Národní zahájení Dnů evropského dědictví letos ve Slavonicích

Národní zahájení Dnů evropského dědictví letos ve Slavonicích

Tisk

slavonice 200Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) a město Slavonice zvou na Národní zahájení Dnů evropského dědictví 2016, které se bude konat ve dnech 2. až 4. září 2016 ve Slavonicích.

 

 

Program sestává ze společných akcí města Slavonice a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS). Mezi nejvýznamnější akce patří již tradičně zahájení výstavy Nositelé tradice lidových řemesel v areálu Stavební huti Slavonice a slavnostní koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie. V sobotu 3. září proběhne na náměstí Míru slavnostní Národní zahájení Dnů evropského dědictví. Připraven je i bohatý kulturní program.

Od roku 2001 uděluje ministr kultury České republiky každoročně vybraným lidovým výrobcům titul Nositel tradice lidových řemesel. Jedná se o českou verzi projektu UNESCO, nazvaného Žijící lidské poklady. Titul je udělován u příležitosti národního zahájení Dnů evropského dědictví, pořádaného Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Město Slavonice na pomezí Čech, Moravy a Rakouska proslavily překrásné renesanční památky,  především řady renesančních měšťanských domů s bohatě zdobenými štíty, které lemují dvě náměstí v centru města. Od roku 1961 jsou Slavonice památkovou rezervací.  Město vyrostlo ze strážní osady na cestě z Prahy do Vídně. Největšího rozmachu zažilo v 16. století. Domy s gotickým jádrem a renesanční úpravou pocházejí převážně ze 16. století.

Podzemní systém města pochází zřejmě ze 13.století. Chodby ražené ve skále sloužily nejen pro odvodnění suterénu, ale v případě ohrožení i jako obranná a záchranná komunikace s přímými vstupy z většiny domů v historickém jádru města. Systém se stal postupně nefunkčním a došlo k zaplavení sklepení. Od r. 1991 je prováděna postupná obnova podzemních chodeb a sklepení, část podzemí je zpřístupněna veřejnosti.

slavonice

Dny evropského dědictví jsou akcí, která každoročně otevírá co nejvíce zajímavých a výjimečných architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií a knihoven, technických památek a militarií, budov, objektů a i dalších prostor, v nichž všech je uchováváno neuvěřitelně rozsáhlé množství sbírkových fondů a movitého kulturního dědictví. V České republice se nezpřístupňují pouze historické památky, které jsou oficiálně prohlášeny kulturními památkami, jako jsou známé hrady, paláce a katedrály, ale otevírají se i desítky dveří soukromých a veřejných budov (radnic, soudů, církevních institucí, škol, obytných domů atd.), které nebývají přístupny veřejnosti vůbec nebo pouze příležitostně a částečně.

V objektech, které jsou běžně přístupné veřejnosti a je v nich vybíráno vstupné, bývá v tyto dny nabízen speciální program (například zvláštní prohlídková trasa, koncert, výstava atp.). Desítky měst a obcí připravují komponované programy pro své občany i turisty. V rámci EHD je obdobným způsobem kladen důraz také na zpřístupnění movitého kulturního dědictví.

V České republice se EHD konají pravidelně od roku 1991 v první polovině měsíce září. Od roku 1998 je jejich hlavním garantem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které vždy ve spolupráci s jedním z členských měst pořádá národní zahájení. Partnery hlavního garanta jsou Ministerstvo kultury ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

Dny evropského dědictví v České republice mají podporu vrcholných vládních činitelů a orgánů.  Od roku 2001 je součástí Národního zahájení EHD udílení titulu Nositel tradice lidových řemesel ministrem kultury ČR.

(Foto: město Slavonice, www.slavonice-mesto.cz/ehd)


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Věra Čáslavská a dějinné přemety

altJsou knihy, které by člověk neměl minout. Novinka Pavla Kosatíka nazvaná Věra Čáslavská – Život na Olympu patří mezi ně. Příběh slavné gymnastky se dá číst doslova jedním dechem.

Divadlo

Ve Švandově divadle přistane Spitfire Company. Společná inscenace prozkoumá genderovou rovnoprávnost

svandovo divadlo 200Jedinečné spojení kamenného a nezávislého divadla nabídne nový titul Švandova divadla. Pro smíchovskou scénu ho připravuje autorská a režijní dvojice Petr Boháč a Miřenka Čechová, vůdčí osobnosti umělecké skupiny Spitfire Com...

Film

Terminátor 3: Vzpoura strojů

terminator 3 200Terminátor 3: Vzpoura strojů (2003) mohl být jedním z posledních skvělých filmů s Arnoldem Schwarzeneggrem, ale naštěstí svou kariéru předčasně neukončil a točí dál. V příběhu se má postarat o zmateného ...