Oslava tibetského Nového roku na Novoměstské radnici ve znamení kultury, osvěty i hodů

Oslava tibetského Nového roku na Novoměstské radnici ve znamení kultury, osvěty i hodů

Tisk

losar 200Losar, tedy Nový rok, který je nejdůležitějším svátkem v Tibetu, Nepálu a Království Bhútán, tradičně oslavili na pražské Novoměstské radnici. Letopočet je odvozen od genealogie tibetských králů, letos to je 2144.

 

 

Stánky s mnoha tibetskými ručně vyrobenými šperky, hrnečky, nádhernými tibetskými panenkami…, i osvětové materiály – kupříkladu stánek se samolepkami, plakáty a plackami iniciativy Češi Tibet nechtějí, u kterého stáli Martin Bursík s Kateřinou Bursíkovou Jacques. Jejich dcerka Noemi mezitím vyrobila v rámci výtvarné dílny krásnou mandalu. Obličej měla, tak jako jiné děti, namalovaný jako z pohádky – i to nabízel dětský koutek. V rámci slavnosti se prezentovaly neziskové organizace jako Potala nebo Spolek Lungta a mnohé další.

 losar s mandalou

Své pochutiny a nápoje nabízeli zástupci restaurací a čajoven. Zájemci si mohli vyrobit kuličku tsampa, což je tradiční tibetský pokrm známý přes tisíc let. Její výrobce Jiří Engliš z Prahy vysvětlil, že se vyrábí pražením ječmene. Každý, kdo přistoupil ke stánku, dostal do mističky hrst praženého ječmene zalitého slaným čajem a kusem másla, uhnětl si výbornou kuličku, která chutnala po oříšcích. Pochutinu, která je oblíbeným chlebem tibetských mnichů, lze dělat i na sladko. Ochutnat bylo možné i výborné tibetské čaje, kupříkladu kořeněný čaj s mlékem masala.

losar repove  karbanatky

Příspěvek na adopci tibetských dětí

Překvapením podvečera bylo skvělé vystoupení zpěvačky Lenky Dusilové, nechyběly meditace, výstava Pohádky Tibetu od českých ilustrátorů, promítání dokumentů nebo nejrůznější přednášky. Místo vstupného každý z návštěvníků přispěl dvěma sty korunami humanitární organizaci A.S.I.A. Onlus, která působí přímo v ohrožených oblastech Tibetu a umožňuje například adoptovat na dálku tibetské dítě.

Den předtím – přímo na Den Tibetu (10. března) – se konalo tradiční shromáždění před čínskou ambasádou. Přítomní si připomněli krvavě potlačené tibetské národní povstání, které započalo 10. března 1959 v tibetské Lhase. V rámci akce promluvilo několik politiků, kupříkladu Martin Bursík (LES), který Tibet v minulosti navštívil. Vždy ví přesně, kolik let od povstání uplynulo, neboť se v roce 1959 narodil. Upozornil na to, že stále dochází k sebe upalování tibetských mnichů.

Tibetská vlajka v ten den zavlála na 751 českých radnicích a 92 školách.

losar hlas pro tibet

Foto: Andrea Cerqueirová a Amnesty International ČR


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jak dnes probíhá bitva o samotnou „duši Ruska“?

znicim jim zivot 200V posledních letech se na českém trhu vyrojila řada titulů věnovaných osobnosti současného ruského prezidenta či vztahu Ruska k Západu. Nyní vychází publikace, která se z tohoto scénáře vymyká – ZNIČÍM JIM ŽIVOT. Putinova válka s ...

Divadlo

More Than Just Theatre. Mezinárodní tvůrčí rezidenci v KD Mlejn završí work-in-progress taneční sci-fi performance

Oxy-Gen Embers. Foto Vojtěch Brtnický3 (2)More Than Just Theatre je název rezidenčního projektu, který vyhlásila produkční platforma ProFitArt společně s německým partnerem The Theater...

Film

Hastrman není horor, ale dojemný příběh o nesmrtelné touze

hastrman-finalni-trailerKonečně se mi podařilo zhlédnout Hastrmana Ondřeje Havelky, který byl natočen podle předlohy knihy Miloše Urbana. Snímek je to vskutku povedený. I když často naráží na nepochopení a těší se ob...