky, ale pamatují si i celou řadu slov a jsou schopni spojovat je s určitými situacemi. Pro svoji přítulnost, učenlivost, poměrně snadné ochočení při individuálním chovu, pestré zbarvení a celou řadu dalších vlastností jsou papoušci nejčastěji chovanými ptáky na světě.

Ptactvo2

Výstava je otevřena denně od 9 do 18 hodin.

Ptactvo upoutavka

Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Kokrhací hodiny – ideální dárek dětem pod stromeček

kokrhaci hodiny ivan klimaVěděli jste, že nejpřekládanější autor současnosti, Ivan Klíma, píše také pro děti? Po 47 letech nedávno vyšlo nové vydání knihy Kokrhací hodiny, které doprovodila svými půvabnými ilustra...

Divadlo

Tomáš Baťa ožil prostřednictvím Gustava Řezníčka

bata-tomas 200Městské divadlo Zlín nechalo ožít Tomáše Baťu, ševce, podnikatele, starostu, jednoduše velkou osobnost nejen českých dějin. Nesnažilo se o žádnou životopisnou hru ani nudný výklad, šli na to po svém a velmi dobře. Režisér Dodo Gombár a př...

Film

Včelka Mája slaví 100. narozeniny!
ImageNaše kamarádka včelka Mája bavila naše maminky, nás a teď i naše děti. Dobrodružství včelky Máji, Vilíka, Hopa a mnoho dalších přátel zkrátka nestárne. V českém znění bylo vydáno hned 104 dílů. Animované příběhy vycházej...