Kniha pro milovníky kávy

Kniha pro milovníky kávy

Tisk

lexikon kavy perexV nakladatelství CPress před pár dny vyšla knížka s názvem Lexikon kávy… prostě milujeme kávu. Češi na kávu nedají dopustit a tak se určitě nechají nalákat i na tuto knihu.

 


Lexikon kávy je útlá kniha čtvercového formátu, která láká na to, že stručnou formou odpoví na základní otázky ze světa kávy. Co stránka, to jedno téma. Na začátku knihy se čtenáři dozví něco o historii kávy, kávovníku, jeho zpracování a podobně, následuje popis druhů kávy, pár slov o alternativní přípravě a na konci se nachází čtyři recepty.


Na starosti knihu má Jiří Plšek a Tereza Jirků Váňa jako autorka ilustrací a veškerého grafického zpracování. Ilustrace jsou moc pěkné, také jednoduché a názorné a skvělé je z tohoto pohledu také použité písmo u nadpisů.


Co se textů týče, jedná se o opravdu stručné popisy nejčastěji o dvou odstavcích, kdy je čerpáno z různých zdrojů, například z velmi zdařilých a obsáhlých webových stránek Kávové listy. Čtenář má tak pocit, že čte spíše nějakou seminární práci, než literární text.


Obsahově jsem od Lexikonu kávy čekala mnohem více - kdo má opravdu rád kávu, stěží zde najde něco nového. Těšila jsem se na nějaké trendy, pohled do zákulisí nějakých baristů nebo i více receptů. Některá témata mi navíc přišly poněkud mimo mísu, konkrétně například ta zaměřená na klasické židle nebo recept na levandulový sirup (logičtější by bylo, kdyby byl přímo na levandulové capuccino).


Nemůžu si pomoci, ale Lexikon kávy na mě působí jako taková líbivá kniha pro knihu – těžko říct, kdo přišel s nápadem něco takového vydat, ale chápu, že lidi na kávu slyší a v dnešní době mnohým taková stručnost a strohost vyhovuje.


Jiří Plšek je z týmu rodinné pražírny kávy CoffeeSpot z Huštěnovic. Je to nejzkušenější pražič, vizionář a tvůrce filozofie a směru celé pražírny. Vystudoval strojní průmyslovou školu, v tomto oboru pracoval celých třináct let a ke kávě odcházel z manažerské pozice nadnárodní společnosti v automobilovém průmyslu. Pražící zkušenosti sbíral od roku 2010 po boku nejzkušenějších pražičů z celé republiky a dnes se na jeho ruce a chuťové buňky může spolehnout několik desítek tisíc spokojených zákazníků pražírny.

lexikon kavy


Lexikon kávy… prostě milujeme kávu
Autor: Tereza Jirků Váňa, Jiří Plšek
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2017
Počet stran: 71
Hodnocení:  50 %


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kam se poděla Laura?

laura 200Severské detektivky vám na našich stránkách představujeme pravidelně. Tentokrát se podíváme do finského malého městečka Palokaski, které zasáhlo zmizení středoškolačky Laury. První kniha ze série, za kterou stojí autorská skupina pod jménem J. K. Johan...

Divadlo

V neděli 31. října se ve vyprodaném Divadle na Vinohradech konal IV. ročník taneční show Roztančené divadlo

roztancene divadlo 200Autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka & Terezy Řípové byl odstartován v roce 2016 v Městském divadle Mladá Boleslav, kde proběhl první ročník projektu Roztančené divadlo aneb když herci tančí. Po tamním úspěchu p...

Film

Vavřinec Menšl: Máme ambici být nejlepší festival v Praze.

3KinoFest perexZ původně skromné přehlídky polských a českých filmů se 3KinoFest během devítileté existence proměnilo v respektovanou kulturní událost, která přináší celý rok do hlavního města nejzajímavější novinky ze středoevropského prostoru. A letošní ...