Od košilky k rubáši

Od košilky k rubáši

Tisk

Muzeum koutni kout perexRegionální muzeum v Chrudimi připravilo pro všechny návštěvníky zajímající se o lidovou kulturu a tradice výstavu nazvanou Od košilky k rubáši, která představuje zvyky a obyčeje spojené s narozením dítěte a s odchodem člověka z tohoto světa.

 

Muzeum koutni kout

V prvním sále návštěvníky zaujme rekonstrukce interiéru venkovské jizby s postelí šestinedělky oddělenou od zbytku světnice vyšívanou koutní plachtou neboli koutnicí. Tento kout byl vykrápěn svěcenou vodou, vykuřován jalovcem či kadidlem a do lůžka se kladly různé ochranné předměty: růženec, modlitební knížka, koření v plátěném pytlíku, česnek, krajíc chleba či se do plachty zabodávaly křížem dvě jehly.

muzeum koutnice

Vše mělo zajistit ochranu před nečistými silami, které mohly matku i novorozence ohrozit. Tvůrci výstavy nezapomněli ani na pokrmy a tekuté občerstvení, podávané při oslavě křtin.

Muzeum krest

Neméně zajímavý je i koutní hrnec, v němž sousedky nosily šestinedělce polévku, nebo diplom porodní báby a její deník, do něhož musela zapisovat údaje o provedených porodech. Návštěvník se dozví, co byl bolestný kufřík a jaké porodnické vybavení obsahoval, či jakému pečivu se říkalo bolestník a komu bylo určeno. Především ženy budou obdivovat vyšívané křestní košilky a čepečky. Zájemci si mohou na panenkách vyzkoušet různé způsoby zavinování miminek do plenek a do povijanů.


Muzeum pohreb
V druhém sále jsou představeny zvyky a obřady spojené se smrtí a pohřbem. Této části výstavy vévodí dřevěná zvonička s umíráčkem, postel s umírajícím, máry s rakví a „hřbitov“ s železnými a litinovými kříži z 18. a 19.století ze zrušeného chrudimského hřbitova u kostela sv. Michala. Autoři výstavy návštěvníky poučí o tom, co byla mrtvá voda a k čemu se používala, či k čemu sloužila úmrlčí prkna. Z exponátů zaujmou klobouky pohřebních zřízenců, pohřební věnce z korálků a sto a více let stará smuteční oznámení.

Muzeum pohrebni vuz

Výstava je přístupná až do 26. května 2017.

Od košilky k rubáši aneb Narození a smrt v české lidové kultuře
Místo a datum: Regionální muzeum Chrudim, Široká 86, od 24.2 do 26.5.2017
Otevřeno:denně kromě pondělí od 9 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin


Zdroj foto: autorka


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Delfín z louže aneb příběh jednoho amatéra

delfin z louze perexNakladatelství Plus loni vydalo knihu z pera Tomáše Bezrouka (*1974). Nese název Delfín z louže (pozor, neplést s Lososem v kaluži) a vypráví o plavci, který se z nuly vypracuje na úroveň vr...

Divadlo

Konec mafiánů Na zábradlí

chlapci200Moje první návštěva pražského Divadla Na zábradlí po rekonstrukci mě zavedla na hru Dobří chlapci. Pod názvem je možné si představit mnoho variací o tom, o jaké dobré chlapce jde. Realita je ovšem taková, že si divadlo vzalo na paškál samotné mafi...

Film

Vyrazte do kina a vyhrajte rychlou a zběsilou jízdu na závodní dráze a pobyt pro dva v Londýně

rychle a zbesile200Oslavte jubilejní desátý díl oblíbené akční série Rychle a zběsile. Cinema City si připravilo exkluzivní soutěž o dvě letenky do Londýna, dvě noci v luxusním hotelu s wellness, a to nejdůležitější, akční řidičský zážitek na závodní d...