Velikonoční a jiné pivní speciály mají stále více příznivců

Velikonoční a jiné pivní speciály mají stále více příznivců

Tisk

Pivo1 perexK Zelenému čtvrtku patří  velikonoční zelené pivo. Pivovary se vracejí k tradici výroby speciálních piv pro různé slavnostní příležitosti. V době, kdy spotřeba klasického piva příliš neroste, vidí mnohé pivovary v rozšíření nabídky svých pivních speciálů šanci, jak si udržet zákazníky.

 


I když konzervativní pivaři ještě před několika lety speciálními pivy spíše opovrhovali, dnes jim mnozí přicházejí stále více na chuť.


Češi už se podle pivovarů nebojí zelených piv, nesmí být ale jen obarvená. V nápoji, který se v Česku začal hojně šířit před několika lety, musí čeští zákazníci cítit bylinkové trestě.

Pivo3


Unikátní zelená piva vaří desítky pivovarů v Česku, a to včetně největších průmyslových.


Pivo na Velikonoce uvařil jihlavský pivovar Ježek. Tradičně už vaří brčálově zelený velikonoční mok například pivovary Starobrno, Janáček v Uherském Brodě a pivovar Krásné Březno.


Další výrobci, například humpolecký Bernard, vylepšili své lahve velikonočními pivními etiketami. Velikonoční speciály, většinou vícestupňová piva, nabízejí také pivovary Kácov, Klášterní pivovar na Strahově a celá řada dalších minipivovarú. Speciální velikonoční pivo připravuje už několik let také pivovar Velké Březno.

Pivo1


Pivovary navazují na prvorepublikovou tradici
Speciální piva, vařená k různým svátkům mají u nás dlouholetou tradici. Podobné speciály - polotmavé a všelijaké jiné k této příležitosti a k jiným dalším - se budou vařit stále více víc.


Bývalo to vždy zvykem pivovarů za první republiky a za Rakouska. Obvykle bylo takové zvláštní pivo na Vánoce, na Velikonoce, na Letnice, nebo na svatojánské svátky; při všech, většinou nějak s církví propojených událostech, se vařilo speciální pivo. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven se podíl speciálního piva ve výstavu pivovarů zvyšuje.

Pivo2


Čeští pivaři se mění; jejich chutě se rozšiřují a doby, kdy stačily jeden, dva, nebo tři druhy piva, jsou pryč. Dnes naopak roste zájem o pivní speciály, o piva nefiltrovaná, piva pšeničná. Podle pivovarů budoucnost patří i takovým zajímavostem, jako je velikonoční krasličák, to znamená pivům s různými ovocnými příchutěmi.   


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Petra Neomillnerová rozvádí příběhy zaklínačky Loty

zakl 200Nakladatelství Motto vydává reedici tajemného světa královny české fantastiky, Petry Neomillnerové, povídkové knihy Zaklínačka Lota.  Co vše se skrývá v tajemném vybájeném světě, kde najdete nejen z...

Divadlo

Zažijte atmosféru Glasgow ve Švandově divadle

johnny2 uvodkaV sobotu 17. října uvedlo Švandovo divadlo první premiéru nové sezóny. Hra skotského autora D. C. Jacksona se na české jeviště dostává po roce od její světové premiéry. Glagow, město s nejvyšší kriminalitou ve...

Film

Premiérové žně filmů, na kterých se podílí filmař Petr Jákl, se blíží

Petr Jakl 200Petr Jákl coby producent proniká stále hlouběji do filmového průmyslu. Už dávno přesáhl hranice Evropy a nějaký čas už je jeho jméno spojováno také s hollywoodskými superstar, držiteli nejprestižnějších filmových ocenění, jako jsou například Mi...