První kuchařka vonící mákem

První kuchařka vonící mákem

Tisk

makova kucharka perexV nakladatelství Euromedia Group v edici Esence vyšla nyní moc krásná Maková kuchařka přeložená ze slovenštiny. Dozvíte se díky ní moc zajímavých informací a u receptů se vám zaručeně budou sbíhat sliny.

 

 

Maková kuchařka je rozdělena na čtyři větší části – Maková zrnka, Cesta máku, Farmářka a Recepty. V úvodu se tak dozvíte zajímavé informace o máku včetně jeho zpracování, dále se seznámíte s farmářkou, neboli jednou z autorek knihy a následuje 71 receptů.

Úvodní text rozhodně stojí za přečtení – věděli jste například, že existuje 40 až 50 odrůd máku, nebo že u nás pěstování máku na ploše o rozměrech větší než 100 metrů čtverečních podléhá oznamovací povinnosti? Máku jsou čtyři barvy – modrý, šedý, hnědý a bílý a dá se zužitkovat například do oleje, mléka, mouky, pesta nebo do smoothie.

Recepty jsou rozděleny na pět kapitol – Sladké probuzení, V retro stylu, Na slano, Nedělní koláč a De luxe. Jednotlivé recepty jsou vždy doplněny krásnými a velmi lákavými fotografiemi výsledného pokrmu a často nechybí ani foto z přípravy. Tato lákadla pro oči má na starosti Peter Zahradník. Kromě potřebných surovin je u receptů připsáno také potřebné náčiní, například velký hrnec a cedník nebo plech na muffiny  a ke každému receptu je připsán také nějaký tip. Postupy jsou popsány názorně a přípravu dobrot tak zvládne určitě i začátečník.  

Maková kuchařka je jedním slovem skvělá: její uspořádání je logické, texty jsou čtivé a vše je prostě úplně precizní. Nejenže se člověku při čtení a pozorování fotek opravdu sbíhají sliny, ale mák je opravdu všude – když už ne na fotografiích, tak i na ilustracích sloužících jako pozadí receptů. Za tuhle kuchařku jsem moc ráda a jen si říkám – víc takových!

Gabriela Čechovičová je farmářka z Jarné pri Ciferi a vlastnoručně vypěstovaný mák prezentuje na různých trzích a výstavách. V roce 2014 obdržela při vyhlašování nejlepších slovenských chovatelů a pěstitelů ocenění NAJ Agromanažer. Mária Abrahámová je novinářka, která se seznámila s Gabrielou a nechala ji převyprávět příběh o máku.

makova kucharka

Maková kuchařka
Autor: Mária Abrahámová, Gabriela Čechovičová
Fotografie: Peter Zahradník
Překlad: Miroslava Lánská
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Euromedia Group, edice Esence
Rok vydání: 2017
Počet stran: 224
Hodnocení:  100 %

Zdroj foto: Euromedia


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Hořící drát – mistrně elektrizující zážitek

HORICI DRAT 200Pokud znáte knihy Jefferyho Deavera, ve kterých vystupuje Lincoln Rhyme, geniální kriminalista, víte, že si autor se čtenáři pohrává jako kočka s myší. Tentokrát si vzal na mušku neviditelného protivníka – elektřinu – nebezpečí, které je...

Divadlo

Pérka, drátky, kolečka: Dvě sestry, jedna role, jeden muž

Pérky, drátky, kolečkaSpolečenský román o herečce, která hledá opět cestu ke své sestře, vás zatáhne do divadelního prostředí a dotkne se jak sourozenecké rivality, tak také sesterské lásky. Ústředním motivem knihy pln...

Film

Všechno, úplně všechno
vsechno perMadeline ráda čte. Nic jiné ani dělat nemůže, protože její imunita nedokáže bojovat s venkovním světem. A tak je stále zavřená doma, ve svém sterilním pokoji. Všechno se ale změní, když se do sousedního domu nastěhuje nová rodina a s ní i klu...