Naše fotoreportáž: Tradiční české betlémy v Klementinu

Naše fotoreportáž: Tradiční české betlémy v Klementinu

Tisk

betlemy200Betlémy jsou součástí křesťanské vánoční tradice. Výstava, pořádaná ve spolupráci s Muzeem betlémů Karlštejn, představuje betlémy od období baroka do konce druhé světové války. Základ výstavy tvoří dřevěné betlémy z většiny nejvýznamnějších betlémářských oblastí celé republiky; k vidění jsou i malované betlémy z papíru, raritní historické betlémy z cukru, vosku, hlíny, sádry, durolinu, či dobové umělé hmoty. Součástí výstavy je Hravá dílnička, kde si mohou návštěvníci podle vzorů nebo vlastní fantazie vytvořit figurky z marcipánu.                                      

Muzeum betlémů se nachází na karlštejnském náměstí. V přízemí budovy je k vidění kolekce českých historických betlémů ze dřeva, ale i z dalších materiálů. Lákadlem pro děti je několik mechanických betlémů, které si samy spouštějí. Divácky nejefektnějším objektem je Karlštejnský královský betlém, největší loutkový betlém v České republice rozkládající se na 80 m2. Několikametrové kulisy hradu Karlštejna jsou osazeny 46 loutkami vyřezanými ze dřeva a oblečenými v dobových oblecích.                                                                                                         Lidové betlemářství se u nás rozvíjelo v průběhu 19. století; svého vrcholu dosáhlo počátkem 20. století. Dařilo se mu především v podhůřích a tam, kde byla soustředěna domácí výroba. Specifické jsou skříňkové betlémy, tedy figurky ve zdobené a prosklené skříňce. S přenosnými skříňkovými betlémy pak koledníci obcházeli domácnosti a hrávali před nimi vánoční hry.

Místo a termín konání výstavy: Galerie Klementinum, denně do 8. 1. 2017

 

betlemy1

betlemy2


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Vzestup temné strany

star wars omnibus 200Další Omnibus Star Wars s podtitulem Vzestup Sithů zahrnuje události před Star Wars – Epizoda I. Mimo jiné zahrnuje příběh lovkyně Aurry Sing – tato část mi přišla celkem průměrná. Ale to nejs...

Divadlo

Testosteron byl masakr

testosteron 200Městské divadlo Zlín na začátku své 73. sezóny přišlo s komedií polského autora Andrzeje Saramonowicze Testosteron, která má velké ambice stát se velmi oblíbeným titulem.

...

Film

Seriál HBO: Příběh služebnice jako švédský stůl

PS HBO perexHBO uvedlo nedávno první dvě celé řady seriálu podle románu Margaret Atwood, Příběh služebnice. Dystopický Gileád, totalitní společnost na půdě bývalých Spojených států, je místem, kde se za velmi přísných podmínek ro...