Český šperk v Českém centru - aneb současná česká módní bižuterie

Český šperk v Českém centru - aneb současná česká módní bižuterie

Tisk

sperk 200Nová výstava Českých center představuje umění českých sklářů nejen doma, ale i v zahraničí. Projekt s názvem Hand Made Dreams/Současná česká módní bižuterie má za cíl oživit povědomí o české bižuterii s důrazem na její rozmanitost. Přestože je tato prezentace určena převážně pro zahraniční trhy, čeští návštěvníci nezůstanou opomenuti. Výstava je k vidění od 2. 6. do 30. 6. 2016 v Českém centrum Rytířské ulici 31.

Za přípravou rozsáhlého projektu stojí trojice organizátorů: Česká centra, Ministerstvo zahraničních věcí ČR a Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Česká bižuterie, je podobně jako české sklo, proslulým a obecně známým pojmem v oblasti uměleckých řemesel. Tradice má kořeny již v 18. století.
Česká bižuterie vždy byla symbolem tradice a kvality a dokázala uspokojit vkus zákazníků. Česká republika dodnes patří mezi světové producenty skleněných polotovarů. Největším výrobcem bižuterie v Česku je skupina Preciosa. Na Jablonecku působí desítky firem, mezi nimiž najdeme i ty, které spolupracují s módními značkami. Velkou měrou k udržení tradic bižuterního umění a řemesla přispívají školy v Libereckém kraji; proto i ony mají ve výběru své důležité místo; jsou to SUPŠ a VOŠ Jablonec nad Nisou, SUPŠ sklářská Železný Brod i TUL Liberec.
Tradice a především kontinuita originálního designu i výroby pomáhá prosazovat českou bižuterii v extrémně konkurenčním prostředí mnoha světových trhů.
Z galerie Českých center v Rytířské se tato výstava přesune do sídla Ministerstva zahraničních věcí ČR, do Černínského paláce a odsud pak do dalších měst, například do Budapešti, Soluně a do Sofie. Aktuálně probíhají jednání o dalších prezentacích v Německu, Rakousku, Belgii, Itálii, Švédsku, Polsku, ale také třeba v Japonsku nebo Jižní Koreji. Díky spolupráci se zastupitelskými úřady se uvažuje o dalších zastávkách v Bruselu, Lucemburku, Nairobi, Harare, Karáčí, Šanghaji, Islámábádu.

sperk

Tradiční české sklo má ve světě dobré jméno
Tradiční české sklo potažmo bižuterie má ve světě stále dobré jméno a sahají po něm renomovaní módní tvůrci.  Výroba bižuterie má v Čechách dlouhou tradici. Největší rozkvět nastal v tomto odvětví v 60. letech 19. století. Z Jablonce nad Nisou a okolí se stalo místo, které bylo světovým obchodem s bižuterií. Do Jablonce se začali sjíždět a usazovat velcí obchodníci ze zahraničí. Mezi světovými válkami byl podíl jablonecké bižuterie až 80, podle některých zdrojů až 85 procent celkové výroby bižuterie na světě.  Moderní šperkaři dnes používají netradiční postupy i materiály.  Na severu Čech v současné době působí desítky společností ale i specializovaných škol, ať už v Jablonci, Železném Brodě nebo v Liberci. Českého skla se podle Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR z roku 2014 prodá ročně přibližně za 45 miliard korun.
Návštěvník výstavy se seznámí i s ukázkami tvorby současných šperkařských a designérských značek.
K výstavě je vydán katalog v angličtině. Vstup na výstavu je volný.

České centrum Praha, Rytířská 31
Otevírací doba:  Po – Pá: 11–18, So: 11–17
(Foto: autor, www.czechcentres.cz)


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Největší dinosauří záhady

nejvetsi dinosauri zahady200V květnu měli zbystřit všichni fandové dinosaurů, neboť přední český pisatel o těchto tvorech, Vladimír Socha, vydal další knihu – Největší dinosauří záhady. Spolu s vydařenými ilustracemi Vladimíra Rimbaly nás p...

Divadlo

Wintonovy děti přežily. Jejich příběhy ale často neměly šťastný konec

Kabaret Winton perexBěhem prvních osmi měsíců roku 1939 dostali Nicholas Winton (Matěj Anděl) a jeho spolupracovníci 669 dětí z pomnichovského Československa. V hotelu Šroubek na Václavském náměstí bydlel tenkrát necelý měsíc, pak se vrátil do Vel...

Film

„Nikdy se nevzdáme! Nikdy!“


Atentat perexJe pět minut po půl jedenácté dopoledne 27. května 1942. Reinhard Heydrich, zastupující říšský protektor, sedí na předním sedadle otevřeného Mercedesu a jede do úřadu. Je to pro něj den jako každý jiný. Netuší ale, že v ostré zatáčce...