PAŠIJOVÉ HRY O VELIKONOCÍCH

PAŠIJOVÉ HRY O VELIKONOCÍCH

Tisk

pasije perexI ty dnešní vychází z tradičních pašijových her ze středověku z předčítání evangelia. První divadelní hry, označované jako mystéria, se brzy změnily ve velká divadelní přestavení. Narůstající jejich obliba mezi účinkujícími a diváky, patřila mezi ve městech a vesnicích zejména v 14 a 15 století, v době jejich největšího rozvoje.

 

Počátky této tradice vznikly ve Španělsku a Francií a brzy se rozšířila po dalších křesťanských státech. Světovou proslulost až do dnešní doby, má ale malá bavorská obec Oberammergau. V době třicetileté války padlo za oběť moru mnoho jejich obyvatel. Ti, přeživší slíbili, že uvedou pašijové hry, protože doufali, že díky této přísaze již nikdo na mor nezamře. V roce 1634 se do této akce zapojila prakticky celá obec.  Účinkování v těchto hrách se stále považuje za prestižní záležitost a přípravě se věnuje celý rok.  Akce se opakuje každých deset let (příští v roce 2020) a je to fantastická podívaná na tisíce lidí, kteří hrají na jevišti pod širým nebem. Své úlohy tam mají i děti i celá stáda zvěře. Navíc, obec leží v „kraji krále Ludvíka“ s jeho pohádkovými hrady Linderhof a Neuschwanstein. Pašijové divadlo je s průvodcem přístupno od května do října.

pasije 1


Českou tradici pašijových her drží Hořice na Šumavě od roku 1816, kdy byla nacvičena hra Utrpení a smrt našeho Pána Ježíše Krista. Tehdy jako herci se představilo patnáct hořických měšťanů a hrálo se bez kostýmů, později s přestávkami a úpravami textů až do roku 1887 v kostýmech. 

Nová divadelní budova v roce 1893 přilákala i členy šlechtických rodů, vysoké církevní hodnostáře, významné tehdejší osobnosti, i členy císařské rodiny. Představení bylo v roce 1897 natočeno americkými filmaři, byl to první hraný film natočený u nás. Původní texty byly v němčině, přeloženy do češtiny byly v roce 1923. Po válce noví osídlenci navázali na tato představení, pro které si upravili divadlo, ale hrálo se jen dva roky. Po roce 1948 dochází ke snahám tuto církevní tradici zlikvidovat. Z divadla se stal ovčín a sklad slámy. Dřevěná stavba byla rozebrána a zděná část a blízký poutní kostelík zlikvidována trhavinou v roce 1966. Pašijové hry v podání Plastic People měly premiéru v dubnu 1978 na Hrádečku u Václava Havla. Zvukový záznam tam pořízený byl šířen v samizdatu, na magnetofonovém pásku, společně s textovou a obrazovou přílohou.

pasije 2


K obnovené tradici dochází po roce 1989, kdy vzniká Společnost pro obnovu pašijových her. V devadesátých letech minulého století se začínají Pašijové hry uvádět i na jiných místech u nás Ždár nad Sázavou, zámek Zbraslav či na vodním hradě Lipý v České Lípě. Od roku 2014 i v Katedrále svatého Víta v Praze. Ale i malé obce na tuto tradici navazují, jako v Petrovicích na Ústecku, kde vystupují žáci základní školy.


Foto z hořických pašijí z internetu


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Myslíte si, že by byl váš život lepší, kdybyste znali budoucnost? Možná se mýlíte


Nesejdes z cesty perexNahlédnout za závoj času a podívat se, co nás čeká v budoucnosti? To je velmi lákavá představa. Když Vandu její přítelkyně přemluví k návštěvě kartářky, nemá tato pragmaticky založená žena žádná očekávání. Na ta...

Divadlo

Ve zlínském divadle začali zkoušet Šakalí léta

sakali leta 200Datum premiéry nikdo nezná, přesto začali zkoušet! Po čase se do Městského divadla Zlín vrátil režisér Dodo Gombár (Zvlčení, Mezi nebem a ženou, Žítkovské bohyně, Baťa Tomáš, živý a další) a pustili se do příprav hudební komedie Šakalí lét...

Film

Reggiovy dokumenty zachycují stav planety i poměry na ní

koyaanisqatsi 200Tato planeta skýtá přenádherné a majestátní kouty panenské přírody, nad nimiž se tají dech. Tato planeta skýtá množství druhů zvířat a rostlin. Na této planetě však žije i člověk. Člověk přetváří tuto planetu k obrazu svému. Přetváří p...