Modely v zahradách Pražským hradem

Modely v zahradách Pražským hradem

Tisk

lepenka 200V zahradách pod Pražským hradem se 15. června bude konat finále jubilejního desátého ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky. V rámci soutěže bude oceněno nejlepší ztvárnění jedné z národních kulturních památek ve správě Národního památkového ústavu.

 

Návštěvníci zahrad si budou moci mimořádně jen v tento den od 11 do 14 hodin prohlédnout desítku nejpovedenějších modelů vytvořených středoškolskými studenty. Tradiční soutěž, pořádaná Svazem výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM, má letos téma Národní kulturní památka. Studenti si pro svou tvorbu mohli vybrat z přibližně stovky národních kulturních památek, spravovaných Národním památkovým ústavem, který je partnerem letošního ročníku soutěže.

Přihlásilo se na tři desítky škol se zaměřením na stavebnictví a architekturu; do celostátního kola pak postoupilo deset nejlepších modelů – hrady Karlštejn a Bouzov, zřícenina hradu Trosky, zámky Litomyšl, Hradec nad Moravicí, Lednice, Hluboká nad Vltavou a Telč a Důl Michal v Ostravě. Odborná porota Národního památkového ústavu ve finále hodnotila, jak se jejich tvůrcům podařilo vystihnout památkové hodnoty objektů, originalitu, s níž ztvárnili jejich kulturně-historický význam, ale také potenciál, které zhotovené modely mají pro prezentaci našeho nejvýznamnějšího kulturního dědictví.

lepenka1

Výherci Ceny odborné poroty NPÚ si užijí den plný zážitků na jedné z památek ve správě Národního památkového ústavu; všichni finalisté soutěže pak získají volnou vstupenku na hrad, zámek, či jinou zpřístupněnou památku spravovanou NPÚ v okolí školy, kterou studují.          

lepenka2

Odborná porota složená ze zástupců Svazu výrobců vlnitých lepenek hodnotila především kvalitu práce s lepenkou, nápad a celkový dojem. Soutěž podpořilo udělením záštity ministerstvo kultury a ministerstvo životního prostředí.


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Sakra čakra: Nebe nebo

nebe nebo 200V nakladatelství Pointa vyšla velmi zajímavá kniha Petra Neckáře s názvem Nebe nebo.

 

...

Divadlo

Epilog jedné rodinné tragédie

epilog 200Může mít člověk, který má peníze a s nimi také velkou moc, ještě nějaký morální kredit? Dokáže rodina zbohatlíků ustát zamlčované nevěry, korupční aféry a vypjaté vztahy mezi rodinnými příslušníky? Na tyto otázky dostanete odpověď v Divadle na Vino...

Film

Zlín Film Festival poprvé ONLINE! Jaký bude?

zlinfest 200I když nic nemůže nahradit společné sdílení filmových zážitků v plných kinosálech, rozhodli jsme se letos čekání na klasickou podobu festivalu zkrátit online verzí Zlín Film Festival – část 1, který bude nejen ochutnávkou filmového a doprovodné...